Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα

Την διακοπή της συνεδρίας της αποφάσισε η Επιτροπή Ελέγχου ως ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού στο έργο του Οδυσσέα Μιχαηλίδης.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της βουλεύτριας, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η Επιτροπή Ελέγχου παρουσία όλων των μελών της αποφάσισε εις ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού στο έργο που παρήγαγε με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης να διακόψει τη σημερινή συνεδρίαση».

Όπως σημείωσε η κ. Χαραλαμπίδου «το πολυσχιδές έργο της ελεγκτικής υπηρεσίας είναι υψίστης σημασίας και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα! Ο Οδυσσέας άλλαξε τα δεδομένα στην ελεγκτική υπηρεσία προς την κατεύθυνση της διαφανειας και της λογοδοσίας ! Ευχαριστούμε ! Η φίμωση οι εκφοβισμοί και η απονεύρωση που επιχειρείται καταδεικνύει ότι την πάταξη της διαφθοράς την αντιλαμβάνονται μόνο ρητορικά για εντυπωσιασμό!».

Η συζήτηση για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το ψηφιακό πορτοφόλι (e-wallet), που βρισκόταν στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής, αναβλήθηκε για ημερομηνία που θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα, σε συνεννόηση και με τους καλεσμένους, όπως είπε ο κ. Κουλίας. Εξάλλου, από τη σημερινή συνεδρίαση απουσίαζε εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επομένως θα ήταν αδύνατο να παρουσιαστεί η έκθεση.

Όλα τα μέλη της Επιτροπής τοποθετήθηκαν υπέρ της εισήγησης του Προέδρου της για αναβολή της συνεδρίασης, ο οποίος εξήρε ενώπιον της Επιτροπής τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσία έλαβαν «χειρουργική αποτύπωση».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι ως Γενικός Ελεγκτής ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επιτελούσε το έργο του με άψογο και υποδειγματικό τρόπο και ότι έχαιρε εκτίμησης τόσο εντός Κύπρου, όσο και εκτός, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Σουηδία αναγνώρισε ως υποδειγματικό το πρότυπο λειτουργίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Κουλίας αναφέρθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι βρίθει «από επιχειρήματα και χαρακτηρισμούς που σε νομική βάση καμία σχέση δεν έχουν». Ενδεικτικά, αναφέρθηκε σε επιχειρήματα όπως η διαδικτυακή παρουσία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ή η αυξημένη δημοφιλία του, και πρόσθεσε ότι η ποινική δικονομία και ο ποινικός κώδικας καθορίζει ποιος είναι κατηγορούμενος.

«Το δικαστήριο πρέπει να τηρεί μία ουδέτερη στάση και να τηρεί ίση απόσταση μεταξύ των διαδίκων, εδώ όμως όσα επιχειρήματα διατυπώθηκαν από την πλευρά της Εισαγγελίας, μπήκαν όλα κατά κεφάλαιο», ανέφερε ο κ. Κουλίας. Ανέφερε στη συνέχεια ότι θα πρέπει τεθεί ενώπιον της Βουλής για να καθοριστεί διά νόμου τι συνιστά «ανάρμοστο».

Σε ερώτηση αν η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη μπορεί να είναι αιτία για να αποχωρήσει το ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ο κ. Κουλίας απάντησε ότι αυτό δεν έχει κάποια σχέση με αποχωρήσεις, αλλά έκανε λόγο για «ένα θεσμικό ζήτημα τεραστίων διαστάσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου το επόμενο διάστημα, ο κ. Κουλίας ανέφερε ότι οι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα συνεχίζουν να συνδράμουν στις συνεδριάσεις, ενώ σημείωσε ότι «ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παραμένει στην Κύπρο, επομένως θα τον συμβουλευόμαστε».

Σε ερώτηση αν στηρίζει το νομοσχέδιο για Ελεγκτικό Συνέδριο, απάντησε ότι ο θεσμός θα πρέπει να λειτουργεί με το μονομελές μοντέλο, επαναλαμβάνοντας ότι η Σουηδία αναγνώρισε ως πρότυπο τη λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας υπό τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όπου έχει πολλούς πετεινούς αργεί να ξημερώσει».

Ρωτήθηκε, εξάλλου, αν το ΔΗΚΟ θα έχει λόγο στην επιλογή του προσώπου που θα πληρώσει την κενωθείσα θέση του Γενικού Ελεγκτή, και είπε ότι δεν είναι θέμα κομμάτων, αλλά θέμα λειτουργίας του πολιτεύματος. «Δε θέλουμε να έχουμε λόγο πουθενά, θέλουμε να πηγαίνουν τα πράγματα καλά και να διορίζονται οι σωστοί άνθρωποι», είπε.

Ο κ. Κουλίας έκανε, επίσης, λόγο για πολιτικές προεκτάσεις στη λειτουργία της ίδια της δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «με την εν λόγω απόφαση, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα φίμωσης, γιατί ο κάθε αξιωματούχος θα μετρά τα λόγια του, πριν ανοίξει το στόμα του».

Σε ερώτηση αν μπορούσε ο Πρόεδρος να αποτρέψει να φτάσει το ζήτημα ενώπιον δικαστηρίου, ο κ. Κουλίας είπε ότι όταν υπάρχει ρήξη μεταξύ των θεσμών, θεωρεί τις επεμβάσεις τέτοιου είδους «και νούσιμες και απαραίτητες».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στα κωλύματα που προκύπτουν όταν υπάρχει η πρόθεση για μεταρρυθμίσεις, λόγω της μέριμνας για διαφύλαξη του Συντάγματος, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα Σύνταγμα «κατά βάση αποικιοκρατικό».

«Σήμερα η Κύπρος είναι ενταγμένη στην ΕΕ και ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι υπεράνω των συνταγματικών μας διατάξεων. Είναι καιρός να ξαναγραφτεί ένα σωστό, λειτουργικό και δημοκρατικό σύνταγμα, που να εγκρίνει ο αυτεξούσιος κυπριακός λαός» είπε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι η συνεδρίαση θα έπρεπε να είχε αναβληθεί από εχθές, σε ένδειξη αβρότητας και προς τα μέλη της Ελεγκτικής Υπηρεσίες. Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και ευθαρσώς εχθές για το θέμα. «Αναμένουμε με τη συνεργασία όλων, των θεσμών, της πολιτείας και των πολιτικών κομμάτων, να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να εκσυγχρονίσουμε αυτά που χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε», κατέληξε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέδειξε ως «πολύτιμη» τη δουλειά της Ελεγκτικής Υπηρεσία για την Επιτροπή, λέγοντας ότι είχε αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και ο ρόλος της και η δουλειάς της. Συνέχισε ότι είναι σεβαστή η απόφαση του Δικαστηρίου και ότι πρέπει να αξιολογηθεί από τα κόμματα.

«Πρέπει να δώσουμε την μάχη μας να μην επιστρέψει η Κύπρος σε εποχές που η διαφάνεια και η τεκμηρίωση σκανδάλων ήταν μία ουτοπία», ανέφερε σε δηλώσεις της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημειώνοντας ότι «ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τα τελευταία δέκα χρόνια λειτούργησε ως η αιχμή του δόρατος για την πάταξη της διαφθοράς».

Υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια, η Επιτροπή Ελέγχου παραλάμβανε μία έκθεση από την Ελεγκτική Υπηρεσία κάθε χρόνο, έκτασης περίπου 700 σελίδων, στην οποία καταγράφονταν σωρεία δεδομένων, όμως που δεν πετύχαινε να προλάβει τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. «Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης άλλαξε τον τρόπο εργασίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με στοχευμένες εκθέσεις που έφταναν στα χέρια μας έγκαιρα για να μπορούμε να προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον», είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

«Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέδειξε σκάνδαλα και πρέπει να πω ευθαρσώς ότι και με βάση το πορίσματα, πολλοί και από τον πολιτικό χώρο αν είχαμε κράτος δικαίου θα έπρεπε να βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε, και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε υποθέσεις που βγήκαν στην επιφάνεια, όπως το σκάνδαλο ΣΑΠΑ ή τα χρυσά διαβατήρια.

«Οφείλω να παραδεχτώ ότι είναι η μόνη δράση της νομικής υπηρεσίας που μπορώ να σκεφτώ, γιατί ούτε στα χρυσά διαβατήρια επέδειξαν οποιασδήποτε επιδόσεις ούτε σε άλλα θέματα ουσίας για τον Βασιλικό, που έπρεπε λογικά να κινηθούν πριν από την ευρωπαϊκή εισαγγελία», συνέχισε η κ. Χαραλαμπίδου.

Εξέφρασε την άποψη ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης «ήταν ένα αγκάθι στο στήθος ενός συστήματος που επιχείρησε να αυτοπροστατέψει τον εαυτό του» και ότι γι’ αυτό από καιρό εξεταζόταν η λύση του Ελεγκτικού Συμβουλίου. «Φοβόμαστε ότι η χθεσινή απόφαση είναι η αρχή του ελέγχου της ελευθερίας έκφρασης», είπε, προσθέτοντας ότι με αυτό συνδέεται και το νομοσχέδιο για τα fake news, που καταγγέλθηκε στον ΟΑΣΕ.

Σε ερώτηση αν θα στηρίξει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη στα επόμενα βήματά του, είπε ότι δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του, και ότι πρέπει να του δοθεί χρόνος, κάνοντας λόγο για «καίριο πλήγμα» από την απόφαση του Δικαστηρίου, της οποίας το λεκτικό έψεξε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σημείωσε ενώπιον της Επιτροπή ότι μετά τη χθεσινή απόφαση για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικράτησαν συναισθήματα έντονης απογοήτευσης και φόβου, προσθέτοντας ότι φόβος και δημοκρατία δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Αναφέρθηκε σε άρθρο του, τον περασμένο Μάιο, στο οποίο ανέφερε ότι «ο Χριστοδουλίδης είναι πίσω από τη δίωξη του Γενικού Ελεγκτή», λέγοντας ότι η θέση αυτή «αποδείχθηκε πολύ ορθή».

Είπε, ακόμα, ότι ως Γενικός Ελεγκτής ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε προειδοποιήσει για όσα ακολούθησαν στην υπόθεση του Βασιλικού και ότι πρόβλεψε ότι θα χαθούν €600 εκ. Επίσης, συνέχισε, ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε να αποτρέψουμε τη σκανδαλώδη συμφωνία για αεροδρόμια, για να έχουμε σήμερα μία συμφωνία που θα δώσει στον Κύπριο πολίτη πολλά εκατομμύρια.

Ο κ. Χριστοφίδης προειδοποίησε, τέλος, ότι οι λαοί που περνούν παρατεταμένες περιόδους παρακμής, κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά σε μεγάλες εθνικές καταστροφές. «Πρέπει να κατανοήσουμε την κρισιμότητα των στιγμών και να συνταχθούμε απέναντι στη βαρυχειμωνιά της διαφθοράς να ακολουθήσει η σκοτεινιά της συγκάλυψης», είπε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, υπενθύμισε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήταν ο μόνος που εισάκουσε προβληματισμούς που είχε διατυπώσει ο ίδιος για υπερκέρδη εταιρειών καυσίμων, ασχολήθηκε με την υπόθεση και ετοίμασε σχετική έκθεση τον Δεκέμβριο του 2022.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου επεσήμανε στις δηλώσεις της ότι η Κύπρος «διολισθαίνει» στους διεθνείς δείκτες για την διαφθορά και εξέφρασε την απογοήτευσή της για την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, λέγοντας ότι οι πολίτες «έχασαν έναν μεγάλο σύμμαχο, ο οποίος προστάτευε τα οικονομικά αυτού του κράτους και κατά συνέπεια το δημόσιο συμφέρον».

«Το κράτος αυτό και δη η Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας έχουν καταφέρει να εκδιώξουν από τη θέση του τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη», είπε η κ. Ατταλίδου, προσθέτοντας ότι «το βαθύ κράτος κατάφερε να εξουδετερώσει και τον τελευταίο πυλώνα» εναντίον της διαφθοράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα