Αύξηση φρουρών, κάμερες, πρόγραμμα παρακολούθησης μαθητών-Τα μέτρα κατά της παραβατικότητας

Τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με την αντιμετώπιση και πρόληψη της βίας και παραβατικότητας εντός των σχολείων, ανακοίνωσε η πολιτική προϊστάμενη, Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ετοιμαστεί για τους μαθητές που παρουσιάζουν ακραία παραβατική συμπεριφορά.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Βουλής η υπουργός Παιδείας, τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν εργαστεί πυρετωδώς όλοι οι λειτουργοί του Υπουργείου, ώστε να ληφθούν τα μέτρα που θα επιφέρουν αλλαγές στο μείζον θέμα της βίας και παραβατικότητας εντός των σχολείων. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε πάρθηκαν μέτρα, που είναι παιδαγωγικής φύσης, αλλά και άλλης φύσεως μέτρα που θα βοηθήσουν στην αλλαγή της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτο «διαγώνισμα» για ΥΠΑΝ στη Βουλή στο παρά πέντε του back to school-Επί τάπητος τα καυτά θέματα

Ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κα. Μιχαηλίδου είναι η αύξηση των φρουρών και η εφαρμογή του πιλοτικού μέτρου των καμερών, σε σχολεία που έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου. Σημειώνεται πως το Υπουργείο Παιδείας είχε προβεί στην καταγραφή των επικίνδυνων σχολείων, που ξεπερνούν τα 100 και έχει αποφασιστεί να εφαρμοστεί το μέτρο της τοποθέτησης των καμερών σε ένα μικρό αριθμό, δεδομένου ότι πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. Στόχος είναι να καταγραφούν τα στοιχεία και να αξιολογηθεί η κατάσταση, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για επέκταση ή όχι του μέτρου.

Πέραν τούτου, το Υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε ενώπιον της Βουλής η Αθηνά Μιχαηλίδου, έχει ετοιμάσει και ένα πλάνο για πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί εντός Οκτωβρίου, το οποίο θα αφορά στην παρακολούθηση μαθητών με ακραία παραβατική συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η υπουργός Παιδείας, οι μαθητές θα βρίσκονται σε ξεχωριστή δομή, εκτός του σχολείου του, για ένα τετράμηνο και όχι τρίμηνο όπως είχε αρχικά αποφασιστεί και εκεί θα παρακολουθεί ένα ειδικό πρόγραμμα, που είναι συνδυασμός με τα μαθήματα του σχολείου και συγκεκριμένο πρόγραμμα από τους ειδικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμο το πλάνο του ΥΠΑΝ για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία-Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι μαθητές θα παρακολουθούνται από ειδικούς παιδοψυχολόγους, δεδομένου ότι το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται από την Υπηρεσία Σχολικών Ψυχολόγων και μόλις περάσει το χρονοδιάγραμμα του τετραμήνου, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία τους και θα υπάρχει παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Αυτό που υπογραμμίζεται είναι ότι το πρόγραμμα θα είναι ατομικό για τον κάθε μαθητή.

Πάντως, το Υπουργείο Παιδείας θα θέσει κάποια βασικά κριτήρια, που θα αποστείλει στις διευθύνσεις των σχολείων, ώστε να υποδείξουν μαθητές που πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και συγκατάθεση των γονιών για την επιλογή του μαθητή.

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται το Υπουργείο Παιδείας να επανέλθει ενώπιον της Βουλής, για να φέρει κανονισμούς, ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ποτέ πριν δεν λήφθηκε απόφαση για εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, έλεγαν 'απαγορεύεται'»

Δειτε Επισης

Θέλει να κάνει power off τα κινητά στα σχολεία το ΥΠΑΝ-Ξεκαθαρίζει τις ασάφειες και θέτει προτεραιότητες
Το Προεδρικό φωταγωγήθηκε για τον «Χρυσό Σεπτέμβρη» για τον παιδικό καρκίνο
Αφαίρεση εναέριων γραμμών στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού
Μέχρι 6 Νοεμβρίου η υποβολή δράσεων για Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων
Διαμαρτυρία έξω από ΥΠΟΙΚ στις 3 Οκτωβρίου προγραμματίζει η ΕΚΥΣΥ
Η άρση του «αθλητικού εμπάργκο» ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του Τατάρ
Ανησυχία ΕΒΕ Λεμεσού για λεωφορειολωρίδες στη Νίκου Παττίχη
Σχέδιο δράσης ΥΠΑΝ για ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση
Στο Ειδικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά η ΓΔ ΥΠΑΝ-Αποφάσεις για προώθηση εργασιών
Θλίψη και αγανάκτηση Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών για τη μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων στη Στέγη Ηλικιωμένων