Διαδοχικές αναβολές στην υπόθεση Περικλέους-Με ενδιαφέρον η δίκη για φόνο χωρίς ανεύρεση πτώματος

Κολλημένη στην αφετηρία παραμένει η δίκη για την υπόθεση του Άγγελου Περικλέους, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν το βράδυ της 19ης Απριλίου του 2022, ενώ το επόμενο πρωί το όχημα που οδηγούσε εντοπίστηκε καμένο, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί ο ίδιος, με την Αστυνομία να στέλνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τρία πρόσωπα, στα οποία καταλογίζεται η απαγωγή και η δολοφονία του 31χρονου.

Υπενθυμίζεται πως κατηγορούμενοι είναι ο 25χρονος γνωστός ως χάκερ, που απασχόλησε ξανά στο παρελθόν τις Αρχές, ο οποίος φαίνεται να είχε διαφορές με τον Περικλέους αναφορικά με υπόθεση απάτης 200 χιλιάδων ευρώ σε βάρος Ρώσου επιχειρηματία, ο 71χρονος θείος του και 51χρονη μητέρα του, η οποία είναι ελεύθερη υπό όρους, ενώ οι πρώτοι δύο βρίσκονται ως υπόδικοι στις Κεντρικές Φυλακές.

Τα τρία πρόσωπα που κατηγορούνται παρουσιάστηκαν εκ νέου ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο να ξεκινά η διαδικασία επί της ουσίας. Και αυτό διότι, υπήρξε ξανά αναβολή στην διαδικασία, αφού μετά τον χάκερ, δικηγόρο άλλαξε και η μητέρα του, με τους δύο κατηγορούμενους να εκπροσωπούνται πλέον από τον νομικό Αλέξανδρο Κληρίδη, ενώ ο θείος του από τον δικηγόρο Πάνο Παφίτη. Σημειώνεται πως και οι τρεις κατηγορούμενοι αρχικά εκπροσωπούνταν από άλλους δικηγόρους, ωστόσο στη συνέχεια θέλησαν να αλλάξουν συνήγορους υπεράσπισης.

Είναι για αυτό το λόγο που υπήρξαν τρεις διαδοχικές αναβολές στην έναρξη της διαδικασίας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει επισέλθει στην ουσία, παρά το γεγονός πως από τον Ιούλιο του 2023 απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους κατηγορούμενους, οι οποίοι απάντησαν μη παραδοχή.

Υπενθυμίζεται πως ο 25χρονος χάκερ αντιμετωπίζει την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, της συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της απαγωγής με σκοπό τον φόνο, τον εμπρησμό οχήματος, την παράνομη κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών και πυροβόλου όπλου. Ο 71χρονος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος και του εμπρησμού οχήματος, ενώ η μητέρα του 25χρονου, την κατηγορία για συνέργεια μετά τη διάπραξη κακουργήματος, αφού φέρεται να έδωσε ψεύτικο άλλοθι για τον γιό της, κατά την κατάθεση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε τον χάκερ ο θείος του για τη δολοφονία Περικλέους-Όσα ομολόγησε

Η εκδίκαση της υπόθεσης, κυρίως όμως η ετυμηγορία που θα δώσει το Κακουργιοδικείο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για μια σπάνια υπόθεση με ιδιαιτερότητες, δεδομένου πως πρόκειται για υπόθεση φόνου εκ προμελέτης, χωρίς όμως την ανεύρεση της σορού. Γεγονός που αυξάνει το βάρος στην Κατηγορούσα Αρχή, η οποία καλείται με την μαρτυρία που έχει στα χέρια της, να αποδείξει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, πως ο 25χρονος απήγαγε και σκότωσε τον Άγγελο Περικλέους.

Βέβαια, η Αστυνομία θεωρεί δεδομένο ότι ο 25χρονος, τον οποίο εξαρχής έβαλε ως υπό αριθμόν ένα στο κάδρο των υπόπτων, διέπραξε το έγκλημα, στην βάση των μαρτυριών που έχει συλλέξει, ωστόσο στα χέρια των Αρχών δεν υπάρχει το σημαντικό τεκμήριο σε μια υπόθεση φόνου, που είναι η σορός του θύματος, ενώ την ίδια ώρα, ο βασικός κατηγορούμενος αρνείται τα περί δολοφονίας.

Εξού και η Κατηγορούσα Αρχή καλείται να στοιχειοθετήσει την υπόθεση στην βάση αυτών των δεδομένων, ενώ κάτι αντίστοιχο επιχειρήθηκε ξανά στο πρόσφατο παρελθόν, από το ΤΑΕ Λεμεσού, ωστόσο η υπόθεση κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Πρόκειται για την εξαφάνιση του 31χρονου Σύρου Ahmed Zaidan, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου 2021. To ΤΑΕ Λεμεσού θεωρούσε πως έχει στα χέρια του τέτοια στοιχεία που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν υπόθεση φόνου εκ προμελέτης εναντίον δύο προσώπων, τα οποία και παρέπεμψε σε δίκη, παρά το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκε το πτώμα του 31χρονου.

Μάλιστα, για την ιστορία, αρχικά οι δύο κατηγορούνταν για απαγωγή με σκοπό τη φόνευση, ωστόσο η Νομική Υπηρεσία τροποποίησε το κατηγορητήριο, προσθέτοντας τις κατηγορίες συνωμοσία για φόνο εκ προμελέτης και φόνο εκ προμελέτης.

Παρά τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν, η υπόθεση πέρασε στην ιστορία ως μια αποτυχημένη προσπάθεια του ΤΑΕ Λεμεσού να την απόδειξη, αφού πέραν του ότι δεν κατείχε επαρκή στοιχεία, αποσύρθηκε και η βασικός μάρτυρας κατηγορίας, η οποία αναίρεσε τους ισχυρισμούς της σε βάρος των κατηγορουμένων.

Ως εκ τούτου, ο δρόμος ήταν μονόδρομος και η ποινική δίωξη σε βάρος των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι βρίσκονταν υπόδικοι στις Κεντρικές, αναστάλθηκε και η υπόθεση τοποθετήθηκε στα ράφια των ανεξιχνίαστων.

Πέραν της αποτυχημένης προσπάθειας στην υπόθεση Zaidan, η σύγχρονη ιστορία έδειξε πως κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα του φόνου, ακόμη και χωρίς τον εντοπισμό πτώματος,

Η μοναδική περίπτωση που καταγράφεται στα χρονικά, είναι το 2006, όπου για πρώτη φορά καταδικάστηκε σε δια βίου φυλάκιση πρόσωπο για διπλό φονικό, ωστόσο η διαφορά σε αυτή την υπόθεση, ήταν πως ο δράστης είχε προβεί σε ομολογία.

Γεγονός που διευκόλυνε την Αστυνομία αλλά και την Κατηγορούσα Αρχή που είχε το βάρος της στοιχειοθέτησης της υπόθεσης, με τον κατηγορούμενο να καταδικάζεται πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης. Ωστόσο, η ποινή ανατράπηκε στο Ανώτατο και αντικαταστάθηκε με 25 χρόνια φυλάκιση, καθώς κρίθηκε πως δεν αποδείχθηκε, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, ο φόνος εκ προμελέτης.

Ο κατηγορούμενος είχε σκοτώσει τη σύζυγο του και άλλο ένα πρόσωπο που θεωρούσε ότι ήταν εραστής της, τους οποίους μαχαίρωσε μέχρι θανάτου, ενώ στη συνέχεια είχε μεταφέρει το άψυχο σώμα της γυναίκας του σε χωράφι, όπου, αφού το τοποθέτησε σε βαρέλι, το έκαψε.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο κατηγορούμενος, ένα μήνα μετά και ενώ αρχικά αρνείτο, είχε προβεί σε ομολογία, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια το ειδεχθές έγκλημα του, ενώ υπέδειξε στους ανακριτές το σημείο που έκαψε τη σύζυγο του. Ως εκ τούτου, οι Αρχές είχαν στα χέρια τους, εκτός από την μαρτυρία του, στοιχεία που στοιχειοθετούσαν την υπόθεση και επιστημονικά. Μεταξύ αυτών, το γενετικό υλικό τόσο του κατηγορούμενου όσο και της συζύγου του που μετέφερε σε άλλο σημείο, όπως επίσης στοιχεία και μαρτυρίες άλλων προσώπων που έδεναν την εμπλοκή του καταδικασθέντα.

Ως εκ τούτου, όταν ο κατηγορούμενος αναίρεσε τη μαρτυρία του κατά τη διάρκεια της δίκης και παρά το γεγονός πως δεν ανευρέθηκαν τα οστά του ενός θύματος και δεν ήταν δυνατό να λεχθεί με βεβαιότητα αν ανήκαν σε γυναίκα ή σε άντρα, το Κακουργιοδικείο είχε ενώπιον του αδιάσειστα στοιχεία που η καταδίκη ήταν μονόδρομος.

Πέραν των πιο πάνω, η Αστυνομία επίσης στο πρόσφατο παρελθόν, απέδωσε σε δολοφονία την εξαφάνιση του 35χρονου Ανδρέα Χρίστου άλλως «Καμπούρης», τα ίχνη του οποίου χάθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, μετά την διάπραξη απόπειρας φόνου στην Ορόκλινη.

Ο 35χρονος είχε δηλωθεί ως ελλείπον πρόσωπο από την οικογένεια του, ωστόσο την ίδια ώρα σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την απόπειρα φόνου που, αφού με βάση τη μαρτυρία που παρουσίασε η Αστυνομία ενώπιον Δικαστηρίου, ήταν ο ένας εκ των δύο δραστών που έστησαν καρτέρι θανάτου σε 42χρονο, τον οποίο τραυμάτισαν τα πυρά, όπως επίσης και ένα εξάχρονο παιδί.

Οι Αρχές είχαν αναφέρει πως πιθανόν να έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας, καθώς αποτελούσε το πρόσωπο κλειδί στην συγκεκριμένη υπόθεση απόπειρας φόνου, αφού φέρεται να ήταν αυτός που λάμβανε οδηγίες από τον ηθικό αυτουργό και τις διαβίβαζε στον συνεργό του, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 16 ετών.

Ο 35χρονος μέχρι σήμερα δεν έδωσε σημεία ζωής, ενώ το όχημα που οδηγούσε πριν την εξαφάνιση του, είχε εντοπιστεί καμένο στην περιοχή των Βρυσούλλων. Το όχημα ανήκει στην αδελφή του και το είχε ζητήσει για να «πάει κάπου και να έρθει», όπως της ανέφερε, ενώ από τις έρευνες σε αυτό, εντοπίστηκαν ίχνη εύφλεκτης ύλης. Στο παζλ προστέθηκε και η μαρτυρία από συγγενικό πρόσωπο, το οποίο ανέφερε στους ανακριτές πως ο 35χρονος κατονόμασε τον ηθικό αυτουργό και εξέφρασε φόβους για τη ζωή του.

Η υπόθεση παραμένει μέχρι σήμερα ανοιχτή, χωρίς όμως σε αυτή τη περίπτωση να έχει κατηγορηθεί οποιοδήποτε πρόσωπο.

Δειτε Επισης

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο στη Σκαρίνου
Ολονύκτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Λατσιών-Πέρα Χωρίου Νήσου