Στατικά εμπόδια στο δρόμο του «κτίΖΩ»-Παρανομίες, κληρονομικά και αδράνεια από δημάρχους

Στατικά εμπόδια βρήκε στο δρόμο του το «κτίΖΩ», με αποτέλεσμα οι διαδικασίες για τις ανοικοδομήσεις νέων πολυκατοικιών να μην προχωρούν, παρά το γεγονός ότι τόσο Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και οι πλείστοι δήμοι προχώρησαν στα απαιτούμενα βήματα από τη δική τους πλευράς με γοργούς ρυθμούς. Τα περισσότερα εμπόδια παρατηρούνται στο Στρόβολο, με κατοίκους που αρνούνται να βγουν από τα διαμερίσματά τους, ενώ πρόβλημα στη διαδικασία δημιουργεί και το γεγονός ότι προέκυψαν ζητήματα με κληρονομιές σε διαμερίσματα στις επικίνδυνες πολυκατοικίες.

Παρά το καλό ξεκίνημα που είχε το σχέδιο «κτίΖΩ», που είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2023 το Υπουργείο Εσωτερικών και απευθυνόταν στους ενοίκους είκοσι εκ των 43 πολυκατοικιών που κρίθηκαν ακατάλληλες και επικίνδυνες και έπρεπε να κατεδαφιστούν άμεσα, η πρακτική υλοποίηση του σχεδίου έφερε στην επιφάνεια προβλήματα, που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση της επόμενης φάσης του σχεδίου. Σημειώνεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει σε παραδοχή ότι υπάρχει καθυστέρηση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει την πορεία που θα είχαν οι διαδικασίες, όταν γινόταν ο σχεδιασμός και προς αυτό το σκοπό, υπάρχει στα πλάνα του το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ο δήμος που είχε προχωρήσει τις διαδικασίες γρηγορότερα ήταν τα Λατσιά και μάλιστα, πριν το τέλος του χρόνου είχε βάλει μπουλντόζες και κατεδάφισε τις επικίνδυνες πολυκατοικίες. Μετά από αυτό, οι κάτοικοι είχαν προχωρήσει με το διορισμό συντονιστή, ωστόσο δημιουργήθηκε πρόβλημα με κληρονόμους σε κάποια διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να μπει μία άνω τελεία στις όλες ενέργειες, μέχρι να επιλυθούν τα ζητήματα ενώπιον Δικαστηρίου. Προς αυτό το σκοπό έλαβε μέτρα και το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει προσλάβει δικολάβους, που συνεργάζονται με τους κληρονόμους, σε μία προσπάθεια να ξεμπλοκαριστεί το έργο ταχύτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έμεινε στάσιμο το «κτίΖΩ», έδωσαν έμφαση στην προεκλογική οι δήμαρχοι-Αλυσιδωτές οι συνέπειες

Δεν εκκενώθηκαν οι πολυκατοικίες στο Στρόβολο

Το γεγονός ότι οι προηγούμενοι δήμαρχοι, που επαναδιεκδικούσαν την καρέκλα, είχαν δώσει έμφαση στον προεκλογικό τους αγώνα, είχε δημιουργήσει διάφορα προβλήματα στην υλοποίηση της πορείας του σχεδίου, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε νέα δυσκολία να δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρήθηκε στο Στρόβολο, που είναι και ο δήμος που μετρά τις περισσότερες επικίνδυνες και άμεσα κατεδαφιστέες πολυκατοικίες, αφού μέχρι και σήμερα, υπάρχουν ένοικοι εντός των διαμερισμάτων τους, που αρνούνται να αποχωρήσουν.

Η άρνηση των ενοίκων ενός διαμερίσματος να φύγουν από την πολυκατοικία προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες, τόσο στους υπόλοιπους ενοίκους που έχουν παραδώσει τα κλειδιά και έχουν ήδη βρει άλλο χώρο διαμονής, όσο και στην πορεία υλοποίησης και ανέγερσης του νέου κτιρίου. Από τη μία, οι ένοικοι που έφυγαν, αυτή τη στιγμή λαμβάνουν επίδομα ενοικίου, όμως σε περίπτωση που περάσει το χρονικό διάστημα που έχει οριστεί ότι θα γίνεται η επιδότηση και το πρόβλημα με τους ενοίκους που μένουν εντός της πολυκατοικίας συνεχίζεται, τότε θα υπάρχει ζήτημα, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώνει επ’ αόριστο τις επιδοτήσεις. Τη λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να τη δώσει ο Δήμος, καθώς είναι αρμοδιότητά του να εκκενώσει τις πολυκατοικίες, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να χτιστεί νέα πολυκατοικία. Την ίδια ώρα, όσο ο δήμος δεν προχωρά με τις εκκενώσεις των πολυκατοικιών, δημιουργείται πρόβλημα ασφάλειας για τα άτομα που δεν φεύγουν, δεδομένου ότι εκείνες οι πολυκατοικίες έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες και άμεσα κατεδαφιστέες εδώ και ένα χρόνο.

Από την άλλη, η καθυστέρηση στην εκκένωση της πολυκατοικίας δημιουργεί καθυστέρηση και στις διαδικασίες για ανέγερση των νέων κτιρίων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που οι παλιές πολυκατοικίες είναι σε κοντινή απόσταση με τα οικόπεδα που θα χρησιμοποιηθούν για τις νέες πολυκατοικίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι οποιεσδήποτε ενέργειες για αναδόμηση κτιρίου, καθώς λόγω τους προβλήματος στη στατική επάρκεια των επικίνδυνων πολυκατοικιών, προκαλείται θέμα ασφάλειας. Αυτό συνεπάγεται ότι ούτε στην κατεδάφιση εκκενωμένων επικίνδυνων πολυκατοικιών μπορεί να προχωρήσει ο δήμος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άλλα προβλήματα, όπως κατάληψη και κλοπές.

Την ίδια ώρα, ένα νέο εμπόδιο στο δρόμο του Υπουργείου Εσωτερικών είναι και οι παράνομες χρήσεις των οικοπέδων που ανήκουν στο κράτος και επιδιώκει να χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση νέων πολυκατοικιών, κάτι που δημιουργεί νέα ζητήματα. Το κράτος, ως νόμιμος ιδιοκτήτης των οικοπέδων ζητά από τους παρανομούντες όπως προχωρήσουν στις ενέργειες που απαιτείται για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα οικόπεδα, ενώ μερίδιο ευθύνης φέρει και ο δήμος, που δεν προχωρά στις απαραίτητες επισημάνσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου

Κατεδαφίζονται οι πολυκατοικίες στην τουρκοκυπριακή γη

Σημειώνεται πως ανάμεσα στις είκοσι άμεσα κατεδαφιστέες πολυκατοικίες περιλαμβάνονται και κάποιες που είναι χτισμένες σε τουρκοκυπριακή γη. Συγκεκριμένα, οι δύο στον οικισμό της Χρυσοσπηλιώτισσας στην κοινότητα Δευτερά και οι δύο στα Κάτω Πολεμίδια είχαν ανεγερθεί σε τουρκοκυπριακή γη και ο υπουργός Εσωτερικών, ως ο κηδεμόνας, έδωσε έγκριση για να κατεδαφιστούν. Οι εν λόγω πολυκατοικίες δεν θα ανεγερθούν στο ίδιο οικόπεδο, αλλά θα χρησιμοποιηθούν οικόπεδα σε ελληνοκυπριακή γη.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες πολυκατοικίες, βάσει του προγράμματος που υπάρχει ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει προγραμματισμένο όπως εντός της εβδομάδας να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για κατεδάφιση στις δύο πολυκατοικίες στο Πλατύ Αγλαντζιάς, αφού η νέα πολυκατοικία θα χτιστεί στο ίδιο οικόπεδο, μετά από αίτημα των κατοίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δικαιούχοι οικονομικής στήριξης στο «κτίΖΩ» και η επιπλέον βοήθεια που παρέχει το ΥΠΕΣ

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