Πρώτο «διαγώνισμα» για ΥΠΑΝ στη Βουλή στο παρά πέντε του back to school-Επί τάπητος τα καυτά θέματα

Αντίστροφα έχει ξεκινήσει να μετρά ο χρόνος για την επιστροφή των εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία, με το Υπουργείο Παιδείας να συνεχίζει να εργάζεται πυρετωδώς, για να είναι έτοιμες οι μονάδες, τόσο σε θέμα στελέχωσης όσο και υποδομών. Προς αυτό το σκοπό, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου αναμένεται να δώσει το πρώτο διαγώνισμα της χρονιάς ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, που την καλεί να παρουσιάσει την πλήρη εικόνα και σε ποιο βαθμό είναι έτοιμοι για το back to school.

Το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα καυτό για το Υπουργείο Παιδείας, που έπρεπε να διαχειριστεί διάφορα ζητήματα, ώστε να προετοιμαστούν όλα τα σχολεία για την μεγάλη επιστροφή, την ώρα που βρισκόταν στο στόχαστρο όλων, λόγω των κλιματιστικών και του απόηχου των καταγγελιών που έγιναν ενώπιον της Βουλής, σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στα σχολεία, ακόμη και στα Δημοτικά. Πριν τη λήξη των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι, τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας είχαν διαμηνύσει ότι θα παρακολουθούν τις ενέργειες του Υπουργείου και θα καλέσουν την πολιτική προϊστάμενη, πριν την έναρξη των μαθημάτων ώστε να λάβουν ενημέρωση για τις διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ποτέ πριν δεν λήφθηκε απόφαση για εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, έλεγαν 'απαγορεύεται'»

Ένα από τα θέματα που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι αφορά στο διαχρονικό ζήτημα που ταλανίζει τον τομέα της εκπαίδευσης και είναι το μείζον θέμα της στελέχωσης. Τα προηγούμενα χρόνια, παρατηρήθηκαν αρκετές εντάσεις και συγκρούσεις ανάμεσα σε Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις για το θέμα της στελέχωσης και είναι ένα από τα ζητήματα που πολλές φορές τίθεται σε προτεραιότητα. Τόσο πέρσι όσο και φέτος δεν υπήρξαν, μέχρι στιγμής, εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, με το Υπουργείο Παιδείας να καλείται να ενημερώσει τους βουλευτές για την πορεία των διαδικασιών, δεδομένου ότι, όπως είχε αναφέρει στη συνέντευξή της στον REPORTER η Αθηνά Μιχαηλίδου, η τελευταία εβδομάδα Αυγούστου δίνεται για ενστάσεις στις τοποθετήσεις.

Πέραν από το θέμα της στελέχωσης, ένα άλλο ζήτημα που θα ανοίξει κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αφορά στην ετοιμότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων για την επιστροφή των μαθητών. Δεν είναι πρωτόγνωρο το γεγονός ότι σε διάφορα σχολεία θα υπάρχουν εργοτάξια, ακόμη και μετά το πρώτο κουδούνι, αφού οι διάφορες εργασίες τόσο για συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών αλλά και ανέγερση καινούργιων θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Αυτό που θα θέσει ενώπιον των βουλευτών το Υπουργείο Παιδείας είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα παρθούν, ώστε να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα και να κινδυνέψει κάποιος μαθητής.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας θα αγγίξει και το σημαντικό και πολυσυζητημένο θέμα της εγκατάστασης των κλιματιστικών στις σχολικές μονάδες. Συγκεκριμένα, η Αθηνά Μιχαηλίδου αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας για την πορεία τοποθέτησης των κλιματιστικών στις πενήντα μονάδες που έχουν επιλεγεί πρώτα, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το γεγονός ότι ήδη έχει ζητηθεί μία λίστα για τα επόμενα σχολεία. Υπενθυμίζεται πως η πιο προχωρημένη επαρχία είναι η Λευκωσία και περί τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανεγέρσεις, επεκτάσεις, συντηρήσεις σχολείων-Εργοτάξια στις αυλές, μάθημα στις αίθουσες

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Παιδείας θα ενημερώσει τους βουλευτές και για τις καινοτομίες που θα ενταχθούν στα σχολεία, όπως είναι τα επικαιροποιημένα αναλυτικά προγράμματα, καθώς επίσης και η ένταξη νέων μαθημάτων όπως η Χρηματοικονομική παιδεία. Εκτός αυτών, μία άλλη καινοτομία είναι η επέκταση του θεσμού των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων και συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν 30 Ολοήμερα σε Δημοτικά και επτά στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ άλλο νέο κεφαλαίο είναι και αυτό που είχε εξαγγελθεί από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση και αφορά στη μείωση της ύλης σε διάφορα μαθήματα.

