Απέρριψε το αίτημα για βραχιολάκι σε κατάδικο με θαλασσαιμία ο Γενικός Εισαγγελέας

Απορρίφθηκε από τη Νομική Υπηρεσία το αίτημα που είχε καταθέσει ένας κατάδικος, ο οποίος πάσχει από θαλασσαιμία, ώστε να εκτίσει την ποινή του με βραχιολάκι από το σπίτι του, λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, παρά την γνωμάτευση του Ιατρικού Συμβουλίου που έχει εξετάσει την υπόθεσή του. Σημειώνεται πως ο κατάδικος, λόγω της πάθησής του, αντιμετωπίζει και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να χρειάζεται καθημερινές και πολύωρες θεραπείες, κάτι που επιβαρύνει το προσωπικό των Κεντρικών Φυλακών, ενώ λόγω των συνθηκών στο σωφρονιστικό ίδρυμα, όπως αναφέρει ο δικηγόρος του, δημιουργείται και θέμα ασφαλείας.

Ο συγκεκριμένος κατάδικος είχε υποβάλει αίτημα για να συνεχίσει την έκτιση της ποινής φυλάκισής του από το σπίτι, έχοντας το βραχιολάκι, από την άνοιξη του 2023, επικαλούμενος σοβαρούς λόγους υγείας, καθώς η θαλασσαιμία από την οποία πάσχει, έχει προκαλέσει σοβαρά επιμέρους προβλήματα, όπως τη μεγέθυνση της σπλήνας του, ενώ παρουσιάζει και πέτρες στα νεφρά, συνεπεία του συσσωρευμένου ουρικού οξύ, που προκύπτει από τη δυσκολία του για αποσυδίρωση, που γίνεται μετά από κάθε αιμοκάθαρση, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει εντός των Κεντρικών Φυλακών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατάδικος με θαλασσαιμία στο περίμενε τους τελευταίους μήνες για βραχιολάκι

Ο δικηγόρος του κρατουμένου, Αλέξανδρος Κληρίδης, έλαβε προ ημερών την απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας, σε μία επιστολή που τους ενημέρωνε ότι «με βάση την έκθεση του ιατροσυμβουλίου, δεν μπορεί να δοθεί η σύμφωνος γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, καθότι δεν εμπίπτει και δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι πρόνοιες του άρθρου 21Β(1)(ε)». Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο κ. Κληρίδης απέστειλε επιστολή στον αναπληρωτή διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, Χάρη Φιλιππίδη, ενημερώνοντας τον για την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ παρέθεσε και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο κατάδικος, ζητώντας του να παραθέσει την θέση των Φυλακών.

Στην επιστολή του, ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι ο κατάδικος, πέραν των προβλημάτων με την θαλασσαιμία και τις πέτρες στα νεφρά, ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και με καρδιακή ανακοπή. Πρόσθεσε, δε, ότι η σπλήνα του πρέπει να αφαιρεθεί, ωστόσο ο κατάδικος δεν μπορεί να προχωρήσει στην εν λόγω επέμβαση, καθώς βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές, χώρος ο οποίος δεν είναι ο ενδεδειγμένος για να αναρρώσει ένας ασθενής στο μετεγχειρητικό στάδιο.

«Είναι πολύ δύσκολη περίπτωση και για το προσωπικό των Φυλακών, καθώς πρέπει ο πελάτης μου να κάνει κάθε τέσσερις ημέρες αναλύσεις και κάθε εβδομάδα να πηγαίνει για αιμοκάθαρση. Αυτό είναι μία διαδικασία που απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις φρουρούς, για συνολικά έξι ώρες. Μετά την αιμοκάθαρση πρέπει και ο ίδιος να κάνει κάποιες θεραπείες αποσυδίρωσης, αλλά το περιβάλλον στο σωφρονιστικό ίδρυμα δεν είναι το κατάλληλο», υπέδειξε σε δηλώσεις του ο κ. Κληρίδης.

Οι συνθήκες υγιεινής εντός των Κεντρικών Φυλακών είναι και ένας εκ παραγόντων που οι θεράποντες ιατροί αποτρέπουν τον κατάδικο να προβεί σε επέμβαση για αφαίρεση της σπλήνας του, ανέφερε ο δικηγόρος του. «Το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού εφαρμόστηκε στον συγκεκριμένο κατάδικο, όταν ήταν υπόδικος, με τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα. Και παρά του ότι υπήρχε τούτο το προηγούμενο και παρά του ότι η κατάστασή του είναι αισθητά χειρότερη, ο Εισαγγελέας απάντησε αρνητικά».

Ο κ. Κληρίδης έκρουσε, ταυτόχρονα, κώδωνα κινδύνου, υποδεικνύοντας πως πρέπει να παρθούν αποφάσεις που να βοηθούν τον κατάδικο, πριν να έρθουν τα χειρότερα.

Η γνωμάτευση του Ιατροσυμβουλίου

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Ιατροσυμβουλίου, το οποίο απάρτιζαν τέσσερις γιατροί, ο κατάδικος πάσχει από ομόζυγο β-Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) και υποβάλλεται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος από πολύ μικρή ηλικία. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, λόγω των συχνών μεταγγίσεων αίματος παρουσιάζει σοβαρού βαθμού αιμοσιδήρωση, ενώ πρόσφατο MRI, έχει δείξει σημαντική εναπόθεση σιδήρου στο ηπατικό παρέγχυμα, ενώ σύμφωνα με την έκθεση, η αιμοσιδήρωση είναι υπεύθυνη για τις σοβαρές επιπλοκές της πάθησης, όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, οι καρδιακές αρρυθμίες, η κίρρωση ήπατος, ο σακχαρώδης διαβήτης κλπ, και γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται να υποβάλλεται καθημερινά σε θεραπεία αποσιδήρωσης με τον συνδυασμό φαρμάκων.

Επιπρόσθετα, οι τακτικές μεταγγίσεις αίματος, η αιμοσιδήρωση και ο διαβήτης, φαίνεται να αποτελούν σημαντικές αιτίες ανοσοκαταστολής και ως εκ τούτου οι θαλασσαιμικοί ασθενείς, με αυτά τα προβλήματα, κατατάσσονται στις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες σε λοιμώξεις από μικρόβια, όπως ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο αιμόφιλος, αλλά ακόμα και σε ιούς όπως είναι ο κορωνοϊός.

Στο τμήμα θαλασσαιμίας πάντως, γίνεται συστηματική παρακολούθηση αυτών των ασθενών με συνεχείς κλινικούς και εργαστηριακούς ελέγχους, που βασίζονται σε διεθνή πρωτόκολλα, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για τους ασθενείς, την πρόληψη και θεραπεία των παραγόντων που δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν την πρόγνωση της πάθησης.

Όπως σημειώνεται στην ιατρική έκθεση, το ενδεχόμενο φυλάκισης ενός χρόνιου ασθενή με θαλασσαιμία με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς και τη ψυχική επιβάρυνση που θα επιφέρει, πολύ πιθανό να αναστείλει τη μέχρι τώρα ικανοποιητική εξέλιξη της υγείας του και τη δυνατότητα για αποτελεσματική θεραπεία, ενώ η πιθανή έκθεσή του σε νέους κινδύνους μπορεί να επηρεάσει την πρόγνωση της πάθησής του.

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα (pics)
Εμφύλια πυρά Ορφανίδη κατά Αρμεύτη-Κάνει λόγο για προσβλητική δήλωση, ζητά απολογία
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου-Αναφορές για πολλούς τραυματίες
Το πανόραμα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Οι υποψήφιοι για ΕΟΑ, δήμους και αντιδημαρχίες
Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις
Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου-Ζητά τη διερεύνηση για άσκηση έφεσης στην απόφαση για το Μάτι
Παρέμβαση Αβέρωφ για κουρεμένους-Άμεση καταβολή 11 χιλιάδων αντί οκτώ στους δικαιούχους
Στην παρουσία της Ούρσουλας η εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