Πάνω από 980 τόνοι γεωργικών αποβλήτων παράγονται το χρόνο-Οι αλλαγές και οι νέοι κανονισμοί

Τη λύση που θα δώσει ένα τέλος στο πρόβλημα με τα αυξημένα γεωργικά απόβλητα, που παράγονται κάθε χρόνο στην Κύπρο, θεωρεί ότι βρήκε το Υπουργείο Γεωργίας με τους κανονισμούς που προωθεί σχετικά με τη δημιουργία συλλογικών συστημάτων διαχείρισης των αποβλήτων για τους γεωργούς. Στόχος της Κυβέρνησης, εκτός από τη μείωση των γεωργικών αποβλήτων, που κάθε χρόνο η παραγωγή τους ξεπερνά τους 980 τόνους, είναι να υπάρξουν αρκετά οφέλη, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ποιότητα ζωής.

Στην τελευταία συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει την πρόταση που είχε καταθέσει το Υπουργείο Γεωργίας εκ μέρους του Τμήματος Περιβάλλοντος, οι οποίοι θέλουν να βάλουν ένα τέλος στην μαζική παραγωγή γεωργικών αποβλήτων, που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ευρώπη γενικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, αυτό που επιδιώκεται μέσα από τους κανονισμούς είναι να αυξηθεί η ανακύκλωση των πλαστικών υλών που χρησιμοποιούν οι γεωργοί, κάτι που συμβάλλει στη μείωση των διαρροών στο περιβάλλον.

Σημειώνεται πως όταν γίνεται αναφορά σε γεωργικά απόβλητα, αφορούν μεταξύ άλλων σε:

-Πλαστικές μεμβράνες που καλύπτουν θερμοκήπια

-Πλαστικές μεμβράνες εδαφοκάλυψης

-Πλαστικές μεμβράνες κάλυψης δεξαμενών

-Λάστιχα άρδευσης

-Δίχτυα που χρησιμοποιούν οι γεωργοί

-Σωλήνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έγκριση κανονισμών για διαχείριση αποβλήτων πλαστικών γεωργικής χρήσης

Ουσιαστικά, όπως ξεκαθαρίζεται, πρόκειται για εκείνα τα υλικά που παρατηρούνται σε όλα τα χωράφια και περβόλια όπου δραστηριοποιούνται οι γεωργοί και δύσκολα επαναχρησιμοποιούνται, με τους γεωργούς να προβαίνουν σε αυθαίρετες καύσεις τους, που συνήθως προκαλούν δυσάρεστες συνέπειες στο περιβάλλον, καθώς επίσης και στη δημόσια υγεία, δεδομένου πως η εισπνοή των καπνών, από την καύση υλικών που παράγονται από πλαστικό, είναι αρκετά επιβλαβής.

Από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας, αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι ότι τα πλαστικά απόβλητα γεωργικής προέλευσης είναι ένα πρόβλημα που μαστίζει την κοινωνία εδώ και πολλές δεκαετίες και η διαχείρισή τους είναι πρωτίστης σημασίας, λόγω του ότι παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και όγκους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αποτελεσματική τους διαχείρισης. Σημειώνεται πως από την τελευταία έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Frederick για το Υπουργείο Γεωργίας, διαπιστώθηκε πως σε παγκύπρια βάση παράγονται ετησίως 985 τόνοι γεωργικά πλαστικά απόβλητα.

Οι πρόνοιες των κανονισμών

Το Υπουργείο Γεωργίας σημειώνει πως και στο παρελθόν έχουν αναπτυχθεί και άλλα προγράμματα στο παρελθόν, για να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, εντούτοις αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι υπήρχε αυξημένη ανάγκη για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πλαίσιο της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ρύπανσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας, των νερών και της ανθρώπινης υγείας από την ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση τους.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που έχουν λάβει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι γεωργοί και παραγωγοί που τοποθετούν πλαστικά προϊόντα στα χωράφια ή περβόλια τους, θα έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν συλλογικά συστήματα διαχείρισης των αποβλήτων των προϊόντων τους και σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν ποινές, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία για τα απόβλητα. Αυτό που θέλει να πετύχει η Κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη πρόνοια είναι όπως οι γεωργοί έχουν την δυνατότητα να παραδίδουν τα απόβλητά τους σε κατάλληλα σημεία συλλογής, τα οποία θα συλλέγονται και θα μεταφέρονται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις για ορθολογική διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, με την εφαρμογή των Κανονισμών, αναμένονται σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς και θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στην ποιότητα ζωής, ενώ παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα για παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων μέσω της ανακύκλωσης και αξιοποίηση των αποβλήτων ως πόρο, καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στο μεταξύ, το πρόβλημα παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη, με αρκετές χώρες της ΕΕ να έχουν αναπτύξει διάφορα προγράμματα, που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά και αφορούν την διευρυμένη ευθύνη του παράγωγού, με στόχο μέχρι το 2030 να ανακυκλώνεται πάνω από το 50% των γεωργικών πλαστικών αποβλήτων που παράγονται σε ετήσια βάση, αλλά και να ψηλώσει και το ποσοστό της χωριστής συλλογής των προϊόντων. Πάντως, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν, θεωρείται πως αν επιτύχουν τα συστήματα συλλογής αποβλήτων, θα αποφεύγεται η δημιουργία απορριμμάτων και θα διασφαλίζεται η κατάλληλη επεξεργασία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πράσινες θέσεις εργασίας από εφαρμογή κανονισμών αποβλήτων πλαστικών στη γεωργία

Δειτε Επισης

Η Μαριλένα Αθηνή στην προεδρία του κοινοτικού συμβουλίου Μαλλιάς
Με είκοσι οκτώ γυάλινα ποτήρια έσπασε τα ρεκόρ Γκίνες ο χορευτής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
Ευθύνες στον Συντονιστή αποδίδει ο ανάδοχος Μηχανικός του έργου για αλιευτικό καταφύγιο και ποταμό Λιοπετρίου
Έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Κύπρου-Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική
Σε κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού
Σε διαβούλευση η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή-Στο Υπουργικό τον Μάρτιο του 2025
Σε ντόμινο εξελίσσονται οι ακυρώσεις συμβάσεων σε μεγάλα έργα-Πληρώνει τα σπασμένα της πρώην η νυν Κυβέρνηση
Η ακρίβεια φέρνει αύξηση στα ασφάλιστρα για εργατικά ατυχήματα-Οι αλλαγές που προωθούνται
Ξύρισαν τα μουστάκια τους για το Μovember Cyprus στη Λεμεσό
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την άφιξη του «Alexandrou»-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες