Στο περίμενε για απαντήσεις για το θάνατο του Βαγγέλη η οικογένεια του-«Θα γίνω τελικά η δεύτερη Ανδριάνα;»
06:00 - 29 Ιουλίου 2024
Σχεδόν τέσσερα χρόνια πέρασαν από τον θάνατο του Έλληνα αξιωματικού του εμπορικού ναυτικού, Βαγγέλη Φραγκούλη και σχεδόν δέκα μήνες απ’ όταν ο φάκελος της υπόθεσης επέστρεψε ξανά στην Αστυνομία για νέα διερεύνηση. Ωστόσο ακόμη η οικογένεια του 29χρονου βρίσκεται στο περίμενε για την κατάληξη των νέων ερευνών, ελπίζοντας πως θα εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο νεαρός βρέθηκε νεκρός στις 3 Οκτωβρίου του 2020, μέσα στην αποθήκη που νοίκιαζε στη Λεμεσό, έχοντας καρφωμένο στην καρδιά το καταδυτικό του μαχαίρι, ενώ λίγες ώρες προηγούμενος διασκέδαζε με φίλους του.
Η υπόθεση του Βαγγέλη Φραγκούλη, ομοιάζει με αυτή του Θανάση Νικολάου, ως προς τις αστοχίες στη διερεύνηση θανάτου, καθώς και σε αυτή τη περίπτωση, η Αστυνομία παρά το γεγονός πως απέδωσε το θάνατο σε αυτοκτονία, εντούτοις το πόρισμα του Θανατικού Ανακριτή, εντόπισε γκρίζα σημεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί εξάγει ασφαλή συμπεράσματα.
«Έχοντας κατά νου το σύνολο της ενώπιον µου μαρτυρίας μπορώ να καταλήξω μετά βεβαιότητας µόνο ως προς την αιτία Θανάτου του αποβιώσαντα Ευάγγελου Φραγκούλη, ο οποίος επήλθε συνέπεια ρήξης καρδίας προκληθείσα από νύσσον και τέµνον όργανο, σε άγνωστη ώρα στις 03.10.2020 στην οδό Ηφαίστου στην περιοχή Αγίου Ιωάννη της Επαρχίας Λεμεσού. {…} Δεν μπορώ όμως να καταλήξω µε την βεβαιότητα που απαιτείται στην παρούσα περίπτωση στο κατά πόσον στον αιφνίδιο θάνατο του θανών έχουν ή δεν έχουν συμβάλει ενέργειες ή πράξεις τρίτων προσώπων», είχε αναφέρει καταληκτικά στο πόρισμα του ο Θανατικός Ανακριτής.
Δεδομένου της πιο πάνω κατάληξης του θανατικού ανακριτή, ενώπιον του οποίου κατατέθηκαν όλα τα δεδομένα και από τις δύο πλευρές, δηλαδή της Αστυνομίας και της οικογένειας που διόρισε δικούς της εμπειρογνώμονες, η οικογένεια του θύματος ζήτησε όπως ο φάκελος της υπόθεσης ανοίξει εκ νέου, αφού στο πόρισμα καταγράφονται παράλληλα και μια σειρά από λάθη και παραλήψεις των ανακριτών σε σχέση με τις έρευνες που διενεργήθηκαν κατά τον ουσιώδη χρόνο.
Ως εκ τούτου, από τον περασμένο Νοέμβριο, ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται ξανά στα χέρια της Αστυνομίας που διεξάγει νέες εξετάσεις, στα πλαίσια των οποίων, η οικογένεια του θύματος, που θεωρεί πως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, αναμένεται να καταθέσει στους ανακριτές νέες πληροφορίες που βρίσκονται ενώπιον της, ώστε να διερευνηθούν.
Μιλώντας στον REPORTER η μητέρα του 29χρονου Βαγγέλη, Νεκταρία Βλάχου, ανέφερε πως, «ακόμη περιμένω, παλεύω με νύχια και με δόντια να αποδείξω ότι το παιδί μου δεν αυτοκτόνησε», προσθέτοντας ότι, «γνωρίζω τα πάντα γύρω από το θάνατο του παιδιού μου και σχίζεται η καρδία μου, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω».
Η κα. Βλάχου, είναι πεπεισμένη, με βάση τα στοιχεία που έχει ενώπιον της, πως το παιδί της δολοφονήθηκε, εξού και όπως είπε, ζητά τον εντοπισμό των δολοφόνων του Βαγγέλη, ωστόσο, πέραν τούτου, απαιτεί απόδοση ευθυνών για τους λανθασμένους χειρισμούς σε όσους ενεπλάκησαν στην διερεύνηση, η οποία όπως προκύπτει από το πόρισμα του Θανατικού Ανακριτή, δεν ήταν η ενδεδειγμένη.
«Έχασα ένα λεβέντη, δεν έχω κάτι άλλο να χάσω. Τώρα, να χάσουν και αυτοί τις θέσεις τους, που δεν έκαναν έρευνα, γιατί σαν την Ανδριάνα παλεύει και η Νεκταρία», ανέφερε η κα. Βλάχου, η οποία παράλληλα σημείωσε πως δεν θα δεχθεί καμία δικαιολογία για το χαμό του παιδιού της και πως η ίδια γνωρίζει την αλήθεια. «Πόσο ακόμη να περιμένω; Θα γίνω τελικά η δεύτερη Ανδριάνα, η οποία ακόμη βασανίζεται;», διερωτήθηκε η κα. Βλάχου, παρμοιάζοντας την υπόθεση του Βαγγέλη με αυτή του Θανάση Νικολάου, που εδώ και 19 χρόνια παραμένει ανοιχτή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανεξετάζεται η υπόθεση του Βαγγέλη μετά το πόρισμα του θανατικού ανακριτή-Παρέδωσε υλικό η μητέρα του
Όπως ανέφερε η μητέρα του 29χρονου Βαγγέλη, η οικογένεια έχει μαζέψει στοιχεία μέσα από δικές της έρευνες, τα οποία δόθηκαν στους ανακριτές, ενώ όπως είπε, «δεν θα σταματήσω τον αγώνα μου, μέχρις ότου έρθει η δικαίωση στη μνήμη του παιδιού μου».
Υπενθυμίζεται, πως στο πόρισμα του ο θανατικός ανακριτής, μεταξύ άλλων, κατέληξε πως:
- Ο Ιατροδικαστής που κλήθηκε να εξετάσει τον αιφνίδιο και αφύσικο θάνατο, δεν διενέργησε αυτοψία στην σκηνή όπου ο θανών εντοπίστηκε, θεωρώντας ότι αυτό δεν απαιτείτο, ενώ στην συνέχεια όταν αυτός κλήθηκε να τοποθετηθεί από µέλος της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου για το κατά πόσον θεωρεί ότι πρόκειται για περίπτωση χρήσης του μαχαιριού από τον ίδιο τον Θανόντα ή όχι, ανέφερε πώς κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να το πει.
- Στο όχημα που εντοπίστηκε ο θανών δεν έγινε δακτυλοσκοπική εξέταση ή εξέταση για εντοπισμό γενετικού υλικού, ούτε επιστημονικός έλεγχος έγινε στα ίχνη / κηλίδες κόκκινου χρώματος που φαίνεται να υπήρχαν στο εσωτερικό µέρος αυτού κυρίως στην πλευρά του συνοδηγού.
- Η ακριβής συγκέντρωση αλκοόλης που υπήρχε στο σώμα του θανών στις 03.10.2020 δεν µπορεί να προσδιοριστεί και αυτό γιατί το δείγμα λήφθηκε 3 ηµέρες µετά τον θάνατο
- Παρά το γεγονός ότι τα γραφόμενα επί των τετραδίων που εντοπίστηκαν στην αποθήκη αποτελεί κοινό έδαφος ότι έχουν γραφτεί από τον ίδιο τον θανόντα, δεν µπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος που αυτά είχαν ετοιμαστεί, δηλαδή κατά πόσον αυτά έγιναν λίγο πριν τον θάνατο του ή σε οποιοδήποτε άλλο προγενέστερο χρόνο.
- Στο μαχαίρι βρέθηκε µικτό γενετικό υλικό και συγκεκριμένα στην λεπίδα και µια τρίχα και αυτό αφήνει ανοικτό τo ενδεχόμενο να προέρχεται είτε από προηγούμενη χρήση του μαχαιριού από τον ίδιο τον θανόντα, χωρίς όμως να µπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο αυτό να προέρχεται και από την χρήση του μαχαιριού από τρίτο πρόσωπο.
- Επιπρόσθετα η απόφαση για να τύχει πρώτα γενετικής εξέτασης το μαχαίρι (τόσο η λεπίδα όσο και η χειρολαβή του) αντί της δακτυλοσκοπικής εξέτασης, είχε ως αποτέλεσμα η δακτυλοσκοπική εξέταση που ακολούθησε της γενετικής, να µην δώσει κανένα αποτέλεσμα ως προς το κατά πόσον στην χειρολαβή του μαχαιριού υπήρχε οποιοδήποτε δακτυλικό αποτύπωμα είτε του θανόντα, είτε οποιουδήποτε άλλου προσώπου. Ο λόγος ήταν διότι ως αναφέρθηκε στην διαδικασία, η χειρολαβή είχε σκουπιστεί για σκοπούς γενετικής εξέτασης. Συνεπώς ένεκα της εξέλιξης αυτής κατέστηκε αδύνατη η ταυτοποίηση του χειριστή του μαχαιριού, είτε αυτός μπορούσε να ήταν ο ίδιος ο θανών, είτε τρίτο πρόσωπο.
- Δεν λήφθηκαν μετρήσεις σε σχέση µε την τοπογραφία του θανατηφόρου τραύματος, είτε πριν την μετακίνηση του πτώματος από την θέση που εντοπίστηκε, είτε κατά το στάδιο της νεκροψίας / νεκροτομής, σε σχέση µε τα κάτω και πάνω άκρα του σώματος. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στο να επιβεβαιώσει ή αποκλείσει κάποια πιθανά σενάρια που τέθηκαν ενώπιον µου ιδίως από πλευράς Αστυνομίας σε σχέση µε τους πιθανούς μηχανισμούς θανάτωσης.
- Ενώ υπήρχε εξωτερική κάμερα ισόγειου καταστήματος που αποτελούσε µέρος του κτιρίου που βρισκόταν η επίδικη αποθήκη και που κάλυπτε την μοναδική είσοδο / έξοδο προς την ράµπα που οδηγούσε στην αποθήκη, το καταγραφικό αυτής παραλήφθηκε από την Αστυνομία μόλις στις 21.04.2021 και παραδόθηκε για επεξεργασία από το Δικανικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Δεδομένων στις 26.04.2021. Δηλαδή 6 ½ μήνες µετά τον εντοπισμό του θανών στον χώρο της αποθήκης µε αποτέλεσμα να µην ήταν δυνατό να εντοπιστούν οποιαδήποτε διαθέσιμα αρχεία κατά τις 03.10.2020 για να διαπιστωθεί για το / τα πρόσωπο / πρόσωπα που ενδεχομένως να είχαν είσοδο και ἑξοδο από αυτήν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τον Θανάση στον Βαγγέλη και το δις εξαμαρτείν των Αρχών-Δεν διατάχθηκε έρευνα