Η στοχοποίηση της ΚΟΠ, οι ορφανές ευθύνες και η άμεση ταυτοποίηση που δεν λειτούργησε στην ώρα της

Tην ώρα που επιχειρείται η στοχοποίηση της ΚΟΠ, γύρω από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από το στάδιο Αλφαμέγα, στη Λεμεσό, την περασμένη Κυριακή, με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις όλων των αρμοδίων, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας δημιουργούνται ερωτήματα, ως προς το τι έπραξε η Πολιτεία για το μείζον ζήτημα της βίας στα γήπεδα, επί ζητημάτων που δεν χρειάζονταν νομοθετική ρύθμιση.

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, έθεσε σε ημερίδα που πραγματοποίησε, κάποιες δράσεις που προωθούνταν, ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια στα γήπεδα, τα οποία δυστυχώς καθυστέρησαν, όπως είναι το σύστημα της αυτόματης ταυτοποίησης. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο ΚΟΑ θα δημιουργούσε λογισμικό, το οποίο θα δοκιμαζόταν και θα εφαρμοζόταν τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, μόνο που όλα αυτά τα «θα», έμειναν «θα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο πρωτάθλημα με τα ίδια προβληματικά μέτρα στα γήπεδα-Δυσφορία Αρχής Αδειότησησης

Σήμερα, τα δεδομένα έχουν ως εξής: Ο ΚΟΑ βρίσκεται προς την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου λογισμικού και αναμένεται να εφαρμόσει εντός Οκτωβρίου -στην καλύτερη περίπτωση- πιλοτική διαδικασία, ώστε να διαπιστώσει τυχόν προβλήματα, τα οποία χρήζουν διόρθωσης, πριν την πλήρη εφαρμογή του.

Ακολούθως, ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση της κάρτας φιλάθλου, η οποία ισχύει από το 2018 και όσοι την εξέδωσαν από τότε, δεν χρειάστηκε με βάση τις οδηγίες να την ανανεώσουν ποτέ μέχρι σήμερα. Αυτό το μέτρο, που η Πολιτεία καθυστέρησε να εφαρμόσει, θα μπορούσε να αποβεί καταλυτικό στην περίπτωση του ντέρμπι στη Λεμεσό, όπου αρκετά πρόσωπα μπήκαν χωρίς έλεγχο στο γήπεδο.

Στην προκειμένη περίπτωση, που η ευθύνη ανήκει στην Πολιτεία δεν αναλήφθηκε από οποιονδήποτε, κάποια 24ωρα μετά τα επεισόδια και αφού το μυαλό πλέον είναι πιο καθαρό. Δηλώσεις όπως «έχουμε κι εμείς ευθύνες, αλλά», πέραν του γεγονότος ότι μπορεί να χαρακτηριστούν από κάποιους ως αόριστες, δεικνύουν παράλληλα μη αναγνώριση των ευθυνών που τους αναλογούν. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, ελάχιστες είναι οι φορές που κάποιος αναλαμβάνει τις ευθύνες του στην Κυπριακή Δημοκρατία, είτε με λόγια, είτε με πράξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πλάνο της Αρχής Αδειοδότησης για τη βία-Ταυτοποίηση, άμεση σύλληψη και ανανέωση κάρτας φιλάθλου

Παράλληλα, παρότι υπάρχουν παραδοχές από όλους τους φορείς πως τα συστήματα κλειστών κυκλωμάτων στα πλείστα γήπεδα, δεν επαρκούν, δεν βρέθηκε οποιαδήποτε λύση στο πρόβλημα, ανεξαρτήτως πως υπήρχε διαθέσιμος χρόνος, τον οποίο το κράτος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί, για να εξεύρει λύσεις στο πρόβλημα.

Στα αξιοσημείωτα είναι την ίδια ώρα και το γεγονός, πως όλα αυτά στα οποία γίναμε μάρτυρες την περασμένη Κυριακή, συνέβησαν στο πιο καινούργιο στάδιο της Κύπρου, με το πιο σύγχρονο, πιθανότατα, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Κι εδώ, τίθεται το ερώτημα τι θα συνέβαινε εάν τα επεισόδια σημειώνονταν σε γήπεδα όπως το Αντώνης Παπαδόπουλος, το Αμμόχωστος, το Στέλιος Κυριακίδης ή ακόμα και το Τάσος Μάρκου.

Σκόπιμα, σε αυτή τη λίστα δεν καταγράφεται το στάδιο του Εθνικού Άχνας, αφού εκεί την ευθύνη για την αστυνόμευση φέρουν οι Βρετανικές Βάσεις. Μόλις πέρυσι, είχαν συλληφθεί εντός δύο ημερών, δύο πρόσωπα για τη χρήση του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, οι οποίοι χρησιμοποίησαν laser εναντίον ποδοσφαιριστή. Εύκολα θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, ότι το κράτος θα μπορούσε να λάβει τεχνογνωσία για θέματα διαχείρισης σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, από τις Βρετανικές Βάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν με τη σειρά τους την τεχνογνωσία της Βρετανίας, που διαχειρίστηκε άψογα τα θέματα βίας στα γήπεδα, εδώ και κάποιες δεκαετίες.

Κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών, είτε αυτός λέγεται ΚΟΠ, είτε Πολιτεία, είτε Αστυνομία, ωστόσο όταν το πρόβλημα δεν αναγνωρίζεται από κάποιες από τις πλευρές και ενδεχομένως να κρίνουν ότι έπραξαν τα δέοντα σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση. Διότι, στο τέλος της ημέρας, η απαγόρευση μετακίνησης δεν είναι η λύση στο πρόβλημα, αλλά η επιβολή και η τιμωρία των φιλάθλων στην ολότητά τους, στη βάση της λογικής πως «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, για άλλη μια φορά συζητήθηκαν τα επεισόδια, αναζητήθηκαν ευθύνες και στο τέλος της ημέρας ο καθένας είπε τα… δικά του, μέχρι την επόμενη φορά που οι χούλιγκαν θα θελήσουν να δείξουν την δύναμή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διάρρηξαν οικία στην Πάφο και άρπαξαν τιμαλφή-Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα
Αρχίζει από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για ηλεκτρονική ταυτότητα
Δύο επιθέσεις σε μερικά λεπτά κατά αλλοδαπών στη Λεμεσό-Ίδιο δράστη βλέπει η Αστυνομία
Μυστήρια απαγόρευση από το Ισραήλ για τις πτήσεις προς Πάφο-Επικαλείται λόγους ασφαλείας
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς-Επιστρέφουν στα σπίτια τους άλλοι έξι
Δεν φαίνονται βροχές στον ορίζοντα-Παραμένει αίθριος ο καιρός
Αποδέχθηκε τους όρους για επαναπατρισμό μεταναστών η Κολομβία-Αναστάλθηκαν οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ
Παρατείνεται η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο-Νέος ορίζοντας η 18η Φεβρουαρίου
Ψήφισαν αποτεφρώσεις νεκρών το 2016, ακόμη δεν ξεκίνησε η ανέγερση κρεματορίου-Ορίζοντας (τελικά) το 2026
Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για το νομοσχέδιο των διασωστών ασθενοφόρων-Απειλούν με μέτρα λόγω καθυστέρησης