Back to school και επιστροφή στα προβλήματα-Στο προσκήνιο ξανά στολή και αλλαγή ωραρίου

Με τα τυπικά προβλήματα, που συνοδεύουν την επιστροφή των μαθητών, σημαδεύτηκε η έναρξη της νέας χρονικής χρονιάς, που δεν είναι άλλο από τις τεράστιες ουρές στους δρόμους ολόκληρης της Κύπρου, αλλά και το θέμα της ενδυμασίας των μαθητών, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα, υπάρχουν οδηγίες όπως οι μαθητές πηγαίνουν στα σχολεία με συγκεκριμένη στολή. Το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζεται αρκετά πρόθυμο να παρακαθίσει σε συζητήσεις, την ώρα που Βουλή και φορείς ζητούν να ανοίξει ο διάλογος.

Κάθε Σεπτέμβριο, αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία, οι πλείστες κύριες αρτηρίες σε όλες τις επαρχίες, παραλύουν τα πρωινά, αλλά και το μεσημέρι, όταν πηγαινοέρχονται οι γονείς για να μεταφέρουν τους μαθητές προς και από τις σχολικές μονάδες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένταση, αλλά και να δημιουργούνται προβλήματα στους δρόμους, με διάφορα μικροατυχήματα. Κάθε χρόνο, οι αρμόδιοι φορείς ψάχνουν λύσεις για το πρόβλημα και κάθε χρόνο στο τραπέζι εμφανίζεται η πρόταση για κλιμακωτό ωράριο στα σχολεία.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, εδώ και λίγες εβδομάδες έχει αρχίσει η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Παύλο Μυλωνά, μέσω του REPORTER να κάνει γνωστή την πρόθεσή του να επαναφέρει στο προσκήνιο το συγκεκριμένο θέμα, εγγράφοντας εκ νέου θέμα στη Βουλή. Τα προηγούμενα χρόνια, η Επιτροπή Παιδείας είχε συζητήσει το θέμα και υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον τέως υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Déjà vu προβλημάτων με την έναρξη της νέας χρονιάς-Ξανά στο τραπέζι το ωράριο των σχολείων

Ωστόσο, με την αλλαγή Κυβέρνησης, το θέμα δεν είχε τεθεί ξανά προς συζήτηση, δεδομένου ότι υπήρχαν άλλα φλέγοντα ζητήματα που αφορούσαν τον τομέα της παιδείας (σ.σ. κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, εγκατάσταση κλιματιστικών, αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παραβατικότητας). Αυτή τη στιγμή, διαφάνηκε πως υπάρχει το περιθώριο για να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι το συγκεκριμένο θέμα, με τον κ. Μυλωνά να διαμηνύει ότι είναι ένα σημαντικό θέμα και πρέπει να επιλυθεί, ειδικά από τη στιγμή που το ωράριο εργασίας στη δημόσια υπηρεσία έχει αλλάξει και δίνει την ευκαιρία στους γονείς να εφαρμόσουν το κλιμακωτό ωράριο.

Σημειώνεται πως αυτό που συζητείται είναι ότι το ωράριο λειτουργίας των σχολείων δεν θα αλλάξει δραστικά, δεδομένου ότι υπάρχουν γονείς που έχουν μαθητές και στη Δημοτική και στη Μέση Εκπαίδευση, αλλά θα υπάρχει αλλαγή μίας ώρας στην προσέλευση των μαθητών. Συγκεκριμένα, η πρόταση που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα είναι να χτυπά το κουδούνι στις 7:45 για τα Δημοτικά και στις 8:30 για τα Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν παρουσιάζεται αρνητικό, για να ανοίξει ο διάλογος των συζητήσεων, ωστόσο αρμόδια πηγή ανέφερε στον REPORTER πως θα υπάρχει επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος όταν μελετηθεί η πρόταση και συζητηθεί με τους συνεργάτες του.

Πάντως, προς αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων κλίνει και το Υπουργείο Μεταφορών, με τον Αλέξη Βαφεάδη να τονίζει πως με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μία αποσυμφόρηση στο οδικό δίκτυο. Ωστόσο, τόνισε πως αρμόδιο για λήψη αποφάσεων που να επηρεάζουν τη λειτουργία των σχολείων είναι το Υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Crash test για τον περιμετρικό η επιστροφή στη ρουτίνα-Τα μέτρα Υπ. Μεταφορών για το κυκλοφοριακό

Στο τραπέζι και η στολή των μαθητών

Την ίδια ώρα, με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ανοίγει ξανά το θέμα της στολής των παιδιών, δεδομένου ότι οι Διευθύνσεις των σχολείων έχουν αυστηρές οδηγίες να προβαίνουν σε ελέγχους των μαθητών, επί καθημερινής βάσης. Ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας, κατά καιρούς, υποβάλλονται ατομικά αιτήματα, για παραχώρηση διευκολύνσεων, αναφορικά με τη στολή, όπως είναι να επιτραπεί η εμφάνιση μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης με κοντό παντελόνι ή με φόρμα τους χειμερινούς μήνες.

Όσον αφορά στη Δημοτική Εκπαίδευση, οι μαθητές μπορούν να παρουσιαστούν με κοντό παντελόνι τους καλοκαιρινούς μήνες και φόρμες τους χειμερινούς και σε κάποιες περιπτώσεις, τα σχολεία παρέχουν φόρμες στους μαθητές, με το λογότυπό τους.

Ωστόσο, είναι διαφορετική η εικόνα στη Μέση Εκπαίδευση, αφού οι μαθητές πρέπει να φορούν γκρι παντελόνι και άσπρη φανέλα στο Γυμνάσιο και γκρι, τζιν ή μαύρο παντελόνι και άσπρη, γκρι, μπλε ή μαύρη φανέλα, κάτι που πολλές φορές δεν τηρείται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές επιπλήξεις από την Διεύθυνση.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν παρουσιάζεται αρνητικό να τεθεί το συγκεκριμένο θέμα προς διάλογο. Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στον REPORTER, το θέμα της στολής είναι κάτι που τους προβληματίζει, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται και πολλές φορές, τα μακριά παντελόνια προκαλούν δυσφορία στους μαθητές, όταν πρέπει να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες. Ωστόσο, χαρακτηρίζεται περίπλοκο το θέμα και πρέπει να συζητηθεί στο συμβούλιο Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, σε εσωτερική διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας και στη συνέχεια να ανοίξει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ούτε φέτος έγινε κίνηση για την... κίνηση των σχολείων-Ανορθογραφίες και χάος στους δρόμους

Δειτε Επισης

Πέραν των δύο εκατομμυρίων το κόστος εργασιών για ολική ασφαλτόστρωση δρόμων Λάρνακας
Εργασίες συντήρησης ερεισμάτων στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Παραλιμνίου
Για παραπληροφόρηση για τις φοιτητικές εστίες στην Επιτροπή Ελέγχου κάνει λόγο το ΕΤΕΚ
Τις 382 έφτασαν οι φωλιές θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων
Στο 1,2 ο δείκτης γεννήσεων στην Κύπρο-Αναμένεται να πέσει στο μισό ο πληθυσμός σε 20 χρόνια
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας
Η ΕΕ θα συστήσει αυστηρότερες απαγορεύσεις του καπνίσματος-Θα ισχύουν και σε εξωτερικούς χώρους
Στις 5 Οκτωβρίου η 20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες
Νέα εθνική στρατηγική για τον μητρικό θηλασμό ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο
Προχειρότητα και ανεπάρκεια για τα παιδιά υπό την φροντίδα του κράτους καταγγέλλει το ΑΚΕΛ