Στο μεταξύ, ένα ακόμη θέμα που θα τεθεί ενώπιον των βουλευτών αφορά στην ειδική εκπαίδευση και τις διαδικασίες για μετάβαση στην ενιαία εκπαίδευση, με το Υπουργείο Παιδείας να αναφέρεται στις αποφάσεις του για αύξηση του αριθμού των συνοδών, καθώς και για την παροχή διαφοροποιημένου υλικού. Σημειώνεται πως εντός Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν και οι επιμορφώσεις των συνοδών, καθώς και των εκπαιδευτικών για το συγκεκριμένο θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμο το πλάνο του ΥΠΑΝ για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία-Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Παράλληλα, ένα θέμα που ενδεχομένως να τεθεί προς συζήτηση αφορά και το πρόγραμμα που αναμένεται να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας, για τα παιδιά με αρκετά παραβατική συμπεριφορά, για αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παραβατικότητας στα σχολεία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση στη Λευκωσία και με πολύ μικρό αριθμό μαθητών, που θα επιλεγούν στη βάση αυστηρών κριτηρίων και θα παρακολουθούν ένα ειδικό πρόγραμμα, που θα είναι συνδυασμός με το πρόγραμμα του σχολείου και παρακολούθηση από ειδικούς παιδοψυχολόγους. Το πρόγραμμα, βάσει του σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας θα είναι διάρκειας τριών μηνών και στη συνέχεια το παιδί θα επιστρέψει στο σχολείο του και θα υπάρχει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Πάντως, για το θέμα της παραβατικότητας και των βανδαλισμών σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές και για το μέτρο της τοποθέτησης καμερών σε σχολεία υψηλού κινδύνου, που με βάση τους σχεδιασμούς, το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το record. Πρόκειται, ουσιαστικά, για πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, αφού θα υπάρχουν μόνο σε δέκα σχολεία και αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα καταγράψει το Υπουργείο Παιδείας, θα ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις για τυχόν επέκταση του μέτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Σεπτέμβριο πατούν «record» οι κάμερες στα σχολεία-Πιλοτική η εφαρμογή του μέτρου

Ανοιχτό κεφάλαιο τα κινητά, στο τραπέζι Ανώτερη Εκπαίδευση

Σημειώνεται πως ανοιχτό παραμένει το θέμα της αλλαγής των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της ημέρας από τους μαθητές. Πρόκειται για ένα θέμα που τέθηκε ενώπιον των βουλευτών κατά τις τελευταίες συνεδρίες πριν τη διακοπή για το καλοκαίρι και έμεινε στάσιμο, δεδομένου ότι προέκυψαν αρκετές αντιδράσεις, με μερίδα βουλευτών να ζητά όπως το Υπουργείο Παιδείας βρει τρόπους για ένταξη των κινητών στη διαδικασία της διδασκαλίας. Από πλευράς της, η υπουργός Παιδείας είχε ξεκαθαρίσει στον REPORTER ότι τα κινητά δεν αποτελούν μέσα που θα χρησιμοποιηθούν στα σχολεία, όπως είναι τα tablets ή ηλεκτρονικοί υπολογιστές και στόχος είναι να μην υπάρχει αποξένωση των μαθητών. Προς αυτό το σκοπό αναμένεται να συνεχίσει ο διάλογος, για να υπάρξει αλλαγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κενά βάζουν φρένο στην απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία-Στο... αθόρυβο το νομοσχέδιο μέχρι νεοτέρας

Πέραν τούτου, το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να παρουσιάσει και την στρατηγική του για την Ανώτερη Εκπαίδευση, όπως είχε ζητηθεί πριν τη λήξη των εργασιών τον περασμένο Ιούλιο, σε μία συνεδρία που είχαν ανεβεί οι τόνοι και οι βουλευτές έκαναν λόγο για προχειρότητα από πλευράς Υπουργείου Παιδείας. Το Υπουργείο είναι έτοιμο να παρουσιάσει την στρατηγική του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί ουσιαστικά ρυθμίζει τον τρόπο ελέγχου της λειτουργίας των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκνευρισμένο το ΥΠΑΝ με την Επ. Παιδείας για παγοποίηση του θέματος για ξένα πανεπιστήμια

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου