Οι δύο παραβάσεις που εντόπισε η ΕΕ για το έργο στο τερματικό-Ζητά επιστροφή 68 εκ. ευρώ

Επιστολή με τις δύο ουσιαστικές παραβάσεις, αναφορικά με το έργο του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στο Βασιλικό, απέστειλε στο Υπουργείο Ενέργειας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία ζητά όπως επιστραφούν πάνω από 68 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) ανακοινώνει ότι έλαβε επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία καταγράφονται πιθανές παρατυπίες που προέκυψαν κατά την περίοδο αξιολόγησης του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία του Τερματικού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό. Τα ζητήματα αυτά αφορούν στα κριτήρια της αξιολόγησης της κοινοπραξίας China Petroleum Pipeline Engineering Co. Ltd., Metron Energy Applications S.A., Hudong-Zhonghua Shipbuilding (Group) Co. Limited και Wilhelmsen Ship Management Limited.

Στην επιστολή διατυπώνεται ισχυρισμός για δύο ουσιαστικές παραβάσεις. Η πρώτη αφορά στα κριτήρια κατακύρωσης του διαγωνισμού στην εν λόγω κοινοπραξία (Δεκέμβριος 2019) και η δεύτερη αφορά σε υπογραφή της διμερούς συμφωνίας κατά την έγκριση των επιπρόσθετων €25 εκατομμυρίων (Ιούνιος 2022).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αποτέλεσμα των πιο πάνω διεκδικεί την επιστροφή ποσού €68,608,438.46, που αποτελεί την ευρωπαϊκή χορηγία που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα προς την ΕΤΥΦΑ, ως το συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση. Σημειώνεται ότι το έργο με την ονομασία «Cyprus Gas 2 EU» αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος και χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκή χορηγία ύψους €101 εκατομμυρίων.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θα απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί των θέσεων που καταγράφονται στην επιστολή εντός 30 ημερών, όπως προβλέπεται.

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η προάσπιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και προς αυτή την κατεύθυνση συνδράμει με κάθε τρόπο την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε πλήρη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές κι από την πρώτη στιγμή, σύμφωνα και με τις αυστηρές οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των γεγονότων και επίδειξη μηδενικής ανοχής σε ενδεχόμενες έκνομες ενέργειες.

Η προσήλωση της Κυβέρνησης επικεντρώνεται, την ίδια στιγμή, στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση του σημαντικού ενεργειακού έργου στο Βασιλικό το συντομότερο δυνατόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τριμελής η επιτροπή που διερευνά το έργο του τερματικού Βασιλικού-Λήφθηκαν έγγραφα από Ελεγκτική

Συστάθηκε τριμελής επιτροπή από την Αστυνομία

Σημειώνεται πως έχει συσταθεί ειδική τριμελής επιτροπή στην Αστυνομία, η οποία διεξάγει την έρευνα για το έργο, που τελεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, δήλωσε ο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ανδρέου πρόσθεσε πως αν από τον όγκο του ανακριτικού υλικού διαφανεί ότι απαιτείται ενίσχυση της ανακριτικής ομάδας, τότε θα αυξηθεί ο αριθμός των ανακριτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε εξέλιξη έρευνα της Αστυνομίας για το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

Είπε ακόμη πως ήδη η ανακριτική ομάδα έχει λάβει και έγγραφα από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Αφού διευκρίνισε ότι η ποινική έρευνα δεν έχει χρονοδιάγραμμα, σημείωσε ότι η οδηγία είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Ενόψει του γεγονότος ότι η έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη, δοθείσας και της σχετικής ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας EPPO, η Αστυνομία Κύπρου δεν θα αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες στην έρευνα, ώστε να μην επηρεαστεί με οποιοδήποτε τρόπο το ανακριτικό έργο, είπε ο κ. Ανδρέου.

Η έρευνα άρχισε μετά από οδηγίες που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

«Μεγάλο σκάνδαλο» το έργο στο Βασιλικό λέει ο Στεφάνου

Το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό συνοδεύεται από μεγάλα σκάνδαλα, ανέφερε το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος δήλωσε πως το έργο στο Βασιλικό προστίθεται ως «μεγάλο σκάνδαλο στο άλλο μεγάλο σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων» που «έχουν χαρακτηρίσει την διαδρομή της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού» όπως είπε. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως το θέμα συζητείται και στην Βουλή, αφού εκτάκτως θα συνεδριάσει την Τρίτη η Επιτροπή Ενέργειας για να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector (GSI).

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της 31ης Συνδιάσκεψης της ΕΔΟΝ, στα αναπαυτήρια της ΠΕΟ, στα Περβόλια, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας πως πρέπει να είναι σαφείς οι θέσεις μας «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Αναφερόμενος στο τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «συνοδεύεται από μεγάλα σκάνδαλα. Αυτό δεν είναι σήμερα που το λέμε ως ΑΚΕΛ, έχει πάρα πολύ καιρό που το λέμε. Αυτό βρίσκεται και μέσα στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όπως κατατέθηκε και στην Βουλή των Αντιπροσώπων». «Έγιναν δυο κλειστές συνεδρίες τα πράγματα είναι σαφέστατα» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας πως «η Κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να κινηθεί με αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση διαλεύκανσης τι έγινε για να δοθεί η προσφορά εκεί που δεν έπρεπε να δοθεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Άρα μαζί με την προσπάθεια που πρέπει να αναλάβει το συντομότερο η Κυβέρνηση ούτως ώστε η προσπάθεια να έχει αποτελέσματα, δηλαδή για την ολοκλήρωση αυτής της απαραίτητης για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της Κύπρου, της μονάδας εκεί για το φυσικό αέριο θα πρέπει να κινηθεί και προς την κατεύθυνση πλήρους έρευνας και διαλεύκανσης του τι έγινε για να υπάρχει μια τέτοια συμφωνία, για ό,τι υπάρχει από πίσω».

