Πράσινες θέσεις εργασίας από εφαρμογή κανονισμών αποβλήτων πλαστικών στη γεωργία

Η εφαρμογή των κανονισμών για τη διαχείριση αποβλήτων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να δημιουργήσει νέες πράσινες θέσεις εργασίας και τη δυνατότητα για παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνει ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη, κατόπιν πρότασης της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου, Κανονισμούς με τίτλο «Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών Προϊόντων Γεωργικής Χρήσης) Κανονισμοί του 2024».

Επιπρόσθετα από τις δηλώσεις της Υπουργού για το θέμα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι Κανονισμοί επίσης περιλαμβάνουν πρόνοιες σε σχέση με τις υποχρεώσεις των παραγωγών/διανομέων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης αλλά και των κατόχων τέτοιων αποβλήτων και τις διαδικασίες αδειοδότησης των συλλογικών συστημάτων διαχείρισης των αποβλήτων. Περαιτέρω, μέσα από την άδεια του συλλογικού συστήματος καθορίζονται οι στόχοι ανακύκλωσης που θα πρέπει να επιτυγχάνει το Σύστημα, οι οποίοι δύναται να ανέρχονται μέχρι και το 50% της συνολικής ποσότητας πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης που διατίθενται στην αγορά, προστίθεται.

Η εφαρμογή των προτεινόμενων Κανονισμών αναμένεται να επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη με την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης, στο περιβάλλον, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει νέες πράσινες θέσεις εργασίας και τη δυνατότητα για παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, αναφέρεται επίσης.

Νωρίτερα, η κ. Παναγιώτου, ανέφερε ότι αντικείμενο των προτεινόμενων κανονισμών είναι η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης αφού, σημείωσε, στην Κύπρο η χρήση των πλαστικών στη γεωργία είναι εκτεταμένη καθώς χρησιμοποιούνται σε πολλές αγροτικές και γεωργικές εργασίες με αποτέλεσμα να παράγονται ετησίως σημαντικές ποσότητες αποβλήτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου-Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η υποβολή
Σημαντική η δικοινοτική συνεργασία για το περιβάλλον-«Ξεκινάει εκστρατεία αναγνώρισης των προβλημάτων»
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Υπ. Παιδείας: Η κατοχή είναι η τραγικότερη σελίδα στην ιστορία του κυπριακού ελληνισμού
Ευχαριστίες Μποτσουάνα για μεγάλη αποστολή φαρμάκων από την Κύπρο
Πώς απαντά η Υπ. Ασύλου για την «Ομάδα Σύροι στην Κύπρο»-«Αποτελείται από δημόσιο υπάλληλο»
Στο 80%-85% η πληρότητα των ξενοδοχείων τον Ιούλιο
Τελεσίγραφο από ξενοδοχοϋπαλλήλους προς εργοδότες-Εφαρμογή συμφωνίας για συλλογικές συμβάσεις ή λήψη μέτρων
Τελεσίγραφο ενός μηνός από τους μεταφορείς Α’-Ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις
Καθυστερήσεις στην εξέταση εξασφάλισης άδειας οδήγησης-Επτά μήνες στη Λευκωσία, ξεπερνά τον ένα χρόνο στη Λεμεσό