Έμεινε στάσιμο το «κτίΖΩ», έδωσαν έμφαση στην προεκλογική οι δήμαρχοι-Αλυσιδωτές οι συνέπειες

Έμειναν στάσιμες οι διαδικασίες του «κτίΖΩ», παρά το καλό ξεκίνημα που είχε, αλλά και τους γοργούς ρυθμούς που ακολούθησαν κάποιοι δήμοι, αφού το γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες η Κύπρος βρισκόταν σε μία προεκλογική περίοδο, είχε ως αποτέλεσμα να παραμεριστούν σημαντικά θέματα, όπως είναι η εκκένωση ακατάλληλων πολυκατοικιών. Αυτό έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις, τόσο για την πορεία της εφαρμογής του σχεδίου, όσο και για τους κατοίκους που έχουν ακολουθήσει τις διαδικασίες που έπρεπε.

Παρά το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες πριν υπήρξαν αρκετά θετικά αποτελέσματα, αναφορικά με τις εκκενώσεις πολυκατοικιών και τις προκηρύξεις διαγωνισμών, ώστε να μπουν μπουλντόζες σε πολυκατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες και άμεσα κατεδαφιστέες, τον Απρίλιο του 2023, όταν η προεκλογική περίοδος μπήκε στην τελική ευθεία, το σχέδιο «κτίΖΩ» όπως και άλλες εκκρεμότητες στους δήμους, φαίνεται ότι μπήκαν σε δεύτερη μοίρα, κάτι που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ο δήμος που μετρά τις περισσότερες ακατάλληλες και άμεσα κατεδαφιστέες πολυκατοικίες, είναι ο Στρόβολος, που απαριθμεί συνολικά εννέα, με αποτέλεσμα το βάρος του σχεδίου να πέσει πάνω του, καθώς έπρεπε να γίνει η εκκένωση και να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού σε κάποιες πολυκατοικίες υπάρχουν ακόμη ένοικοι μέσα, ακόμη και ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, γεγονός που βάζει φρένο στην πορεία των διαδικασιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου

Συγκεκριμένα, η παραμονή των ενοίκων στα διαμερίσματά τους έχει επιπτώσεις στους άλλους ιδιοκτήτες, που δήλωσαν συμμετοχή στο σχέδιο και έχουν ήδη φύγει και παραδώσει τα κλειδιά στο Υπουργείο Εσωτερικών και αναμένουν να γίνει το επόμενο βήμα, που είναι η κατεδάφιση και ανέγερση νέας πολυκατοικίας. Όπως είχε αναφέρει αρκετές φορές το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτή τη στιγμή γίνεται επιδότηση του ενοικίου σε αυτούς, όπως ορίζουν οι πρόνοιες του σχεδίου, αλλά σε περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση όσον αφορά στην εκκένωση, κατεδάφιση και ανέγερση νέας πολυκατοικίας εξ υπαιτιότητας του δήμου, τότε το Υπουργείο δεν θα μπορεί να συνεχίσει την καταβολή του επιδόματος.

Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος πρέπει να αναλάβει δράση και στο επόμενο διάστημα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εκκενωθούν όσες ακατάλληλες πολυκατοικίες ακόμη κατοικούνται, καθώς τίθεται και θέμα ασφάλειας για τους ένοικους που μένουν μέσα. Σημειώνεται πως όσο καθυστερεί η εκκένωση, καθυστερεί και η κατεδάφιση, αφού τα κτίρια είναι σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και σε κάποιες περιπτώσεις δίπλα-δίπλα, κάτι που σημαίνει ότι οι εργασίες σε ένα κτίριο θα είναι δύσκολο να ξεκινήσουν, αφού οι κραδασμοί ενδεχομένως να προκαλέσουν θέμα ασφαλείας στο άλλο, που πιθανό να έχει μέσα κατοίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δικαιούχοι οικονομικής στήριξης στο «κτίΖΩ» και η επιπλέον βοήθεια που παρέχει το ΥΠΕΣ

Πέραν τούτου, μετά από τις έρευνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, αποφασίστηκε ότι για το δήμο Στροβόλου, κάποιες εκ των πολυκατοικιών θα ανεγερθούν στο ίδιο τεμάχιο που βρίσκονται τώρα τα επικίνδυνα κτίρια. Αυτό σημαίνει ότι όσο δεν προχωρούν οι διαδικασίες για κατεδάφιση, δεν μπορούν οι ένοικοι να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, που είναι να ορίσουν συντονιστή, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης.

Όσον αφορά στις άλλες έντεκα ακατάλληλες πολυκατοικίες, έχουν όλες εκκενωθεί και προχώρησαν οι ένοικοι στα επόμενα βήματα. Υπενθυμίζεται πως βάσει των δεδομένων που έχει ενώπιον του το Υπουργείο Εσωτερικών, αρχές Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης για τις δύο πολυκατοικίες που είχαν κατεδαφιστεί πριν τα Χριστούγεννα. Σημειώνεται πως ο δήμος Λατσιών ήταν ο πρώτος που επικύρωσε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τις ακατάλληλες πολυκατοικίες και προχώρησε άμεσα στα επόμενα βήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δικαιούχοι οικονομικής στήριξης στο «κτίΖΩ» και η επιπλέον βοήθεια που παρέχει το ΥΠΕΣ

Δειτε Επισης

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία
Χειροπέδες σε άλλους τρεις για την άγρια συμπλοκή στη Λεμεσό, καταζητούνται άλλοι δέκα
Οικογενειακή συνεστίαση κατέληξε σε φονικό στην Πάφο-Πενηντάχρονος πυροβόλησε στο κεφάλι τον 43χρονο γαμπρό του
Επιμένει ο Σταυριανός-Καταχωρεί αίτηση και ζητά ακύρωση του πορίσματος για την δολοφονία του Θανάση
Αναζητά πηγές εκσυγχρονισμού το ΔΗΚΟ-Σε διαδικασία καταγραφής των απαραίτητων αλλαγών
Σε δίκη οι Αρχιμανδρίτες, αφήνεται ελεύθερος ο Νεκτάριος-Έτοιμο το πόρισμα και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής
Προσλήψεις εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου για τη διαχείριση ροής προσφύγων
Χαιρετίζουν απόφαση για νέα Τεχνική Σχολή στην Πάφο οι οργανωμένοι γονείς
Ν. Χριστοδουλίδης: Kινητήρια δύναμη για κοινωνική και οικονομική πρόοδο ο πολιτισμός
Απαντά σε ΑΚΕΛ ο ΠτΔ-«Φαίνεται ότι υιοθετεί την προσέγγιση Στιούαρτ για το μεταναστευτικό»