Επιστολή τ/κ «συνδέσμου ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ

Επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε ο «σύνδεσμος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι «τα δικαιώματα των δύο λαών» στην Κύπρο μπορούν να προστατευθούν μόνο στη βάση του «κράτους» με πολιτική ισότητα και ότι η αποδοχή των «δικαιωμάτων ανεξαρτησίας και κυριαρχίας του τουρκοκυπριακού λαού» στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος του «συνδέσμου» Χασάν Ισίκ ανέφερε ότι στην επιστολή σημειώνονται οι απόψεις τους πως δεν θα μπορούσε να υπάρχει άλλη επιλογή από «τα δύο κράτη» στην Κύπρο.

Προσθέτει ότι απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου 1979, χαρακτηρίζοντας νόμιμες τις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου και 14 Αυγούστου 1974 στην Κύπρο, αποτελεί επιβεβαίωση του γεγονότος ότι «είναι παράνομο το υφιστάμενο ελληνοκυπριακό στάτους κβο» στο νησί. 

Στο μεταξύ, ο ειδικός σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη για θέματα διεθνών σχέσεων και τη διπλωματίας, Χουσεΐν Ισίκσαλ ανέφερε ότι «καμία διαδικασία δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς τη συγκατάθεση και των δύο μερών» στην Κύπρο.

Σχολίαζε σε τηλεοπτική εκπομπή την έκθεση Ολγκίν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και τη στάση που αναμένεται να κρατήσει ο Αντόνιο Γκουτέρες. Ο κ. Ισικσάλ ανέφερε ότι ο ΓΓ δεν μπορεί να υπαγορεύσει καμία διαδικασία στα μέρη χωρίς την έγκριση των δύο μερών. «Όταν η ε/κ πλευρά σταματήσει να εξαπατά την ίδια της την κοινή γνώμη και είναι έτοιμη για ένα μοντέλο λύσης που θα ωφελήσει και τους δύο λαούς στη βάση της πραγματικότητας στο νησί, το στάτους κβο στην Κύπρο μπορεί να καταρρεύσει». Διαφορετικά, συνέχισε, η «τδβκ, της οποίας η προβολή και η αναγνώριση αυξάνεται μέρα με τη μέρα, θα συνεχίσει την πορεία της με βήματα αυτοπεποίθησης, δημιουργώντας μια ισχυρή συμμαχία με τη μητέρα πατρίδα και τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας