Έτοιμο το πλάνο του ΥΠΑΝ για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία-Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Το αντίδοτο στο πρόβλημα της βίας και της παραβατικότητας ψάχνει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει καταλήξει στις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για τους μαθητές που παρουσιάζουν ανησυχητικές συμπεριφορές. Ένα πρόγραμμα που θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή εντός του φθινοπώρου, στις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς, στη Λευκωσία και μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του θα υπάρχει επέκταση σε όλη την Κύπρο.

Οι αποκαλύψεις που έγιναν εντός της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, τους περασμένους μήνες που έκαναν λόγο για σεξουαλική βία ακόμη και σε Δημοτικά, είχαν προκαλέσει μία έντονη ανησυχία τόσο σε γονείς και βουλευτές, όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία, με το Υπουργείο Παιδείας να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και να καλείται να βρει τους τρόπους εκείνους που θα επιφέρουν αποτελέσματα, με μόνο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών.

Τον Οκτώβριο του 2023 το Υπουργείο Παιδείας είχε αποκαλύψει κάποια μέτρα για αντιμετώπιση της βίας, τα οποία στόχευαν κατά κύριο λόγο στην πρόληψη, καθώς θεωρείται το πιο σημαντικό κομμάτι στην διαχείριση αυτών των περιστατικών. Ωστόσο, λόγω αυξανόμενων περιστατικών, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε όπως λάβει πιο δραστικά μέτρα, με ένα εξ αυτών να είναι και η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος, βάσει του οποίου μαθητές με έντονη παραβατική συμπεριφορά θα παρακολουθούν ένα πρόγραμμα, σε καθορισμένο χρονικό περιθώριο και μετά θα επιστρέψουν στα σχολεία τους.

«Έχουμε ετοιμάσει την πρόταση για τα κέντρα ημέρας και αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις εντός την επόμενη εβδομάδα. Είναι ένα εναλλακτικό πρόγραμμα μάθησης, που θα διαχειρίζεται το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας. Δεν θα γίνεται εντός των σχολικών μονάδων, θα είναι σε άλλο χώρο Έχουμε βρει το χώρο και μέσα στο καλοκαίρι θα λειτουργήσουμε εντατικά για να προετοιμαστούμε και να είμαστε έτοιμοι για να το εφαρμόσουμε από το Σεπτέμβριο», ανέφερε στον REPORTER η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκπέμπουν SOS για τη βία στα σχολεία οι γονείς-Πάνω από 30 περιπτώσεις μαθητών μη διαχειρίσιμες

Θα ξεκινήσει στη Λευκωσία

Το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί στη Λευκωσία, με την έναρξη της νέας σχολικής χρόνιας, καθώς στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να μειωθούν τα περιστατικά βίας και της παραβατικότητας εντός των σχολικών μονάδων, αλλά και να λάβουν οι μαθητές τη βοήθεια που χρειάζονται.

«Θα ξεκινήσει στη Λευκωσία, τον ερχόμενο Οκτώβριο, με ένα πολύ μικρό αριθμό μαθητών, για να μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε στη συνέχεια. Τα παιδιά θα βγουν από το σχολείο τους, θα κάνουν ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαιδευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, μέχρι και τρεις μήνες και μετά θα επανέρχονται στο σχολείο τους. Στο συγκεκριμένο στάδιο, που είναι σε πιλοτική εφαρμογή, θα εφαρμοστεί μόνο στη Λευκωσία και μετά θα δούμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και στη συνέχεια θα επεκταθεί παγκύπρια. Είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοκαριστικές καταγγελίες στη Βουλή-Σεξουαλική κακοποίηση μαθητή, θύμα και θύτης στο ίδιο σχολείο

Ο τρόπος επιλογής των μαθητών θα είναι συγκεκριμένος και μετά από συνεργασία των σχολικών μονάδων με το Υπουργείο Παιδείας, αφού είναι αναγκαίο να δοθούν λεπτομέρειες για τους μαθητές, ενώ στόχος είναι να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα είναι αυστηρά, για να μην υπάρχει εκμετάλλευση από πλευράς σχολείων, για να διώχνουν τους άτακτους μαθητές.

«Θα επιλέγονται από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας οι μαθητές, μετά από πολύ αυστηρά κριτήρια που θα τεθούν και θα είναι στη βάση των δεδομένων που θα αποστείλουν τα σχολεία. Δεν θέλουμε να τύχει εκμετάλλευσης το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν θέλουμε να διώχνουμε από τα σχολεία το κάθε άτακτο παιδί. Θέλουμε να είναι παιδιά με πολύ σοβαρά προβλήματα στην συμπεριφορά ή με ψυχολογικά, που τον εμποδίζουν να βρίσκεται στην τάξη».

Με συναίνεση των γονέων

Πάντως, για να μεταφερθούν οι μαθητές στο εν λόγω πρόγραμμα που ετοίμασε το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση από πλευράς γονέων, δεδομένου ότι αυτό προνοείται και στη νομοθεσία, καθώς αφορά ανθρώπινα δικαιώματα παιδιών.

«Θα γίνεται μία διαβούλευση με τους γονείς και θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το αποδεχθούν. Προς το παρόν είναι μικρός ο αριθμός και θα επιλεγούν τα παιδιά, χωρίς να έχουν πρόβλημα οι γονείς. Δεν θέλουμε να στερήσουμε σε κάποιο παιδί να βοηθηθεί, αφού οι θέσεις είναι συγκεκριμένες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά

Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση

Σημειώνεται πως για να εφαρμοστεί το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και πρόθεση είναι αρχές Σεπτεμβρίου να γίνει κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Ο λόγος που δεν χρειάζεται να περάσει νομοθεσία πριν το καλοκαίρι είναι επειδή στόχος του Υπουργείου είναι να τεθεί σε ισχύ εντός Οκτωβρίου και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα χρονικό διάστημα, πριν την εφαρμογή του, για να προωθηθεί στη Βουλή το σχετικό κείμενο και να γίνει συζήτηση.

Δειτε Επισης

Σκόνη στην ατμόσφαιρα και νεφώσεις στο καιρικό μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Οργή των τυφλών για το νέο πάρκινγκ του Μακάρειου Νοσοκομείου-Απειλούν με κινητοποιήσεις
Ένα παιδί, μία κρίση, καμία δομή-Η τραγική αλήθεια ενός πατέρα για τον αυτισμό στην Κύπρο
Καταγγελία ACCEPT για ομοφοβική κίνηση σε λαμπρατζιά-Έκαψαν ταμπέλα που έγραφε LGBT αντί για Ιούδα
ΒΙΝΤΕΟ: Στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο μεταφέρθηκε το Άγιο Φως
Με αίθριο καιρό γιορτάζει το Πάσχα η Κύπρος-Στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Έρχονται και άλλες αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων-Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις της ανομβρίας
«Ο δίδυμος αδελφός μου έμεινε 18 και εγώ είμαι 69… Παρακαλώ να βρω ένα νύχι για να κάνω εκείνο που αξίζει»
Καυτοί οι επόμενοι μήνες για εργατικό σώμα-ΑΤΑ, Εθνικός Κατώτατος Μισθός και συνταξιοδοτικό στο τραπέζι
ΒΙΝΤΕΟ: Με τις δέουσες τιμές έφτασε στην Κύπρο το Άγιο Φως