Σεπτέμβρη εξετάζεται ξανά το ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Σειρά εισηγήσεων από την ΠΟΕΔ

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα και τη νέα σχολική χρονιά να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής κι ενώ το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται πυρετωδώς, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι εργασίες στελέχωσης των σχολικών μονάδων, στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται το ζήτημα των αντικαταστατών στη Δημοτική Εκπαίδευση, με τους δασκάλους να ζητούν όπως εντός του επόμενου διαστήματος προχωρήσει ο διάλογος, με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή.

Παρά το γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες, ΠΟΕΔ και Υπουργείο Παιδείας είχαν συζητήσει εκτεταμένα το θέμα των αντικαταστατών και έγιναν κάποια βήματα που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές ότι επρόκειτο να βρεθεί μία λύση, το θέμα όπως διαφάνηκε παραμένει ανοικτό, με τους δασκάλους να τονίζουν ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα η φόρμουλα που θα επιλύσει το ζήτημα, δεδομένου ότι προκύπτει πρόβλημα με τη στελέχωση των σχολείων, αφού πολλές αντικαταστάσεις δεν βρίσκουν κάτοχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου

Προς αυτή την κατεύθυνση, προ ημερών, η ΠΟΕΔ απέστειλε στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη, μία επιστολή στην οποία αναγράφει εκ νέου τις θέσεις της, για το ζήτημα, σε μία προσπάθεια να συναντηθούν στη μέση και να κλείσει το επόμενο διάστημα αυτό το κεφάλαιο, που φαίνεται να ταλανίζει τη Δημοτική Εκπαίδευση.

«Εμείς τονίζουμε πως το ζήτημα έχει να κάνει με το εργασιακό πλαίσιο των αντικαταστατών, που χρήζει θεσμοθέτησης και να βελτιωθούν κάποια πράγματα, για να αποτελεί ένα κίνητρο για ένας εκπαιδευτικό να υπηρετεί από τη θέση του αντικαταστάτη. Σε αυτό θα συμβάλει και αν περάσει η θέση της ΠΟΕΔ για τη μη κατάργηση του καταλόγου διοριστέων το 2027. Ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε προσωρινές λύσεις για την επερχόμενη σχολική χρονιά, αλλά και μόνιμες λύσεις για το θέμα των πολλών αντικαταστάσεων που παραμένουν χωρίς κάτοχο. Παρατηρούμε ότι ενώ υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για αντικαταστάσεις, δεν βλέπουμε να βρίσκουν κάτοχο. Ζητούμε να συνεχίσει ο διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα», εξήγησε στον REPORTER η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Στο μεταξύ, στην επιστολή που έστειλαν στην κα. Χασάπη οι δάσκαλοι, περιλαμβάνονται και διάφορες εισηγήσεις της οργάνωσης, που θεωρούν πως αν υιοθετηθούν θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στη λύση του προβλήματος, που μεταξύ άλλων αφορούν στην δημιουργία δεξαμενής αντικαταστατών, ενώ άπτονται και του ζητήματος του ωραρίου των αντικαταστατών.

«Θα θέλαμε να συζητηθούν με το Υπουργείο και να υιοθετηθούν, επειδή θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, για την ερχόμενη σχολική χρονιά ζητούμε να βρεθεί ο τρόπος, εντός νόμου, όσοι συνάδελφοι εργαστούν στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να αναλάβουν τις αντικαταστάσεις που δεν βρίσκουν κάτοχο και να μπορούν να ενισχύσουν τα σχολεία. Με την εικόνα που έχουμε ενώπιον μας αυτή τη στιγμή, θεωρούμε ότι θα έχουμε και φέτος ελλείψεις λόγω της μη επιλογής κάποιων να βοηθήσουν με τις αντικαταστάσεις».

Πάντως, στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές επί του θέματος, αποφασίστηκε όπως ο διάλογος συνεχιστεί εντός Σεπτεμβρίου, καθώς έπρεπε να δοθεί χρόνος προς το Υπουργείο Παιδείας να μελετήσει τις εισηγήσεις που τέθηκαν ενώπιον του και να μπορεί να καταλήξει ποιες εξ αυτών μπορούν να υλοποιηθούν και ποιες όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ

Παρακολουθεί τις διαδικασίες στελέχωσης των σχολείων η ΠΟΕΔ

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες στελέχωσης των σχολείων, ένα ζήτημα που τα προηγούμενα χρόνια είχε προκαλέσει διάφορες τριβές ανάμεσα σε Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις, δεδομένου ότι καθυστερούσαν οι αποφάσεις και ξεκινούσε η σχολική χρονιά με προβλήματα και απουσίες των εκπαιδευτικών από τα σχολεία τους. Την προηγούμενη χρονιά δεν ήταν έντονο το πρόβλημα, αφού οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει έγκαιρα και όπως διαφαίνεται ούτε αυτή τη χρονιά θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

«Ως ΠΟΕΔ παρακολουθούμε τις διαδικασίες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα θα είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο και δεν θα υπάρξουν εκκρεμότητες. Ελπίζουμε ότι τέλη Αυγούστου θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στελέχωσης, μετάθεσης, τοποθέτησης, διορισμός συμβασιούχων εκπαιδευτικών κλπ. Είναι σημαντικό ότι λόγω της αύξησης των μόνιμων οργανικών θέσεων, θεωρούμε ότι θα αποτυπωθεί το γεγονός και θα γίνει πιο έγκαιρα η στελέχωση. Δόθηκε το 1/3 των θέσεων για να πάμε στο 7% των έκτακτων εκπαιδευτικών, αλλά είναι μία διαδικασία», επεσήμανε η κα. Βασιλείου.

Πέραν τούτου, οι δάσκαλοι έθεσαν υπό παρακολούθηση και τις διαδικασίες που ακολουθούνται, αναφορικά με το θέμα της εγκατάστασης των κλιματιστικών στις σχολικές μονάδες. Ένα θέμα που είχαν οι ίδιοι επαναφέρει στο προσκήνιο, μετά τα πρώτα 40αρια εντός Ιουνίου, που είχαν προκαλέσει μία ανυπόφορη κατάσταση εντός των αιθουσών διδασκαλίας.

«Προβληματίζει αρκετά το θέμα των κλιματιστικών, είναι θετικό ότι ξεκίνησε η διαδικασία εγκατάστασης, μετά από πολιτική απόφαση. Δυστυχώς παρατηρείται μία καθυστέρηση μέχρι να ξεκινήσει, όμως είναι σημαντικό που ξεκίνησε και προτρέπουμε κάθε αρμόδια υπηρεσία που εμπλέκεται να συνδράμει ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και μέχρι το καλοκαίρι του 2025, η κάθε αίθουσα διδασκαλίας να έχει κλιματιστικό για να μην βιώνουν τα παιδιά τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενοχλημένοι οι δάσκαλοι με την έλλειψη αντικαταστατών-Ζητούν λήψη μέτρων από το Υπουργείο Παιδείας

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου