Το πλάνο της Αρχής Αδειοδότησης για τη βία-Ταυτοποίηση, άμεση σύλληψη και ανανέωση κάρτας φιλάθλου

Ένα μήνα μετά το τέλος του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και περίπου δύο μήνες πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, οι διεργασίες για άυξηση του αισθήματος ασφάλειας στα γήπεδα και ευκολότερης ταυτοποίησης προσώπων, είναι πυρετώδεις, ώστε να αποφευχθεί το σενάριο νέας επιβολής απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι διεργασίες που τρέχουν σχετίζονται πλήρως με την αδειοδότηση των σταδιών, αφού η Αρχή που παραχωρεί της άδειες έχει αναλάβει πρωτοβουλία σε δύο άξονες και ευελπιστεί ότι θα βρει την κατάλληλη ανταπόκριση από τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς, ώστε να εκσυγχρονιστεί η κάρτα φιλάθλου και να γίνεται καλύτερη ταυτοποίηση και άμεση σύλληψη προσώπων που εμπλέκονται σε επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στην κάρτα φιλάθλου, υπάρχει αίτημα από την Αρχή για ανανέωση της, αφού δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια και οι φωτογραφίες των προσώπων που εξέδωσαν από τότε την κάρτα φιλάθλου είναι πλέον παλιές.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης, Γιώργος Καράς, εξήγησε πως, «πρέπει να ανανεωθούν όλες οι κάρτες φιλάθλου, για να είναι καθαρά τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Τα στοιχεία πάνε στο αρχείο του ΚΟΑ και έτσι γίνεται η ταυτοποίηση των ατόμων που βρίσκονται μέσα στο γήπεδο».

«Ταυτοποίηση και εντοπισμός σε 2-3 λεπτά»

Η Αρχή, έθεσε εξάλλου ψηλά τον πήχη, αφού θέλει από τη νέα περίοδο να τοποθετηθούν κάμερες ακόμα και στις εισόδους των γηπέδων, ώστε να καταγράφονται τα πρόσωπα και σε περίπτωση επεισοδίων να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται πάραυτα. Μάλιστα, σε τεχνικό επίπεδο, έλαβε διαβεβαιώσεις από τον ΚΟΑ, ότι αυτό είναι εφικτό, καθότι τρέχουν για τη λειτουργία συγκεκριμένου λογισμικού, που θα τους παρέχει την δυνατότητα να το πράξουν.

Σύμφωνα με τον κ. Καρά, «δεσμεύτηκε ο ΚΟΑ ότι θα έχει λογισιμικό για να κάνει την αυτόματη ταυτοποίηση σύμφωνα με την νομοθεσία. Εμείς σαν Αρχή θέλαμε η αυτόματη ταυτοποίηση να γίνεται από τον υπεύθυνο ασφαλείας του σταδίου, στο control room, αλλά η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν δέχθηκε, γιατί τα αρχεία είναι στον ΚΟΑ και μόνο ο Οργανισμός μπορεί να δίνει πληροφορηση». Έτσι, εξήγησε, «βρέθηκε η λύση όπως ο ΚΟΑ θα έχει κάθε αγωνιστική ένα άτομο που θα έχει κωδικούς και το οποίο θα γνωρίζει ο υπεύθυνος ασφαλείας κάθε γηπέδου. Αν χρειαστεί να αναγνωριστεί οποιοδήποτε πρόσωπο θα του το στέλνουν και εκείνος σε 2-3 λεπτά θα απαντά ποιος είναι».

Κληθείς να τοποθετηθεί πως θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη ιδέα, δεδομένου ότι κάποιοι μπαίνουν στο γήπεδο σε μπουλούκια και με καλυμμένα τα πρόσωπα, υπέδειξε ότι «την ώρα που θα μπαίνουν στο γήπεδο θα πρέπει να γίνουν διαδρομές. Θα υπάρχουν κάμερες στις εισόδους να ελέγχουν ρούχα και πρόσωπο».

Μάλιστα έδωσε παράδειγμα για το τι συμβαίνει στην Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, όπου την ώρα που πάει να μπει κάποιος μέσα στο γήπεδο αναγνωρίζουν τα πρόσωπα και τα ρούχα. «Ακόμα κι αν φορήσουν κουκκούλα, πάλι θα τους αναγνωρίσει. Ο χρήστης στις κάμερες ακουλουθεί τα πρόσωπα που αναζητεί. Επίσης, οι κάμερες μπορούν να κλειδώσουν κάποιο, τον αναγνωρίζουν και ειδοποιεί το σύστημα ότι για παράδειγμα προσπαθεί να βγει από το γήπεδο».

Σημειώνεται ότι φέτος, η Αρχή αναμένεται να αυστηροποιήσει τα κριτήριά της, για να πετύχει τους στόχους της και να υπάρχει πλήρης ασφάλεια των ανθρώπων που θα πηγαίνουν στο γήπεδο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Αρχής τόνισε εμφατικά ότι «εάν εμείς που είμαστε δέκα χρόνια στην Αρχή και γνωρίζουμε την κατάσταση δεν καταφέρουμε να κάνουμε κάτι, τότε δεν θα αλλάξει τίποτα. Εμείς δεν συμφωνούμε να απαγορεύεται η μετακίνηση οπαδών. Είναι η εύκολη λύση να μην πηγαίνει κανείς στο γήπεδο και να μην έχουμε προβλήματα, αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία. Αν βρούμε λίγη στήριξη θα τα καταφέρουμε».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΚΟΠ ανακοίνωσε ότι θα άρει από τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις, με την Αστυνομία να αναφέρει πως, «έγινε μια συνάντηση με την ΚΟΠ στο Αρχηγείο Αστυνομίας, από τον ίδιο τον Αρχηγό Αστυνομίας. Η συνάντηση έγινε στις 8 Μαΐου και τέθηκε η πάγια θέση της Αστυνομίας, ότι εμείς αυτό που υποστηρίζουμε και θέλουν να συνεχίσει είναι το τι γινόταν μέχρι σήμερα. Δηλαδή, υπέρ της συνέχισης του μέτρου, της απαγόρευσης μετακίνησης των οπαδών οποιασδήποτε φιλοξενούμενης ομάδας. Αυτή ήταν η θέση μας. Δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση της ΚΟΠ, χωρίς να μας ενημερώσουν για αυτή την πρόθεση, ενώ εμείς έχουμε δώσει και στους ίδιους τις θέσεις μας, γιατί πρέπει να συνεχιστεί το συγκεκριμένο μέτρο. Επαναλαμβάνω η θέση μας είναι η ίδια. Τώρα το τι θα ακολουθήσει, θα το δούμε».

Δειτε Επισης

Ένταλμα σύλληψης εναντίον 48χρονου για την υπόθεση Metamax-Προέκυψε μαρτυρία που τον εμπλέκει
Δεν επηρεάζει τη λειτουργία του Αμάλθεια η απομάκρυνση της προβλήτας από τους Αμερικανούς
Στην κρίση των γιατρών τα επόμενα βήματα για την δολοφονία του Στυλιανού από τα χέρια του γαμπρού του
Σε γραφεία διαφημιστικής εταιρείας η ρίψη πυροβολισμών-Δεν υποψιάζεται οποιοδήποτε ο ιδιοκτήτης
Έκπληκτη δηλώνει η Αννίτα Δημητρίου για τις αντιδράσεις-Οι εξηγήσεις της και η διόγκωση στον ΔΗΣΥ
Δεκατέσσερεις συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων παιδιών σε διάστημα δύο μηνών
Ανέστειλε την είσοδο 22 ταξί στον αεροδρόμιο Λάρνακας για επτά μέρες η Αρχή Αδειών
Μείωση οδικών παραβάσεων κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου σε σημεία με κάμερες
Ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής διπλωματίας η σχέση της Κύπρου και Ισραήλ-Μιλούν για «μασκαρεμένες» επιχειρήσεις
Ανακοινώθηκαν τα χριστουγεννιάτικα χωριά 2024-2025