Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας

Η συμμαχία Ισραήλ-Κύπρου εξελίσσεται σε λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας και αποτελεί κλειδί για ένα βιώσιμο, υγιές και ευημερούν μέλλον για ολόκληρη την περιοχή μας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναπαράχθηκε κατά τη διάρκεια δεξίωσης για την ανεξαρτησία της Κύπρου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Τελ Αβίβ.

Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυπριακή κυβέρνηση για τον ενεργό της ρόλο στη διευκόλυνση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με ανάρτηση της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ που αναμετέδωσε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην πλατφόρμα «Χ», ο Ισραηλινός Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους «ακμάζοντες δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών κατά την τελευταία δεκαετία», προσθέτοντας ότι «οι τομείς της διμερούς συνεργασίας είναι όσο το δυνατόν πιο ευρείς και βαθιοί», συμπεριλαμβανομένων αυτών της άμυνας, της κλιματικής καινοτομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

«Η συμμαχία Ισραήλ-Κύπρου εξελίσσεται σε λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας και αποτελεί κλειδί για ένα βιώσιμο, υγιές και ευημερούν μέλλον για ολόκληρη την περιοχή μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι κοινές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως το κλίμα, που είναι τόσο κρίσιμοι αυτή τη στιγμή για την ανθρωπότητα, θα επηρεάσουν άμεσα τις ζωές των Κυπρίων και των Ισραηλινών μακροπρόθεσμα, ενώ θα ενισχύσουν την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα ολόκληρης της Ευρώπης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντέδρασε το Ισραήλ στις απειλές Χεζμπολάχ στην Κύπρο-«Πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν τόσα πολλά για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες, αλλά πρώτα και κύρια θέλω να ευχαριστήσω την κυπριακή κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στην εισερχόμενη ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό της Γάζας, σε συνεργασία και σε συντονισμό με την κυβέρνηση του Ισραήλ, στο πλαίσιο της τεράστιας ανθρωπιστικής μας προσπάθειας για την ελάφρυνση της πίεσης στον άμαχο πληθυσμό, των μη εμπλεκόμενων πολιτών στη Γάζα», τόνισε ο Πρόεδρος Χέρτζογκ.

Σημειώνοντας ότι η αληθινή φιλία δοκιμάζεται όχι μόνο σε περιόδους ευημερίας και ειρήνης, αλλά κυρίως σε περιόδους δυσκολιών, είπε ότι οι δύο χώρες έχουν αποδείξει ότι είναι εκεί η μία για την άλλη σε καλές και κακές στιγμές και εξέφρασε τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» του για την έντονη έκφραση αλληλεγγύης και υποστήριξης της Κύπρου από τις 7 Οκτωβρίου, «όταν χιλιάδες τρομοκράτες ξεχύθηκαν στο Ισραήλ και έσφαξαν, βίασαν, απήγαγαν και σκότωσαν τον λαό μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μ. Ρέγεφ: Εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε πλοία από την Κύπρο και την Ελλάδα για μεταφορά Ισραηλινών

«Ακόμα και κατά τη συνέχιση των προσπαθειών μας να διευρύνουμε τον κύκλο της ειρήνης στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συνεχίζουμε επίσης να καταπολεμούμε την τρομοκρατία και τους χορηγούς της και να εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να φέρουμε όλους τους ομήρους μας πίσω στην πατρίδα», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο Ισραηλινός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη «για την υπέροχη φιλία του και την ισχυρή ηγεσία του», καθώς και τον Κύπριο Πρέσβη στο Τελ Αβίβ Κορνήλιο Κορνηλίου και όλη την ομάδα της πρεσβείας «για το όλο έργο τους στην ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας».

Σύμφωνα με την ανάρτηση της πρεσβείας, η δεξίωση περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ στην εκδήλωση παρέστη και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ'.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί