Στα βαθιά ο... ιερός πόλεμος-Τιμολόγια €40,000 με ταξίδια Ησαΐα στην Ιερά Σύνοδο και σουίτες με θέα την θάλασσα

Στα βαθιά φαίνεται να μπαίνει ο... ιερός πόλεμος που ξέσπασε από τον περασμένο Μάρτιο, με την επιδρομή του Μητροπολίτη Ταμασού στην Μονή Αββακούμ, η οποία αφενός έφερε την οριστική σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατοπέδων, αυτό του Ησαΐα και των μοναχών, που σιγόβραζαν τους τελευταίους μήνες, και αφετέρου, άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου. Ωστόσο πλέον τα όσα αποκαλύπτονται, δεν αγγίζουν μόνο τους πρωταγωνιστές, αλλά και τον θεσμό της Εκκλησίας. Και αυτό διότι, εδώ και τέσσερις μήνες, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας πλήττουν το κύρος του θεσμού, εξού και αρκετοί θεωρούν πως η Ιερά Σύνοδος θα έπρεπε να αποδώσει οριζόντιες ευθύνες και να διενεργήσει έρευνα προς πάσα κατεύθυνση, δεδομένου πως οι δύο πλευρές, λίγους μήνες προηγουμένως, στήριζε η μια την άλλη και υπήρχε πλήρης αρμονία.

Τι όμως άλλαξε και πυροδοτήθηκε η βόμβα που έσεισε ολόκληρο το θεσμό της Εκκλησίας; Ένα ερώτημα που πλανάται, όπως και άλλα τόσα, ωστόσο πλέον διατυπώνεται η άποψη από την κοινή γνώμη, πως πολλοί γνώριζαν για τις καταστάσεις, δεδομένου πως τα όσα αποκαλύπτονται, δεν είναι πρόσφατα συμβάντα, αλλά των τελευταίων χρόνων.

Είναι για αυτό το λόγο, που στην εξίσωση μπαίνει η Ιερά Σύνοδος, στην οποία φαίνεται να υπάρχει διχασμός, αφού κάποιοι θεωρούν πως ουδέν μεμπτό από πλευράς Μητροπολίτη Ταμασού, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν πως οι ευθύνες δεν θα πρέπει να είναι μονόπλευρες, αλλά θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και τα περί χρηματοδότησης του Ησαΐα.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διχασμός στην Ιερά Σύνοδο, λόγος για μονόπλευρες ευθύνες-Εκδίδεται το πόρισμα για μοναχούς, περιμένουν για Ησαΐα

Προς αυτή την κατεύθυνση, ενήργησε εκ νέου ο δικηγόρος των δύο Αρχιμανδριτών που παραπέμφθηκαν σε δίκη, Ευστάθιος Ευσταθίου, ο οποίος ζητά από την Ιερά Σύνοδο την σύσταση νέας Ανακριτικής Επιτροπής, ώστε να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί των πελατών του, τόσο αναφορικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της «επιχείρησης» της Μητρόπολης, όσο και για τα χρήματα που λάμβανε ο Ησαΐας. Ισχυρισμοί οι οποίοι δεν είναι για πρώτη φορά που διατυπώνονται, ωστόσο η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να διερευνηθούν οι καταγγελίες σε βάρος των μοναχών, με πηγή να αναφέρει πως σε ότι αφορά τον Μητροπολίτη, θα αναμένονται τα αποτελέσματα της Αστυνομίας, η οποία πρόσφατα προχώρησε στην σύσταση ανακριτικής ομάδας.

Και για αυτή την απόφαση υπάρχουν διαφωνίες στην Ιερά Σύνοδο, η οποία από τον περασμένο Μάρτιο έχει ενώπιον της τις καταγγελίες που διατυπώνονται από την κάθε πλευρά και στην βάση αυτών των δεδομένων. Συνοδικοί θεωρούν πως θα έπρεπε να διερευνηθούν και οι ισχυρισμοί σε βάρος του Ησαΐα, ειδικότερα αυτών που αφορούν είτε για χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία, είτε για ταξίδια, είτε για αγορά οχημάτων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου υπάρχουν συγκεκριμένοι ισχυρισμοί, που δεν αφορούν μόνο τα χρήματα που διακινήθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία, αλλά στοιχεία που εγείρουν ερωτήματα, αναφορικά με σημαντικά ποσά για ταξίδια του Ησαΐα αλλά και μελών της οικογένειας του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν τιμολόγια ταξιδιωτικού γραφείου, που ξεπερνούν τις 40 χιλιάδες ευρώ, ενώ στα στοιχεία, που αφορούν τα έτη 2021-2023, καταγράφονται οι πτήσεις και τα ξενοδοχεία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία - τα οποία δεν υιοθετούμε αλλά καταγράφουμε, υπάρχουν καταγεγραμμένες αρκετές πτήσεις από Λάρνακα προς Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, με εισιτήρια να εκδίδονται είτε στον Μητροπολίτη, είτε σε συγγενικά του πρόσωπα πρώτου βαθμού, είτε σε πρόσωπα από το εργασιακό του περιβάλλον, μεταξύ των οποίων και ιερέας. Τα τιμολόγια είναι στο όνομα της Μονής, ενώ σε αυτά καταγράφονται σημαντικά ποσά που ξεκινούν από 100 ευρώ μέχρι και 1600 ευρώ.

Μάλιστα, υπάρχει περίπτωση, όπου ταξίδι του Μητροπολίτη, από την Λάρνακα στην Αθήνα και ακολούθως από την Αθήνα προς Λάρνακα, κατά τον Μάιο του 2023, δηλαδή μερικούς μήνες πριν ξεσπάσει η μπόρα, το εισιτήριο μαζί με την διαμονή σε γνωστό ξενοδοχείο, για τρεις ημέρες, στοίχησε 1,355 ευρώ.

Επιπρόσθετα, καταγράφεται το ποσό των 1,624 ευρώ για σουίτα πολυτελείας, με θέα την θάλασσα και δύο διπλά κρεβάτια, σε ξενοδοχείο στην οποία διέμενε ο Μητροπολίτης Ησαΐας για δύο ημέρες, ενώ υπάρχει τιμολόγιο και πάλι για σουίτα στο όνομα του Μητροπολίτη, με θέα την Ακρόπολη, η οποία στοίχησε 1,029 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν ποσά, που σύμφωνα με τα στοιχεία ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, δόθηκαν για ενοικίαση οχημάτων.

Επίσης, στα ίδια στοιχεία, κατά το 2022, υπάρχει τιμολόγιο για κράτηση σε ξενοδοχείο σε συγκεκριμένο πρόσωπο από το επαγγελματικό περιβάλλον του Ησαΐα, με επιλογή αυτό να είναι με «θέα στην θάλασσα», το οποίο στοίχησε 542 ευρώ για δύο ημέρες.

Από εκεί και πέρα, τα εν λόγω στοιχεία καταγράφουν διάφορα εισιτήρια που εκδόθηκαν αλλά και ξενοδοχεία, τα οποία φέρουν μεταξύ άλλων και τα ονόματα των μελών της οικογένειας του Μητροπολίτη.

Τα εν λόγω τιμολόγια κατατέθηκαν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, ωστόσο ενδεχομένως να παραδοθούν και στην Αστυνομία στα πλαίσια των ερευνών των ισχυρισμών των μοναχών, ώστε να διερευνηθούν περαιτέρω.

Επίσης, θα διερευνηθούν και οι ισχυρισμοί που προβάλλονται για τα εν λόγω χρήματα σε ταξίδια. Από την πλευρά τους οι μοναχοί ισχυρίστηκαν πως εκβιαστικώς κατέβαλλαν χρήματα στον Μητροπολίτη, μεταξύ των οποίων και τα έξοδα για τα ταξίδια, ενώ από την πλευρά του ο Ησαΐας, απορρίπτει τα όσα του καταλογίζονται, υποστηρίζοντας πως τα μόνα χρήματα που έλαβε ήταν 155.000, τα οποία ωστόσο ήταν υπό την μορφή δανείου, το οποίο στην συνέχεια το αποπλήρωσε με τέσσερις δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έμειναν τα διαδικαστικά για την καθαίρεση των Αρχιμανδριτών-Ετοιμάζονται για δικαστικές μάχες σε δυο επίπεδα

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ
Ο δράστης της επίθεσης κατά του Τραμπ γκούγκλαρε λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Κένεντι
BINTEO: Χαμός στη Βουλή της Τουρκίας-Έπεσε ξύλο μεταξύ βουλευτών του Ερντογάν και του κουρδικού κόμματος
Πέθανε η 38χρονη έγκυος στην Πάτρα που υπέστη τρεις ανακοπές-Νωρίτερα είχε χάσει και το βρέφος της
Απαντά σε Ερντογάν η Αθήνα για το Κυπριακό-«Η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελεί λύση»
Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Γκουτέρες για επανένωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές
Το Κόμμα για τα Ζώα καταγγέλλει παγίδευση σκαντζόχοιρων σε δίχτυα
Δεν κάνει πίσω ο Τατάρ-«Δεν γίνεται να υπάρξει υποχώρηση από την λύση δύο κρατών»
Λεπτομέρειες για τα νέα κριτήρια ΚΦΙΚΒ-Όσα αλλάζουν με τα δάνεια για στεγαστικά, ανακαίνιση και φωτοβολταϊκά
Καταγγελία Οικολόγων για κακοποιημένα γατάκια που κυκλοφορούν με καμένες και ματωμένες ουρές