Ανέφερε πως «ο Πρόεδρος πριν μερικές ημέρες είπε ότι το θέμα το διερευνά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έλεγα ότι ευτυχώς που το διερευνά η Ευρωπαϊκή Ένωση διότι σύμφωνα με την προϊστορία της προηγούμενης Κυβέρνησης δεν θα ήμουν και τόσο αισιόδοξος ότι θα υπήρξε και τόσο ουσιαστική έρευνα. Η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει έρευνα. Θα πρέπει να πιαστεί από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα όποια αποτελέσματα προκύψουν και να τα αξιοποιήσει για να μπορέσει να συνεχίσει και να πάρει παρακάτω τα πράγματα, δηλαδή ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές, ποιοι φέρουν την ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη σύμβαση, ποιοι ενδεχομένως έχουν ευθύνες για τα όποια σκάνδαλα και επιτέλους να δούμε πρωταγωνιστές ενός μεγάλου σκανδάλου να πηγαίνουν στο δικαστήριο. Και ας αναλάβει το δικαστήριο από εκεί και πέρα τι θα κάνει».

Ο κ. Στεφάνου είπε πως «το έργο στο Βασιλικό προστίθεται ως μεγάλο σκάνδαλο, στο μεγάλο σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων που έχουν φωτογραφίσει, έχουν χαρακτηρίσει την διαδρομή της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού. Ελπίζουμε και αυτό το σκάνδαλο να μην μπει στις ελληνικές καλένδες. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε εντός και εκτός Βουλής». Είπε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ είχε συναντήσεις και με τον προηγούμενο Πρόεδρο και με τον σημερινό Πρόεδρο και «ένα από τα βασικά θέματα που βάζαμε για το θέμα των ενεργειακών ήταν το θέμα του Βασιλικού και για να ολοκληρωθεί το έργο αλλά και για τα σκάνδαλα». 

Συμπλήρωσε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία είχε πει δημόσια ότι θα διορίσει ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων και για άλλα σκάνδαλα. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει τίποτα ουσιαστικό από μέρους της Κυβέρνησης. Ελπίζω και σε αυτό το θέμα να μην αποτελεί την συνέχιση της προηγούμενης Κυβέρνησης, της οποίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν βασικό στέλεχος και πρωταγωνιστής». 

Σε ερώτηση εάν το ΑΚΕΛ έχει ενημέρωση από κινεζικής πλευράς για το που εντοπίστηκε το πρόβλημα στο Βασιλικό και εάν θα προκύψει πρόβλημα και στην παράδοση του πλοίου που βρίσκεται στην Κίνα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «εμείς δεν διαχειριζόμαστε το όποιο θέμα, ούτε ενημέρωση είχαμε. Μάλιστα ήταν ένα από τα ζητήματα που είχαμε ζητήσει μερικές φορές ενημέρωση από την Κυβέρνηση» έχοντας συναντήσεις με τον Υπουργό Ενέργειας για να ενημερωθούμε, όπως είπε.

Είπε ότι η Κυβέρνηση που διαχειρίζεται το θέμα «έχει την ευθύνη...να ολοκληρωθεί το έργο τάχιστα» και δεύτερον να προχωρήσουν οι έρευνες για το σκάνδαλο που προφανώς υπάρχει στο θέμα του Βασιλικού. Και πίσω από αυτό το σκάνδαλο υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία τελικά πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος».

Ανέφερε ακόμη πως «η κοινωνία παρακολουθεί» τις εξελίξεις και εξέφρασε την ελπίδα «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του να μην συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης σκανδάλων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-Δημοκρατικού Συναγερμού». 

Σε άλλη ερώτηση, εάν έχει εντοπίσει αδυναμίες ως προς την παρακολούθηση των έργων από πλευράς Κυβέρνησης μετά και τις εξελίξεις στο λιμάνι και στη μαρίνα Λάρνακας, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «μεγάλα έργα τα οποία πολυδιαφημίστηκαν, έγιναν φιέστες, τελικά δεν προχώρησαν».

Αναφέρθηκε και στο GSI, λέγοντας πως «έγινε μια μεγάλη παράσταση προεκλογικά από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Δημοκρατικού Συναγερμού, με τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη πρωταγωνιστή και την τότε Υπουργό Ενέργειας» που δήλωναν ότι πλέον αίρεται η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

Το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης «σηκώνει πολύ μεγάλη συζήτηση» είπε και παρέπεμψε στη συζήτηση που θα γίνει την Τρίτη στην έκτακτη συνεδρίασης της Επιτροπής Ενέργειας για το GSI και το θέμα του Βασιλικού.

Η τοποθέτηση της Ελεγκτικής

Στο μεταξύ, για το θέμα τοποθετήθηκε και η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως «μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024, όταν το θέμα συζητείτο στην Επιτροπή Ελέγχου, ΜΟΝΟ η ΕΥ είχε την άποψη ότι η κατακύρωση του έργου και η καταβολή των €25εκ. ήταν παράνομα. Η θέση της Κομισιόν μας δικαιώνει πλήρως. Παραμένει η ανάγκη για λογοδοσία».

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα