Το Σεπτέμβριο πατούν «record» οι κάμερες στα σχολεία-Πιλοτική η εφαρμογή του μέτρου

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται στο Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στην τοποθέτηση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε σχολεία που κρίθηκαν επικίνδυνα, με στόχο πριν το πρώτο κουδούνι να είναι έτοιμα και να αρχίσει η καταγραφή των δεδομένων. Πρόκειται για μία πιλοτική εφαρμογή του μέτρου και τα δεδομένα θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα για το Υπουργείο Παιδείας.

Τα φαινόμενα βανδαλισμών που παρατηρούνται κατά διαστήματα στα σχολεία, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στο Υπουργείο Παιδείας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια αναφορικά με την ασφάλεια των σχολείων και όπως διαφάνηκε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, δεν έφεραν τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Σημειώνεται πως τα φαινόμενα των βανδαλισμών είναι εντονότερα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα κατά τις βραδινές ώρες, όταν ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες εντός της σχολικής μονάδας και κατά τη διάρκεια των διακοπών για το Πάσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τοποθετούνται κάμερες σε δέκα σχολεία υψηλού κινδύνου-Πανηγύρισαν με φωτιές το τέλος της χρονιάς

Την προηγούμενη σχολική χρονιά παρατηρήθηκαν διάφορα περιστατικά βανδαλισμών σχολείων, όπως όταν άγνωστοι εισήλθαν εντός σχολικής μονάδας στη Λεμεσό και προκάλεσαν ζημιές σε αίθουσες και εξοπλισμό του σχολείου ή όταν έκαψαν Λύκειο σε κεντρικό δρόμο στη Λευκωσία. Μάλιστα, πριν το τέλος της χρονιάς, υπήρξε περιστατικό που ομάδα περίπου δεκαπέντε κουκουλοφόρων, έθεσε φωτιά σε λάστιχα και τα έσπρωξε εντός σχολείου, ενώ υπήρχαν μαθητές εντός, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η παρέμβαση εκπαιδευτικών.

Μετά τα ανησυχητικά περιστατικά, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε όπως προχωρήσει σε αξιολόγηση των σχολείων και να επιλέξει κάποια που κρίνονται ψηλής επικινδυνότητας, ώστε να εγκαταστήσει κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, που θα καταγράφουν όταν τα σχολεία θα είναι κλειστά. Προς αυτό το σκοπό, αποφασίστηκε όπως επιλεγούν σχολεία σε Λευκωσία και Λεμεσό, όπου παρατηρείται πιο έντονο το πρόβλημα.

«Οι δύο μεγάλες σχολικές εφορίες προχωρούν με την τοποθέτηση, στα σχολεία που είναι πιο επικίνδυνα από τα άλλα. Ελπίζουμε η τοποθέτηση να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και μετά θα δώσουμε ένα χρονικό περιθώριο, για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και μετά, με βάση την αξιολόγηση που θα έχουμε, θα προχωρήσουμε στην επέκταση του μέτρου, για να τοποθετηθούν και σε άλλα σχολεία», εξήγησε στον REPORTER ο Διευθυντής της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης, ο οποίος είναι και αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα.

Σημειώνεται πως από την αξιολόγηση της κατάστασης στα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας έκρινε πως στην κατηγορία επικίνδυνα σχολεία κατατάσσονται συνολικά 80 σχολεία, ωστόσο ήταν αδύνατο να τοποθετηθούν ταυτόχρονα σε όλα τα σχολεία κάμερες, με αποτέλεσμα να επιλεγούν δέκα, για τα οποία είναι απολύτως απαραίτητο να τοποθετηθούν κάμερες, με το μέτρο να τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές

«Δεν είναι πολλά τα σχολεία, είναι περίπου δέκα σχολεία. Η ουσία είναι να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση εντός Σεπτεμβρίου για να έχουμε καταγραφή δεδομένων. Είναι γύρω στα δέκα σχολεία που θα τοποθετηθούν αυτή τη στιγμή. Είναι ένα μικρό ενδεικτικό δείγμα, ψηλής επικινδυνότητας σχολεία και θα είναι αντιπροσωπευτικό το αποτέλεσμα και με βάση τα δεδομένα, θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση για την τοποθέτηση καμερών στα υπόλοιπα σχολεία».

Πάντως, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή τα σχολεία είναι κλειστά, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δεχθεί οποιαδήποτε καταγγελία που να κάνει λόγο για περιστατικά βανδαλισμών. Σημειώνεται πως κατά την καλοκαιρινή περίοδο δεν είναι συχνό το φαινόμενο των βανδαλισμών.

«Εξ όσων γνωρίζουμε δεν υπήρξε κάτι αυτές τις εβδομάδες. Είναι κύματα αυτά, δηλαδή βλέπουμε κάποτε μαζεμένα κρούσματα και μετά βλέπουμε μία περίοδο ηρεμίας που δεν έχουμε κρούσματα βανδαλισμών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπαίνουν φρουροί σε σχολεία υψηλού κινδύνου ενόψει του Πάσχα-Στην τελική ευθεία η εγκατάσταση καμερών

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές