Επικίνδυνες οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη υποστηρίζει ο Τατάρ-«Ξεπερνούν τα όρια του λαϊκισμού»

Για "υπερβολικές δηλώσεις" που "ξεπερνούν τα όρια του λαϊκισμού", και "όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά εγκυμονούν και τον κίνδυνο να γίνει η Κύπρος πιθανός στόχος", έκανε λόγο ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας δηλώσεις που έκανε «τις τελευταίες ημέρες» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης μιλώντας στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» πριν την αναχώρησή του για τη Βρετανία υποστήριξε ότι «ο ε/κ ηγέτης για ν’ αποκτήσει πολιτικά οφέλη από τον συνεχιζόμενο κύκλο βίας στην περιοχή μας και την ανθρώπινη τραγωδία που αυτός προκαλεί, εμπλέκεται σε ανεύθυνες δραστηριότητες και αποτελεί μέρος της πλευράς που ασκεί βία, εφαρμόζοντας μια πολιτική που απειλεί την ηρεμία και την ασφάλεια στο νησί».

Επέκρινε επίσης τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι δεν έλαβε υπόψην ούτε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις και την έκκληση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να μην χρησιμοποιηθεί η Κύπρος. «Η ε/κ ηγεσία έχει το θράσος να επικρίνει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες συμβάλλουν πολύ στην ειρήνη και την ασφάλεια όχι μόνο στο νησί της Κύπρου αλλά και διεθνώς», υποστήριξε.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η εισβολή έγινε με την άσκηση των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας ώστε αυτή να επιφέρει την ειρήνη και την ευημερία και έτσι «καθορίστηκαν τα σημερινά σύνορα στο νησί και δύο λαοί, δύο διοικήσεις και δύο κράτη άρχισαν να ζουν δίπλα - δίπλα για 50 χρόνια. Παρά τις προκλητικές ενέργειες της ε/κ πλευράς έκτοτε, καμία πράξη βίας δεν έχει σημειωθεί. Ο μεγαλύτερος λόγος για αυτό είναι η παρουσία και ο αποτρεπτικός ρόλος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί», είπε.

Σε μια εποχή κατά την οποία ο διεθνής παράγοντας προσπαθεί ν’ ανοίξει τη συζήτηση του κατά πόσο χρειάζονται ή όχι οι εγγυήσεις, συνέχισε ο κ. Τατάρ, εργάζονται τώρα πάνω σε ένα σύστημα εγγυήσεων που θ’ ανοίξει τον δρόμο με τη διπλωματία για τον τερματισμό των πολέμων και της βίας. «Πρέπει να γίνει γνωστό ότι πρωταρχικό αίτημα των ανθρώπων όπου κι αν βρίσκονται είναι η ασφάλεια και άρα η ειρήνη. Αυτό συμβαίνει εδώ και 50 χρόνια στο νησί της Κύπρου, που είναι το καλύτερο παράδειγμα», ισχυρίστηκε.

Ο τ/κ «λαός», είπε, αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνέχιση του περιβάλλοντος ειρήνης και ηρεμίας στο νησί, που διαρκεί εδώ και 50 χρόνια. Πρόσθεσε ότι οι μονομερείς ενέργειες της ε/κ ηγεσίας δεν είναι ποτέ δεσμευτικές για το ψευδοκράτος.

«Η ελληνική ηγεσία προσπαθεί να διατηρήσει την ψευδαίσθηση διεθνώς ότι το καθεστώς της, το οποίο σφετερίστηκε παράνομα πριν από 61 χρόνια, της δίνει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις για ολόκληρο το νησί», ανέφερε.

Επανέλαβε τη θέση του ότι στην Κύπρο "υπάρχουν δύο χωριστά κράτη με σαφώς καθορισμένα σύνορα" και η ε/κ ηγεσία, όπως είπε, "δεν έχει καμία εξουσία ή αρμοδιότητα σε σχέση με τα 'σύνορα του κράτους της τδβκ'. Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, καταδικάζουμε κάθε βήμα της ελληνοκυπριακής ηγεσίας που θα επηρεάσει αρνητικά τη γεωγραφία στην οποία ζούμε και, το πιο σημαντικό, θα προκαλέσει διατάραξη της ειρήνης του 'λαού' μας", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "η 'τδβκ' υποστηρίζει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί για να τερματιστεί η ανθρώπινη τραγωδία».

Πηγή: KΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά σε Φιντάν ο Πρόεδρος-«Η Κύπρος είναι κέντρο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων»

Δειτε Επισης

Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή