Οι αγκυλώσεις του δημοσίου «καταδικάζουν» το μέλλον δομών και παιδιών-«Χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση»
06:00 - 30 Αυγούστου 2024
Η υπόθεση με τις ανήλικες στη Λεμεσό -αν και καθυστερημένα- φαίνεται να κτύπησε για τα καλά το καμπανάκι κινδύνου στις αρμόδιες Υπηρεσίας, σε σχέση με την λειτουργία των δομών φιλοξενίας ανήλικων προσώπων. Οι παθογένειες των εν λόγω δομών δεν αποτυπώνονται σε μια μόνο περίπτωση αλλά γενικότερα και αυτό είναι κάτι που διαφαίνεται στις καθημερινές εξαφανίσεις παιδιών. Πέραν, ωστόσο, από τα ζητήματα στις δομές, η κατ' ισχυρισμόν ληστεία στη Λεμεσό, έφερε στο φως λάθη και αδυναμίες από πλευράς της Αστυνομίας, η οποία, εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων.
Όπως επισημάνθηκε σε προηγούμενα δημοσιεύματα του REPORTER, οι στέγες είναι κρατικές και ως εκ τούτου κουβαλούν παθογένειες του δημοσίου. Ένα από τα ζητήματα που χρειάζονται εκσυγχρονισμό, είναι και τα κριτήρια πρόσληψης σε αυτές, καθώς γίνεται εύκολα αντιληπτό πως σε ένα χώρο που φιλοξενούνται ευάλωτα παιδιά, πρέπει να εργάζονται άνθρωποι με σχετική κατάρτιση. Και αυτό διότι, πρόκειται για παιδιά με ιδιαιτερότητες, τα οποία χρήζουν συγκεκριμένης προσέγγισης αλλά και στήριξης.
Μιλώντας στον REPORTER, πηγή ανέφερε πως στα κριτήρια πρόσληψης εργαζομένων σε στέγες φιλοξενίας είναι, μεταξύ άλλων, το πτυχίο σε κλάδους όπως ψυχολογία, κοινωνιολογία και κλάδους συναφείς της κοινωνικής εργασίας, ή το ενδιαφερόμενο πρόσωπο να έχει απολυτήριο λυκείου. Σε αυτό το κομμάτι, όπως υποστηρίζει η ίδια πηγή, ίσως να εστιάζεται και το ζήτημα, καθώς κάποιοι εργαζόμενοι δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι άνθρωποι μη πτυχιούχοι και χωρίς την απαιτούμενη μόρφωση και εμπειρογνωμοσύνη, προάγονται σε επικεφαλής των δομών, όχι σε όλες τις περιπτώσεις, λόγω της αρχαιότητάς τους στη δημόσια υπηρεσία. Ως εκ τούτου, καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τις οποίες, στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν έχουν τις γνώσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκαναν τις εξαφανίσεις παιδιών κανονικότητα και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα
Το ζήτημα με τις στέγες θα τεθεί σύντομα και ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου αναμένεται να συζητηθούν όλες οι παθογένειες του συστήματος, οι οποίες έχουν αρνητικές επιτπώσεις στα ίδια τα παιδιά. Πάντως, τα προβλήματα με τις στέγες δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολούν το Κοινοβούλιο, χωρίς όμως αυτά να επιλύονται, ενώ η όλη κατάσταση που επικρατεί, επιβάλλει την ανάγκη για ουσιαστικές τομές.
Σε τοποθέτηση της στον REPORTER, η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, επεσήμανε πως «οι λειτουργοί που προσλαμβάνονται πρέπει να έχουν τα απαραίτητα προσόντα και θεωρώ ότι αυτό τηρείται».
Επιπρόσθετα, η Επίτροπος έθιξε το θέμα των συχνών αλλαγών σε λειτουργούς των δομών φιλοξενίας, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας, ωστόσο, όπως εξήγησε, οι συχνές μεταθέσεις προσωπικού δεν βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία των δομών. Και αυτό διότι, όπως είπε, «υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα φιλικό-οικογενειακό περιβάλλον για να νιώθουν τα παιδιά ότι ανήκουν σε ένα χώρο. Τα παιδιά αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους λειτουργούς, ωστόσο, όταν ο λειτουργός με τον οποίο το παιδί συνδέεται, φεύγει, εκεί ξεκινά ένας άλλος κύκλος για να κερδίσει ο νέος λειτουργός την εμπιστοσύνη του παιδιού και αυτό δεν είναι προς όφελος του ανήλικου, ο οποίος νιώθει ότι χάνει τον δικό του άνθρωπο».
Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε πως σε επιτόπιες επισκέψεις της σε δομές ανηλίκων, διαπίστωσε τις καλές σχέσεις και το δέσιμο των παιδιών με τους λειτουργούς, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη συνεχόμενου ελέγχου του έργου των λειτουργών, αλλά και την στήριξη στην προσπάθειά τους.
ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΔΩ: Θύματα του 64χρονου, θύματα και ανάποδης διερεύνησης της Αστυνομίας οι ανήλικες
Παράλληλα, σημαντικός πυλώνας είναι η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων στις στέγες, αλλά και η αναβάθμιση τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέφερε στον REPORTER η Επίτροπος, είναι σε εξέλιξη ένα πιλοτικό έργο σε δομή φιλοξενίας, όπου υπάρχει εντός της δομής πολυθεματική ομάδα και εξήγησε πως, «σε μια δομή πρέπει να υπάρχουν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ενδεχομένως παιδαγωγοί, ούτως ώστε, όταν προκύπτει ένα πρόβλημα, η συζήτηση του να γίνεται πολυθεματικά και όταν ένα παιδί θέλει να μιλήσει με ψυχολόγο να είναι μέσα στη στέγη για να παρέχει άμεση παρέμβαση».
«Λάθος ο χειρισμός της Αστυνομίας»
Η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού, σχολίασε και τους χειρισμούς της Αστυνομίας σε σχέση με την υπόθεση του 64χρονου και των ανήλικων, καθώς τα μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού έδωσαν έμφαση στη διερεύνηση της ληστείας, αγνοώντας το γεγονός πως δυο ανήλικα κορίτσια ήταν μαζί με έναν άνθρωπο πολύ μεγαλύτερης ηλικίας, ο οποίος έλεγε ότι ήταν φίλοι.
Όπως ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, «η Αστυνομία έκανε λάθος. Έγινε μια καταγγελία για ληστεία, ωστόσο, από την στιγμή που βλέπει ότι υπάρχουν ανήλικοι, δεν μπορεί να τους εκλάβει μόνο ως θύτες, αλλά θα πρέπει να εξετάσει κάτω από ποιες συνθήκες τα ανήλικα παιδιά βρέθηκαν με αυτό τον ενήλικα και μάλιστα σε ώρες που δεν δικαιολογούν τέτοιες συναντήσεις.»
Επιπρόσθετα η Επίτροπος Προστασίας του παιδιού αναφέρθηκε και σε αποφάσεις του ΕΔΑΔ, το οποίο όπως είπε, «αναφέρει πως δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν αποδείξεις ή μαρτυρίες για να προχωρήσει στη διερεύνηση, αρκεί να υπάρχουν ενδείξεις. Σε αυτή την περίπτωση οι ενδείξεις ήταν εκεί», τονίζοντας περαιτέρω πως μόνο και μόνο η διαφορά της ηλικίας έπρεπε να κινητοποιήσει την Αστυνομία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ηθικός αυτουργός στους χειρισμούς με τις ανήλικες η ανικανότητα-Εκ των υστέρων προβληματίστηκαν… εκ των προτέρων