Στο κάδρο των ερευνών για τους ισχυρισμούς περί €450.000 σε Ησαΐα τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό

Με Λερναία Ύδρα μοιάζει το ιερό σκάνδαλο που ξέσπασε από τον περασμένο Μάρτιο στους κόλπους της Εκκλησίας, η οποία πλήττεται όλο και περισσότερο, αφού τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ειδικότερα αυτά που αφορούν την οικονομική πτυχή της διαμάχης Μονής Αββακούμ και Μητρόπολης Ταμασού, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πιστών.

Το σκάνδαλο έχει διχάσει την Ιερά Σύνοδο, η οποία προχωρεί με την καρατόμηση των μοναχών, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη έχοντας στην πλάτη τους 19 κατηγορίες, ωστόσο στην αντίπερα όχθη, είναι και αυτοί που ασκούν πιέσεις για να αποδοθούν ευθύνες και στον Μητροπολίτη Ταμασού, το στρατόπεδο του οποίου καταλογίζει αλλότρια κίνητρα με φόντο τις Αρχιεπισκοπικές, στους Συνοδικούς που τάσσονται εναντίον του.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διχασμός στην Ιερά Σύνοδο, λόγος για μονόπλευρες ευθύνες-Εκδίδεται το πόρισμα για μοναχούς, περιμένουν για Ησαΐα

Την ώρα που στην Εκκλησία υπάρχει ένα οργιώδες παρασκήνιο, οι έρευνες από πλευράς Αστυνομίας συνεχίζονται, αφού κρίνονται καθοριστικής σημασίας, ώστε να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από κάθε πτυχή της υπόθεσης, κυρίως στην οικονομική, αφού αυτή δεν αφορά μόνο την Εκκλησία, αλλά την κοινωνία ευρύτερα.

Μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκε η έρευνα που αφορούσε τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Ταμασού, με την Αστυνομία να παραπέμπει σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου τους δύο Αρχιμανδρίτες, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η έρευνα που αφορά την εμπλοκή αστυνομικών στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 5 και 6 Μαρτίου στην Μονή και την Μητρόπολη, χωρίς ωστόσο να προκύψει οτιδήποτε μεμπτό σε βάρος των μελών της Δύναμης.

Από εκεί και πέρα, στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας βρίσκεται το μαρτυρικό υλικό αναφορικά με τις καταγγελίες των μοναχών περί απαγωγής, εκβιασμούς, κουκουλοφόρους και γενικότερα τα όσα ισχυρίζονται σε σχέση με την «επιχείρηση» της Μητρόπολης στον Μονή Αββακούμ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως προκύπτουν γκρίζες ζώνες, ωστόσο ο τελικός λόγος για το αν θα ασκηθούν ή όχι ποινικές διώξεις, βρίσκεται στον Γενικό Εισαγγελέα.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται και οι έρευνες που αφορούν τις κάμερες, με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να δείχνει τρεις ποινικές διώξεις που αγγίζουν και τα δύο στρατόπεδα, ωστόσο το βάρος πλέον της μεγάλης έρευνας, πέφτει στους ισχυρισμούς των μοναχών που αφορούν τις 450 χιλιάδες ευρώ που ισχυρίζονται πως έδωσαν σε διάφορα στάδια, στον Μητροπολίτη Ταμασού.

Όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή, οι έρευνες αυτές βρίσκονται στο προκαταρτικό στάδιο και υπάρχει ακόμη μεγάλο ανακριτική έργο, ωστόσο υπέδειξε πως οι εξετάσεις στρέφονται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο κάδρο αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας λογαριασμός στο εξωτερικό που εντοπίστηκε από τις Αρχές, στον οποίο φαίνεται να πιστώθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία και βρίσκονται στο επίκεντρο, ώστε να εξεταστεί η διαδρομή τους σε σχέση με τους ισχυρισμούς προβάλλονται και από την πλευρά του στρατοπέδου των μοναχών.

Μέχρι στιγμής για την εν λόγω έρευνα, έχουν κληθεί κάποια πρόσωπα για κατάθεση, όχι όμως οι βασικοί εμπλεκόμενοι, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λήψη καταθέσεων θα συνεχιστεί παράλληλα των ερευνών στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σημειώνεται πως οι μοναχοί ισχυρίστηκαν πως εκβιαστικώς κατέβαλλαν χρήματα στον Μητροπολίτη, μεταξύ των οποίων και τα έξοδα για τα ταξίδια τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 40 χιλιάδες, ενώ από την πλευρά του ο Ησαΐας, απορρίπτει τα όσα του καταλογίζονται, υποστηρίζοντας πως τα μόνα χρήματα που έλαβε ήταν 155.000, τα οποία ωστόσο ήταν υπό την μορφή δανείου, το οποίο στην συνέχεια το αποπλήρωσε με τέσσερις δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα βαθιά ο... ιερός πόλεμος-Τιμολόγια €40,000 με ταξίδια Ησαΐα στην Ιερά Σύνοδο και σουίτες με θέα την θάλασσα

Υπενθυμίζεται ότι, η νέα έρευνα άρχισε στην βάση των ισχυρισμών που παρατίθενται στην ένορκη δήλωση του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, η οποία ήρθε στο φως κατά τη διαδικασία προσωποκράτησης του ενώπιον Δικαστηρίου.

Στην εν λόγω ένορκη δήλωση, ο Ηγούμενος της Μονής Αββακούμ, ισχυρίζεται πως οι 450 χιλιάδες δόθηκαν σε δόσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως, το ποσό των €155.000 μεταφέρθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό του Μητροπολίτη Ταμασού. Το ποσό των €50.000, όπως υποστηρίζει, δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στον χώρο στάθμευσης της Μητρόπολης και παραδόθηκε προσωπικά από τον Πάτερ Αββακούμ με οδηγίες δικές του, στον Μητροπολίτη Ταμασσού σε πλαστική σακούλα, στη παρουσία του οδηγού του, λέγοντας του το συνθηματικό: «Δεσπότη μου τα φάρμακα σου», για να μην αντιληφθεί ο οδηγός το περιεχόμενο της τσάντας».

Για το υπόλοιπο ποσόν των €250.000, αναφέρει πως τα παρέδωσε ο ίδιος προσωπικά. Όπως αναφέρει στην ένορκη του δήλωση:

(α) «το ποσόν των €80.000 δόθηκε αρχές του 2022, πριν την διεξαγωγή των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, για τον ίδιο λόγο. Για αυτό το ποσό το παρέδωσα εγώ προσωπικά στο γραφείο του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα στη παρουσία του Πάτερ Πορφύριου.

(β) Το ποσόν των €12.000 κατέβαλα εγώ προσωπικά κατ' εντολήν του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐα στους επικοινωνιολόγους για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές. Διευκρινίζω ότι για αυτό το ποσόν υπάρχουν δύο χειρόγραφες βεβαιώσεις τις οποίες ετοίμασα εγώ και τις υπέγραψε ο επικοινωνιολόγος κος ΧΘ, σύμφωνα με τις οποίες βεβαίωνε την παραλαβή σε διάφορες ημερομηνίες το ποσόν των €8.000 και €4.000 αντίστοιχα. Οι εν λόγω βεβαιώσεις κατασχέθηκαν παράνομα από τον Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής, για αυτό τον λόγω αδυνατώ να τις επισυνάψω ως Τεκμήριο.

(γ) Το ποσόν των €19.000 μεταφέρθηκε κατ' εντολήν του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής προς στον τραπεζικό λογαριασμό του αδελφού του. Η Αστυνομία μπορεί να προβεί σε δέουσα έρευνα ούτως ώστε να εξακριβώσει την μεταφορά του εν λόγω ποσού.

(δ) Επίσης στις 29/11/2021 από τον επίσημο τραπεζικό λογαριασμό της Μονής μετέφερα το ποσόν των €5.000 στον τραπεζικό λογαριασμό του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐα, με τις οδηγίες του να δηλωθεί ότι το ποσόν δόθηκε δήθεν ως «χριστουγεννιάτικο δώρο», ενώ στη πραγματικότητα το εν λόγω ποσό δόθηκε για την προεκλογική του εκστρατεία. Επισυνάπτω ως ΤΕΚΜΗΡΙΟ "Ζ" απόδειξη της Τράπεζας Κύπρου εν σχέση με την εν λόγω μεταφοράς του χρηματικού ποσού των €5,000.

(ε) Το ποσόν των €40.000 δόθηκε ένα χρόνο πριν την διεξαγωγή των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, αρχές 2022, για τον ίδιο λόγο. Για αυτό το ποσό το παρέδωσα εγώ προσωπικά στο γραφείο του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα στη παρουσία του Πάτερ Πορφύριου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αυτοανακρίθηκε» ο Νεκτάριος-Έβγαλε στη φόρα τα χρήματα για προεκλογική, ταξίδια και οχήματα του Ησαΐα

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»