Απαντά σε Φιντάν ο Πρόεδρος-«Η Κύπρος είναι κέντρο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων»

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ενώ απάντησε και στο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου «Στέλιος Πισής», που διοργανώνει ο Δήμος Γερμασόγειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τη συνάντησή του με την κ. Ολγκίν στις Βρυξέλλες.

«Θα έχω συνάντηση με την κ. Ολγκίν στις Βρυξέλλες, είμαστε σε επαφή όλες αυτές τις μέρες. Θα ανακοινώσουμε τη συγκεκριμένη μέρα και τη συγκεκριμένη ώρα μόλις πλησιάσουμε πιο κοντά στην ημερομηνία», δήλωσε. Κληθείς να ερμηνεύσει τον προγραμματισμό της συνάντησης, είπε «να το ερμηνεύσουμε θετικά, γιατί είναι συνέχιση της προσπάθειας της κ. Ολγκίν, την οποία στηρίζουμε, όχι στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με συγκεκριμένες προτάσεις. Κι είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς για να επιτύχει η αποστολή της κ. Ολγκίν».

Ερωτηθείς γιατί η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εκτός Κύπρου, είπε ότι «θα είμαι στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα είναι και η κ. Ολγκίν για άλλες συναντήσεις και είπαμε να συναντηθούμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος ή καμιά σκοπιμότητα».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, που παρουσιάζει την Κύπρο ως «κέντρο επιχειρήσεων» σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα. «Θέλω να πω στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων: κέντρο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, στέλνεται ανθρωπιστική βοήθεια που στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Είναι κέντρο επιχειρήσεων για την εκκένωση άμαχου πληθυσμού από την περιοχή, όπως το πράξαμε πολλές φορές, το πράξαμε και πρόσφατα», είπε.

Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τη δυσκολία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για το ότι ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο, και επιχειρεί μέσα από τέτοιες δηλώσεις να εμπλέξει την Κύπρο στη διαμάχη. «Ό,τι και να πράξει, είναι σε όλους γνωστός ο ρόλος μας: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, εκκένωση πληθυσμών», είπε.

Σημείωσε ότι είναι «λίγο ατυχές» να ακούμε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, «που όλοι γνωρίζουμε, πολύ καλά το τι γίνεται στην Τουρκία σε σχέση με όλα αυτά τα θέματα. Άρα αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω ακριβώς της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι «δεν εμπλεκόμαστε. Είμαστε μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις».

Σημείωσε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε έναν τέτοιο διάλογο. «Εκεί θέλουν να πάρουν τη συζήτηση. Εμείς τα λαμβάνουμε όλα πολύ σοβαρά υπόψη, δεν υποβαθμίζουμε τίποτε, αλλά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε δημόσια συζήτηση που στόχο έχει να εξυπηρετήσει το αφήγημα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών», τόνισε.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Σε καταδίκη των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Κύπρου στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Μέση Ανατολή, προέβη με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη το Υπουργείο Εξωτερικών  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι αναφορές σε στρατικοποίηση της Κύπρου από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία διατηρεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες παράνομα στην Κύπρο εδώ και πέντε δεκαετίες, είναι ευνόητα προκλητικές».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία προτάσσει την διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή και καταδικάζει την τουρκική στάση», συμπληρώνει το Υπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Κύπρος διαχρονικά δεν εμπλέκεται σε επιθετικές ενέργειες-«Εντελώς ανεδαφικοί οι τουρκικοί ισχυρισμοί»

Δειτε Επισης

Διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα για το ψήφισμα της τουρκικής βουλής
Ενώπιον του Υπουργικού τα νέα κριτήρια εξέτασης αιτήσεων για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Ν. Χριστοδουλίδης: Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη και όχι στα λόγια
Εκτός τόπου και χρόνου ο Μπαχτσελί-«Ο Δένδιας είναι σε παραλήρημα και η Βανδή είναι ασεβής»
Πρόεδρος: Η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου ενισχύει προσπάθειες για λύση
Αρχιεπίσκοπος: Χρειάζεται νέα προσέγγιση από την πλευράς μας στο Κυπριακό
Ύπατος Πρόεδρος AHEPA: Στην Κύπρο δοκιμάζονται τα όρια του Ελληνισμού
Για προσπάθειες Κύπρου για Γάζα,για Ουκρανία και επέτειο εισβολής μίλησε ο Κόμπος στο ΣΕΥ
Βρυξέλλες και όχι Βουδαπέστη η επόμενη άτυπη σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ ανακοίνωσε ο Μπορέλ
Ιωάννου: Η επανένωση της χώρας μας είναι μονόδρομος