Στο Ανώτατο το αίτημα του κατάδικου με θαλασσαιμία-«Άθλιες οι συνθήκες, με αναγκάζουν να ζω ένα εξευτελισμό»

«Η συνέχιση της κράτησης μου υπό αυτές τις συνθήκες και με αυτά τα δεδομένα, αποτελούν για εμένα ταπεινωτική μεταχείριση και βασανιστήρια τα οποία απαγορεύονται και από τα οποία προστατεύουμε στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Συμβάσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ενώ υπάρχει εναλλακτικός τρόπος έκτισης της ποινής μου, όπως αυτός αναφέρεται στο άρθρο 21 (Β) 1 (ε), και παρά του ότι ένα Ιατροσυμβούλιο, δηλαδή ο ιατρικός σύμβουλος της Δημοκρατίας έχει γνωματεύσει για την ένταξη μου στο εν λόγω πλαίσιο του κάτοικον περιορισμού, ο Γενικός Εισαγγελέας επιμένει όπως παραμείνω εντός της Κλειστής Φυλακής και στο οίκημα της Κεντρικής Φυλακής το οποίο ουσιαστικά για εμένα πλέον δεν είναι κατάλληλο. Η ιατρική μου κατάσταση στο παρόν στάδιο σε συνάρτηση με τις άθλιες πραγματικές συνθήκες της Κεντρικής Φυλακής με αναγκάζουν να ζω ένα εξευτελισμό της αξιοπρέπειας μου αφού αναγκάζομαι να περιορίζομαι στο κελί μου, σε μια προσπάθεια να προστατεύσω τον εαυτό μου από οποιοδήποτε ανεπιθύμητο τραυματισμό που μπορεί να προβεί μηριαίος για εμένα. Αναγκάζομαι να τρυπώ μόνος μου τον εαυτό μου με βελόνες για σκοπούς αποσιδήρωσης, χωρίς να μπορώ να βρίσκομαι σε αποστειρωμένο χώρο και να βρίσκομαι εντός του κελιού με τις βελόνες και τα κιβώτια καρφωμένα πάνω στο σώμα μου. Δεν μπορώ να συναστρέφομαι με οποιοδήποτε άτομο φοβούμενος τον κίνδυνο ότι μπορεί να μολυνθώ από μεταδοτικές ασθένειες και να χάσω την ίδια μου την ζωή {...}».

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, καταληκτικά στην ένορκη του δήλωση που κατατέθηκε ενώπιον του Ανωτάτου, ο κατάδικος που πάσχει από θαλασσαιμία, ο οποίος από το 2023 ζητά όπως συνεχίσει να εκτίει την ποινή του με βραχιολάκι από το σπίτι, λόγω των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τον Γενικό Εισαγγελέα, στον οποίο παρέπεμψε αργότερα και η Διεύθυνση των Φυλακών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απέρριψε το αίτημα για βραχιολάκι σε κατάδικο με θαλασσαιμία ο Γενικός Εισαγγελέας

Αποτέλεσμα, να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, μέσω του δικηγόρου του Αλέξανδρου Κληρίδη, ο οποίος ζητά την έκδοση προνομιακού εντάλματος habeas corbus, το οποίο στην ουσία θα υποχρεώνει τον αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλάκων και τον Γενικό Εισαγγελέα, να μεταφέρουν τον κρατούμενο στο πρόγραμμα του κατ' οίκον περιορισμού με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής παρακολούθησης για το υπόλοιπο της ποινής του.

Σημειώνεται πως ο κατάδικος, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, λόγω της πάθησής του, αντιμετωπίζει και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς η θαλασσαιμία από την οποία πάσχει, έχει προκαλέσει σοβαρά επιμέρους προβλήματα, όπως τη μεγέθυνση της σπλήνας του, ενώ παρουσιάζει και πέτρες στα νεφρά, συνεπεία του συσσωρευμένου ουρικού οξύ, που προκύπτει από τη δυσκολία του για αποσυδίρωση, που γίνεται μετά από κάθε αιμοκάθαρση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει εντός των Κεντρικών Φυλακών. Επίσης, σημειώνεται πως ο εν λόγω κρατούμενος, ενόσω τελούσε υπό κράτηση ως υπόδικος, βρισκόταν στο πρόγραμμα του κατ' οίκον περιορισμού.

Η πολυσέλιδη αίτηση του απαριθμεί σχεδόν 140 σελίδες, συμπεριλαμβάνονται επιστολές, αποφάσεις και ιατρικές γνωματεύσεις, ενώ περιλαμβάνει την ένορκη δήλωση του κατάδικου, ο οποίος εξηγεί την κατάσταση της υγείας του, αλλά και όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη, χωρίς όμως ανταπόκριση. Εξού και ζητά από το Ανωτάτο να δώσει διαταγή για έκτιση της ποινής του από το σπίτι, δεδομένου της τελευταίας ιατρικής έκθεσης που διαπιστώνει επιδείνωση της κατάστασης του και ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, χρειάζεται επέμβαση στην οποία δεν μπορεί να προβεί ενόσω βρίσκεται στις Φυλακές.

«{...} Οι πιο πάνω συνθήκες για εμένα είναι απάνθρωπες, εξευτελιστικές, ταπεινωτικές και φτάνουν το επίπεδο των βασανιστηρίων. Μόλις πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον των Βασανιστηρίων είχε επισκεφθεί εμάς στις Κεντρικές Φυλακές και παρατήρησε και κατέγραψε στην έκθεση της την οποία έχω και θέλω να την επισυνάψω σαν Τεκμήριο 33, ότι οι συνθήκες κράτησης όλων στις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου είναι άθλιες. Πόσο μάλλον για εμένα που θα έπρεπε να βρίσκομαι απομονωμένος στην οικία μου όπου δεν θα πρέπει να μοιράζω τον χώρο που διαμένω με άλλα 200 άτομα. Η Κεντρική Φυλακή παρά τις προσπάθειες της να μου παρέχει την ιατροφαρμακευτική αγωγή που θα είχα σε περίπτωση που δεν ήμουν στις Κεντρικές Φυλακές, δεν μπορεί λόγω των προβλημάτων του υπερπληθυσμού και των κτηριακών εγκαταστάσεων, να μου παρέχει την ασφάλεια που χρειάζομαι για τα ιατρικά προβλήματα μου που απειλούν την ίδια μου την ζωή. Όσο καιρό βρίσκομαι στις Κεντρικές Φυλακές, οι γιατροί παρατήρησαν ότι έχει φουσκώσει η σπλήνα μου σε σημείο που αυτή θα πρέπει να αφαιρεθεί. Μια επέμβαση όμως που καθυστερώ υποχρεωτικά επειδή δεν μπορεί άτομο σαν εμένα με τις παθήσεις που έχω να βρεθεί ΚΑΙ εγχειρισμένος μέσα στη Κεντρική Φυλακή. Σχετικά είναι και τα όσα αναφέρει η γιατρός που με παρακολουθεί και φαίνονται στο Τεκμήριο 32».

Όπως υποστηρίζει στην αίτηση του ο δικηγόρος του Αλέξανδρος Κληρίδης, η περαιτέρω κράτηση του πελάτη του στις Κεντρικές Φυλακές, υπό τις συνθήκες που έχουν προαναφερθεί, αποστερούν στον πελάτη του το δικαίωμα στην σωστή φαρμακευτική αγωγή που θα έπρεπε να έχει, υποδεικνύοντας περαιτέρω πως η αποστέρηση της ιατρικής θεραπείας παραβιάζει το Άρθρο 3 της ΕΣΔΑ και μετατρέπει την περαιτέρω κράτηση του εντός των φυλακών, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.

Επιπρόσθετα, στην ένορκη δήλωση του ο κρατούμενος, αναφέρει πως «οι ίδιοι οι ειδικοί αναφέρουν ότι το προσδόκιμο της ζωής μου είναι εξαιρετικά μειωμένο και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζω είναι πολύ επικίνδυνο για εμένα να συνεχίζω να βρίσκομαι εντός της φυλακής. Ο κίνδυνος που υπάρχει να κτυπήσω και να μην προλάβουν να με σώσουν από την αιμορραγία, ο κίνδυνος να υποστώ σοβαρής μορφής μόλυνση από άλλη ασθένεια μέσα από τις διαδικασίες που κάνω άλλα και ο κίνδυνος να σπάσει η σπλήνα μέσα όπως επίσης και ο κίνδυνος να γίνουν όλα όσα αναφέρω πιο πάνω, δημιουργούν για εμένα συνθήκες απάνθρωπες και ταπεινωτικές εντός της Κεντρικής Φυλακής».

Μάλιστα, η πλευρά του αιτητή παραπέμπει το Ανώτατο σε πρόσφατο συμβάν, όπου στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, έχασε την ζωή του ένα πρόσωπο, το οποίο είχε παρόμοια προβλήματα με τον κρατούμενο, επειδή, όπως αναφέρεται, οι γιατροί δεν ήξεραν πώς να τον χειριστούν.

«Το πιο πάνω παράδειγμα αποτελεί μια συνταραχτική υπενθύμιση ότι όσοι έχουμε αυτό το πρόβλημα υγείας διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε την ζωή μας σχεδόν καθημερινά και πόσο μάλλον όταν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να μας παρέχει τις κατάλληλες θεραπείες, το κατάλληλο θεραπευτικό πλαίσιο και την ασφάλεια που επιβάλλεται να υπάρχει σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Κάτι που ασφαλώς στις Κεντρικές Φυλακές δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να δημιουργηθεί».

Χθες, ήταν η πρώτη διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου, το οποίο σχολιάζοντας την αίτηση, ανέφερε πως «είναι πρωτότυπη», λέγοντας περαιτέρω πως θα πρέπει να αποφασιστεί εάν οι συνθήκες μετατρέπουν την κράτηση παράνομη, πάρα την απόφαση ποινής.

Ο δικηγόρος του αιτητή, κ. Κληρίδης, ανέφερε πως η αίτηση βασίζεται στην παραβίαση των άρθρων του Συντάγματος, ενώ ερωτηθείς από το Δικαστήριο εάν υπάρχει προηγούμενο, ανέφερε πως υπάρχει ακόμη μια απόφαση, αλλά αυτή δεν είναι στην βάση των ίδιων γεγονότων.

«Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ως τέτοια θα εξεταστεί», ανέφερε από την πλευρά του το Ανώτατο, το οποίο απευθυνόμενο στην πλευρά του Εισαγγελέα, ανέφερε πως ενδεχομένως να πρέπει να εξεταστεί η ουσία, αφού όπως είπε, υπάρχει εναλλακτικός τρόπος να συνεχίσει την έκτιση της ποινής του ο αιτητής. Και αυτό, επειδή όπως είπε, ακόμα και αν απορριφθεί η αίτηση, το πρόβλημα παραμένει, με την Εισαγγελία να αναφέρει πως δεν πρόκειται για θέμα αμφισβήτησης των γεγονότων, αλλά περισσότερο αν πρόκειται για ορθό νομικό μέτρο.

Το Ανώτατο έδωσε χρόνο στην πλευρά του Εισαγγελέα για να καταχωρήσει ένσταση, ενώ η επόμενη διαδικασία ορίστηκε για τις 18 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατάδικος με θαλασσαιμία στο περίμενε τους τελευταίους μήνες για βραχιολάκι

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου
Κλείσιμο λωρίδων λόγω έργων στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού