Καμπανάκι για την Μονή «Big Brother», αναστάτωση για το οπτικοακουστικό υλικό από το εξομολογητήριο

Όλο και περισσότερες διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα με το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στην Μονή Αββακούμ, το οποίο, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν, εγκαταστάθηκε κατά τις αρχές του 2023, με τον Μητροπολίτη Ταμασού να υποστηρίζει πως έδωσαν την συγκατάθεση τους οι μοναχοί, οι οποίοι γνώριζαν πως θα τοποθετούνταν κάμερες ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, όπως στο γραφείο του Ηγούμενου, αφού εκεί υπήρχε το χρηματοκιβώτιο.

Ωστόσο το θέμα που εγείρεται και θεωρείται πλέον πολύ σοβαρό, είναι πως οι κάμερες, πέραν από εικόνα, κατέγραφαν και ήχο, κάτι που απαγορεύει η σχετική νομοθεσία. Αυτό όμως που κάνει το ζήτημα ακόμη πιο σοβαρό, είναι πως στο γραφείο του Ηγούμενου, όπου υπήρχαν κάμερες, πραγματοποιούνταν εξομολογήσεις πιστών, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Συνεπώς, προκύπτουν μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα, με την πλευρά των μοναχών να αποστέλλει σχετική επιστολή στην Ιερά Σύνοδο, στην οποία καταγγέλλει παράνομη παρακολούθηση από την πλευρά του Μητροπολίτη Ταμασού, εμπλέκοντας παράλληλα και δεύτερο πρόσωπο, πέραν του Ησαΐα.

Όπως είναι η θέση των μοναχών στην σχετική επιστολή, ο Μητροπολίτης εγκατέστησε μεν τις κάμερες οι οποίες δεν κατέγραφαν ήχο, ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε παρέμβαση, από πρόσωπο που είχε πρόσβαση στο σύστημα, με την οποία ενεργοποιήθηκε και η καταγραφή ήχου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Ταμασού, ανέφερε πως πέραν των δύο μοναχών, στο σύστημα είχε πρόσβαση άλλο ένα πρόσωπο, το οποίο ήταν αυτό που τον ενημέρωσε περί αρχές του 2023, πως υπέπεσε στην αντίληψη του, υλικό με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο, με τον Ησαΐα στην συνέχεια να του ζητεί να παρακολουθεί τις κάμερες.

Συνεπώς, συμπερασματικά προκύπτει πως ο ήχος ήταν ενεργοποιημένος εδώ και περίπου ένα χρόνο, ενώ σοβαρά ζητήματα εγείρονται και ως προς το ποιοι άλλοι είχαν πρόσβαση στο οπτικοακουστικό υλικό, δεδομένου και της παραδοχής για εμπλοκή και άλλων προσώπων στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τόσο στην Μονή όσο και στην Μητρόπολη. Ζητήματα τα οποία επίσης κρίνονται σοβαρά, από την στιγμή που υπήρχαν κάμερες στον χώρο όπου μεταξύ άλλων γίνονταν εξομολογήσεις. Πάντως, η πλευρά του Μητροπολίτη, υποστηρίζει πως οι μοναχοί γνώριζαν για τις κάμερες που είχαν εγκατασταθεί.

Σχετικές έρευνες, διεξάγονται και από πλευράς Αστυνομίας, αφού υπάρχει καταγγελία των μοναχών, ενώ εξετάζεται και το ποιος εγκατέστησε τις κάμερες. Προς αυτή την κατεύθυνση, εξετάζονται και πληροφορίες για πιθανή εμπλοκή αστυνομικού που σχετίζεται με το περιβάλλον του Μητροπολίτη Ταμασού.

Έρευνα και από την Επίτροπο

Περαιτέρω, το θέμα απασχολεί και την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώπιον της οποίας υπάρχουν παράπονα, τα οποία αναμένεται να εξεταστούν.

Όπως ανέφερε η Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου μιλώντας στο ΚΥΠΕ, δεν θα προβεί σε δημόσιες δηλώσεις για την υπόθεση όσο διαρκεί η διερεύνηση των παραπόνων, ενώ σημείωσε ότι αναμένει απαντήσεις και από την Αστυνομία και από άλλους εμπλεκόμενους. Το αποτέλεσμα της διερεύνησης θα δημοσιευτεί με την ολοκλήρωσή της.

Ερωτηθείσα σχετικά, η Επίτροπος είπε ότι ο ήχος από βιντεοσκόπηση γενικά απαγορεύεται, καθώς έχει κριθεί από πολλές αποφάσεις ότι είναι παρεμβατικός. «Άλλο όμως η νομιμότητα της συλλογής, άλλο η νομιμότητα της χρήσης και άλλο η αξιολόγηση του υλικού που θα γίνει από τις αρμόδιες αρχές», διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι η αποδεκτικότητα και η αποδεικτικότητα του υλικού θα κριθεί από το Δικαστήριο.

Όσον αφορά τη βιντεοσκόπηση, είπε ότι απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους, οι οποίοι καθορίζονται από την προσέλευση του κοινού.

Εξάλλου, σημείωσε ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν είναι απόλυτη. «Ο λόγος που συζητούμε σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει παραβίαση ή όχι, είναι επειδή (το δικαίωμα της προστασίας) επιδέχεται και περιορισμό και εξαιρέσεων", ανέφερε, δίνοντας ως παράδειγμα το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια, τα οποία, όπως είπε, υπερισχύουν της ιδιωτικότητας. Σημείωσε πως ως εκ τούτου η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά.

Πρόσθεσε ότι όταν το ζήτημα αφορά δημόσια πρόσωπα δεν επεμβαίνει αυτεπαγγέλτως, εκτός αν γίνεται κάτι εξόφθαλμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ίδια επενέβηκε μόνο όταν απεικονίζονταν τρίτα πρόσωπα, και έπειτα από παρέμβασή της προς τα Μέσα, τα συγκεκριμένα βίντεο κατέβηκαν, σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αββακουμικοί Vs Ταμασιακοί: Ο ανελέητος Ιερός πόλεμος και το ερώτημα ποιος παραβίασε την 9η εντολή

Δειτε Επισης

Έκρυβαν ναρκωτικά σε διαμέρισμα στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα
Ακόμη μια υπόθεση εμπρησμού-Πυρπόλησαν οχήματα στη Λεμεσό
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»