Ηθικός αυτουργός στους χειρισμούς με τις ανήλικες η ανικανότητα-Εκ των υστέρων προβληματίστηκαν… εκ των προτέρων

Οι εξελίξεις στην υπόθεση «ληστείας», όπως αυτή διέρρευσε από «πηγές» του ΤΑΕ Λεμεσού που έσπευσαν να αντιμετωπίσουν την υπόθεση ωσάν να επρόκειτο για τη ληστεία του αιώνα, τύπου la casa de papel, εξέθεσαν ακόμη περισσότερο τη στάση του ΤΑΕ Λεμεσού και γενικότερα της Αστυνομίας, η οποία τα τελευταία χρόνια, με κάθε ευκαιρία, αποδεικνύει πως χρειάζεται ολοκληρωτικό «λίφτινγκ», προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα. Κάτι, που αντιλήφθηκε από τα αρχικά στάδια της θητείας του και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναζητούσε Αρχηγό της Δύναμης, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα, με όσα τα βλέπουν κατά διαστήματα το φως της δημοσιότητας, η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται πως η κακή κατάσταση εντός του Σώματος Ασφαλείας (;) συνεχίζει να συντηρείται, επενδύοντας απλώς στην επικοινωνιακή στρατηγική.

Ακόμα και από ειδικούς εντός της Αστυνομίας, υπάρχει παραδοχή πως το ΤΑΕ Λεμεσού ενήργησε με λανθασμένο τρόπο σε ό,τι αφορά την υπόθεση ληστείας που κατήγγειλε ο 64χρονος. Όχι επειδή αμφισβητείται η διάπραξη αδικημάτων από πλευράς ανήλικων, αλλά επειδή οι ανακριτές θεώρησαν πολύ φυσιολογικό ένας 64χρονος να είναι φίλος με 15χρονα και να συναντιέται μεταμεσονύχτια μαζί τους σε δωμάτια ξενοδοχείου. Εκ των υστέρων (σ.σ μετά την κατακραυγή) διαμήνυσαν πως εκ των προτέρων ήταν κάτι που τους είχε απασχολήσει. Και τι έκαναν περί τούτου; Ιεράρχησαν το αδίκημα της ληστείας ως σοβαρότερο από αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ τόσο πολύ είχαν προβληματιστεί και τόσο δυνατά είχε ηχήσει το καμπανάκι τους πως οι ανήλικες ενδεχομένως να ήταν θύματα κακοποίησης, που σε βάρος τους εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης. Μάλιστα, παραμένοντας ιδιαίτερα προβληματισμένοι στο ΤΑΕ Λεμεσού, διέρρευσαν στα ΜΜΕ μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια ως προς τον τρόπο που διαπράχθηκε η ληστεία, κατά την εκδοχή του 64χρονου, ενώ διατυμπάνισαν παντού πως εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος της… 15χρονης «Τόκιο» και της 16χρονης «Ναϊρόμπι» (σ.σ βασικές πρωταγωνίστριες στη σειρά με την ληστεία του αιώνα, La Casa de Papel). Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που υπήρχε «έντονος προβληματισμός» στο ΤΑΕ Λεμεσού, πως τα ανήλικα πιθανόν να τύγχαναν εκμετάλλευσης από τον 64χρονο.

Οι ισχυρισμοί των ανήλικων και η τροπή που έλαβε η υπόθεση, αν και για τους περισσότερους ήταν αναμενόμενη και τα γεγονότα «φώναζαν», έδειξαν την ανικανότητα του ΤΑΕ Λεμεσού, γιατί περί ανικανότητας πρόκειται εκ του αποτελέσματος, να χειριστεί τέτοιου είδους λεπτές υπόθεσης. Δεν επρόκειτο ούτε για μια ληστεία «ρουτίνας», ούτε για καταζητούμενους για κλοπές, ούτε για σύλληψης οδηγών υπό την επήρεια αλκοόλ, ούτε για ανακοίνωση του Συνδέσμου Αστυνομικών. Επρόκειτο για πιθανά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ανήλικα θύματα, για τα οποία έπρεπε να δημιουργηθεί το απαραίτητο περιβάλλον και να νιώσουν ασφάλεια, προκειμένου να μιλήσουν. Και ληστεία να διέπραξαν, που δεν αμφισβητούνται τα αδικήματα, παραμένουν θύματα κακοποίησης και έτσι έπρεπε να αντιμετωπιστούν εξαρχής, όχι διαρρέοντας την υπόθεση, την ίδια ώρα που άλλες, πολύ πιο σοβαρές, κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό στην Αστυνομία.

Η εξέλιξη της υπόθεσης, δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία του ΤΑΕ Λεμεσού, το οποίο έστειλε τα πιο λανθασμένα μηνύματα σε αυτά αλλά και στα επόμενα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Μια αποτυχία για την οποία πρώτα έπρεπε να λογοδοτήσει ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού και ακολούθως ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος αν μη τι άλλο θα έπρεπε να κινητοποιηθεί για τους άστοχους χειρισμούς. Αντί αυτού, για άλλη μια φορά επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό, χωρίς να συγκινείται ο οποιοσδήποτε. Έστω για τους τύπους, κανένας μα κανένας δεν βγήκε μπροστά να παραδεχθεί πιθανά λάθη και κενά. Έστω να ζητηθεί έκθεση γεγονότων, όπως άλλες τόσες που απλά καταλήγουν στα συρτάρια. Έστω να πουν την φράση κλισέ, πως θα επανεξεταστούν τα πρωτόκολλα. Απολύτως τίποτα, καμία ευθύνη, κανένα ζήτημα. Και όπως είπε στην τελευταία του δημοσιογραφική ο ίδιος Αρχηγός Αστυνομίας, πριν μερικούς μήνες, στον απόηχο σοβαρών επεισοδίων (μια από τα πολλά) στο Άλφαμεγα: «Δεν είναι θέμα ευθυνών. Επαναλαμβάνω. Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατόν»! Και ο φορολογούμενος πολίτης απαντά, όχι στον Αρχηγό, όχι στους αξιωματικούς, αλλά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην πολιτεία, στο κράτος, «αν είναι δυνατόν!».

Από την άλλη, τεράστια ευθύνη φέρει και το ίδιο το κράτος και συγκεκριμένα οι υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες επίσης χρήζουν «τεκκάλεμιτ». Οι ευθύνες του κράτους, έναντι σε αυτά τα παιδιά, είναι τεράστιες και δυστυχώς δείχνουν να αποτυγχάνουν στην αποστολή τους.

Αυτά τα παιδιά, που όσες φορές και αν μετατραπούν σε θύτες, παραμένουν θύματα. Για τον ένα ή τον άλλο λόγο, μεγαλώνουν μακριά από τους γονείς τους. Το κράτος ζήτησε την φροντίδα τους, ζήτησε δηλαδή να γίνει ο γονιός τους, καθώς οι βιολογικοί τους γονείς - εάν υπάρχουν - δεν ήταν σε θέση να τα μεγαλώσουν. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι ένα. Το κράτος είναι σε θέση να τα μεγαλώσει καλύτερα από τους γονείς τους; Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η απάντηση είναι όχι. Γιατί εάν ένα παιδί εξαφανίζεται μέρα παρά μέρα από το σπίτι του, εάν «μπλεχτεί», εάν διαπράξει ποινικά αδικήματα, εάν αποτέλεσε έρμαιο των ορέξεων επιτήδειων, τότε οι Κοινωνικές Υπηρεσίες απαντούν πως όλα ξεκινούν από το σπίτι, από τους γονείς.

Και σε αυτή την περίπτωση, αυτό συμβαίνει. Φταίει το σπίτι, δηλαδή οι Στέγες. Φταίνε οι γονείς, δηλαδή οι λειτουργοί. Υπάρχει όμως ευθύνη για αυτούς; Απολύτως καμία. Μετέτρεψαν τις εξαφανίσεις σε κανονικότητα, σφυρίζουν αδιάφορα στις παραβατικές συμπεριφορές αυτών των παιδιών που «φωνάζουν» πως χρήζουν βοήθειας και στήριξης. Και ενώ και σε αυτή την περίπτωση θα ανέμενε κανείς την Υφυπουργό Πρόνοιας να κινητοποιηθεί, έστω ζητώντας μια έκθεση ή συγκαλώντας μια σύσκεψη, εντούτοις φωνή βοώντας εν τη ερήμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ολονύκτιες εργασίες στον παρακαμπτήριο δρόμο Λεμεσού
Παρίσταναν συνεργάτη εταιρείας και απέσπασαν πάνω από 31 χιλιάδες
Δεκαεπτάχρονος ελλείπει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα από τη Δευτέρα
Στους επτά οι ανήλικοι συλληφθέντες για διαρρήξεις και κλοπές στη Λευκωσία
Επί τάπητος η αύξηση ποινών για υποκίνηση βίας λόγω γενετήσιου προσανατολισμού
Νόμιμες οι πράξεις του τέως Εφόρου Φορολογίας μέχρι την ακύρωση διορισμού του
Βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση η αιτία θανάτου του 31χρονου Κωνσταντίνου που έσβησε στην άσφαλτο
Σκοπός μια διαφανής διαδικασία, λέει η Αστυνομία για διερεύνηση δραπέτευσης
Σύλληψη και τέταρτου προσώπου για την ρατσιστική επίθεση στη Λεμεσό
Χειροπέδες σε 40χρονο που έπιασε τιμόνι μεθυσμένος