Κύβος ερρίφθη από την Λοϊζίδου-Δείχνει ποινικά αδικήματα για τις κάμερες στη Μονή

Ποινικά αδικήματα, όσον αφορά στην τοποθέτηση καμερών στη Μονή Οσίου Αββακούμ, εντόπισε η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, η οποία απέστειλε τα ευρήματα της έρευνάς της στην Αστυνομία.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η κα. Λοϊζίδου, «επιθυμώ να ενημερώσω το κοινό ότι ο ανωτέρω έλεγχος, που ξεκίνησε στις 22/3/2024, έχει ολοκληρωθεί και η Έκθεση Ελέγχου στάληκε στην Αστυνομία στις 4/6/2024. Σκοπός του ελέγχου ήταν, αφενός, να διαπιστωθεί η νομιμότητα, αναγκαιότητα και αναλογικότητα του ΚΚΒΠ στη Μονή και, αφετέρου, να διερευνηθούν τα όσα έλαβαν χώρα στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, στις 5 - 6 Μαρτίου 2024 και έπειτα, και εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μου».  

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «στα ευρήματα του ελέγχου καταγράφονται πράξεις και/ή παραλείψεις, οι οποίες συνιστούν παραβίαση διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) και κατ’ επέκταση ποινικά αδικήματα. Στο παρόν στάδιο, δεν μπορούν να ανακοινωθούν λεπτομέρειες, καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας, το οποίο δεν θα πρέπει να επηρεαστεί».

Καταλήγοντας, η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επεσήμανε πως «ανεξαρτήτως από τις οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες, με βάση τον ΓΚΠΔ έχω εξουσία να επιβάλω και διοικητικές κυρώσεις, εάν το κρίνω απαραίτητο. Αυτό θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμπανάκι για την Μονή «Big Brother», αναστάτωση για το οπτικοακουστικό υλικό από το εξομολογητήριο

Υπενθυμίζεται πως υπήρχε παραδοχή ότι οι κάμερες τοποθετήθηκαν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα, κάτι που γνώριζαν οι μοναχοί, οι οποίοι από την πλευρά τους είχαν καταγγείλει τον Ησαΐα για παραβίαση προσωπικών, λόγω της καταγραφής του ήχου και της πρόσβασης και διαρροής οπτικοακουστικού υλικού.

Αισιοδοξία Αρχιεπισκόπου για ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός του καλοκαιριού

Στο μεταξύ, για την υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ τοποθετήθηκε εκ νέου και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ο οποίος σε δηλώσεις του εξέφρασε την άποψη ότι εντός του καλοκαιριού θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της υπόθεσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το πότε θα ανοίξει η Μονή και αν θα πάνε άλλοι μοναχοί, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «δεν είναι δικαίωμα δικό μας να επέμβουμε».

«Ανήκει σε μια άλλη Μητρόπολη , η οποία έχει την εξουσία», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου στις 20 Ιουνίου και αν θα τεθεί το θέμα της Μονής Οσίου Αββακούμ, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είπε ότι «εάν η Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου τελειώσει το έργο της θα παραπέμψει το κατηγορητήριο στους ιδίους και στο εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας. Δεν θα έρθει στη Σύνοδο», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση πότε αναμένεται η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «αν πάρουν το κατηγορητήριο νομίζω δεν θα είναι τόσο απομακρυσμένη η απόφασή τους, γιατί θα έχουν και το κατηγορητήριο και σε αυτό το κατηγορητήριο θα απαντήσουν και θα υπερασπίζονται τους εαυτούς τους».

Ερωτηθείς αν εντός του καλοκαιριού θα έχει τελειώσει η υπόθεση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Πιστεύω ναι πολύ σύντομα, όταν φτάσει εκεί» .

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν υπάρξει έφεση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι αμέσως θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος.

«Αλλά πρέπει να υπάρξει απόφαση πρώτον και να είναι καταδικαστική για να υπάρχει έφεση. Ακόμα δεν μπορούμε να μπούμε στην ουσία. Αφού γίνονται οι ανακρίσεις δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα», κατέληξε.

Σε παρατήρηση ότι οι δικηγόροι των μοναχών είναι επικριτικοί για τη στάση της Εκκλησίας αλλά και του ιδίου και το πως τους αντιμετωπίζουν και ερωτηθείς αν θα τηρηθούν όλοι οι Κανόνες του Καταστατικού της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι οι Κανόνες τηρούνται και το ξέρουν και οι ίδιοι.

«Αν θέλουν να παραπλανήσουν είτε τους πελάτες τους είτε κάποιους άλλους δική τους υπόθεση. Οι Κανόνες τηρούνται και το ξέρουν καλύτερα από όλους ότι υπεράνω και Καταστατικού και διατάξεων βρίσκεται η Ιερά Σύνοδος, η οποία μπορεί και να τροποποιήσει Κανόνες, κάτι το οποίο δεν έκανε βέβαια. Είναι ομόφωνη η Ιερά Σύνοδος. Και να μην παραποιούν κάποιες δηλώσεις του ενός ή του άλλου. Δεν υπάρχει τέτοιος λόγος», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Μη παραδοχή απάντησαν οι δύο για τον οπλισμό σε τάφο-Υπόδικοι στις Κεντρικές
Σε κρίσιμη κατάσταση πεζός που παρασύρθηκε από οδηγό ενώ διασταύρωνε τον δρόμο
Δεν αποδέχθηκε την κατάθεση της καταγγελίας κατά Αγγελίδη ο Εισαγγελέας-Αποσύρθηκαν οι υπόλοιπες ενστάσεις
Ψάχνει τον Ιωάννη Δημητριάδη η Αστυνομία για διάρρηξη κτηρίου και κλοπή
Διέρρηξε δωμάτιο ξενοδοχείου κλέβοντας αντικείμενα αξίας 30χρονος-Τον εντόπισαν από το σήμα των airpods
Χειροπέδες σε 31χρονο για υπόθεση οχληρίας-Έσπρωξε μέλος της Αστυνομίας για να αποφύγει τη σύλληψη
Καταζητείται 35χρονος για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών
Χειροπέδες σε απαγορευμένο μετανάστη-Καταδικάστηκε στο παρελθόν για ανθρωποκτονία
Κατέθεσε στέλεχος του INTOSAI, ένσταση για την καταχώρηση της καταγγελίας σε βάρος Αγγελίδη-Όσα ειπώθηκαν στο Συμβούλιο
Ψάχνουν απαντήσεις για τον νεκρό άνδρα στο Γραμμικό Πάρκο οι Αρχές- Σε προχωρημένη σήψη η σορός