Αντέδρασε το Ισραήλ στις απειλές Χεζμπολάχ στην Κύπρο-«Πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν»

Η πρώτη αντίδραση από ισραηλινής πλευράς, σε σχέση με τις απειλές που εκστόμισε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, εκφράστηκε διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Ίσραελ Κατζ.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο κ. Κατζ ανέφερε πως «ο Νασράλα απειλεί να επιτεθεί στην Κύπρο. Οι ιρανικοί πύραυλοι και η εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία απειλούν ευρωπαϊκές χώρες και ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο». «Πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν πριν να είναι πολύ αργά», τόνισε. Σημειώνεται ότι στο μήνυμά του έκανε tag τους Υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, θέλοντας ξεκάθαρα να στείλει μηνύματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χασάν Νασράλα δήλωσε την Τετάρτη πως η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να θεωρήσει εμπλεκόμενη την Κύπρο στον πόλεμο εάν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου. «Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο», δήλωσε.

Στις δηλώσεις αυτές έσπευσε να απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, αλλά αντιθέτως συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για ανθρωπιστική βοήθεια. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης», πρόσθεσε. Ανέφερε, ταυτόχρονα, πως η διπλωματική οδός τόσο προς τον Λίβανο όσο και προς το Ιράν είναι ανοιχτή, ενώ ανέφερε πως το ζήτημα θα τεθεί και προς άλλες χώρες.

Πέρνα του πολιτικού σκέλους, επί του θέματος τοποθετήθηκε και επιχειρησιακά ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος δήλωσε από τη Βουλή πως «τα μέτρα που λαμβάνονται, στο κομμάτι της τρομοκρατίας, αξιολογούνται και επικαιροποιούνται καθημερινά. Οπότε είναι αυτονόητο και αντιληπτό ότι και οι συγκεκριμένες δηλώσεις αξιολογούνται και τα σχετικά μέτρα επικαιροποιούνται επί καθημερινής βάσεως, αναλόγως πληροφοριών και εξελίξεων, πόσο μάλλον γιατί όχι και αναλόγως δημοσίων δηλώσεων διαφόρων παραγόντων».

Ερωτηθείς αν οι πολίτες πρέπει να καθησυχαστούν, ο κ. Χαρτσιώτης απάντησε πως τα μέτρα της Αστυνομίας κατά της τρομοκρατίας επικαιροποιούνται και αξιολογούνται καθημερινά και λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα προστασίας αναλόγως των περιστάσεων.

Δειτε Επισης

Βάζει στη ζυγαριά το εκλογικό αποτέλεσμα η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ
Τo capital statement που αντικαθιστά το «ό,τι δηλώσεις είσαι» των αξιωματούχων στο Πόθεν Έσχες
Παγιδευμένη ανάμεσα στις φωτιές που άναψε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ-Της στέλνουν μέχρι και επιστολές διαγραφής
Βεβαιότητα από ΠτΔ ότι πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξουν θετικά νέα στο Κυπριακό
Γαλλίδα Πρέσβειρα: Πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε για δίκαιη λύση Κυπριακού
Διπλωματικές Πηγές ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για το Κυπριακό
Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού
Εμμένει στη λύση δυο κρατών ο Τατάρ-«Πρώτα επιβεβαίωση της κυριαρχίας μας και μετά διαπραγματεύσεις»
Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου ο Κοινοτάρχης Αναρίτας
Δεν επηρεάζει τη λειτουργία του Αμάλθεια η απομάκρυνση της προβλήτας από τους Αμερικανούς