Σε εγρήγορση η Λευκωσία μετά τις δηλώσεις Νασράλα-Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα Μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Παρ' όλα αυτά, οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν ότι από πλευράς Λευκωσίας συνεχίζεται η εγρήγορση, όπως επίσης συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές.

Παράλληλα, τις ευχαριστίες του προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος. Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα "Χ", ο κύριος Κόμπος επισημαίνει την άμεση ανταπόκριση, τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ένωσης έναντι της Κύπρου.

Είχε προηγηθεί χθες τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αντρών.

Στο μεταξύ νωρίτερα, ΚΥΠΕ πηγή από την Βρετανική Κυβέρνηση δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι, οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη από πριν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, μετά την προειδοποίηση του ηγέτη της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου, η πηγή τόνισε πως «οι Κυρίαρχες Περιοχές Βάσεων στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη από πριν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς».

Η ίδια πηγή μετέφερε την ανησυχία που επικρατεί στο Λονδίνο για την κατάσταση στη λεγόμενη «Μπλε Γραμμή», δηλαδή τα σύνορα μεταξύ Λιβάνου-Ισραήλ, σημειώνοντας την ανάγκη να γίνει σεβαστό το σχετικό ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Λονδίνο αναγνωρίζει και στηρίζει τον αναγκαίο σταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου.

Στο μεταξύ, κληθείσα από το ΚΥΠΕ να δώσει μια επίσημη τοποθέτηση από τη βρετανική κυβέρνηση επί της απειλής αυτής, η εκπρόσωπος του Foreign Office αναφέρθηκε στην ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ δηλώνοντας ότι «ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ είναι σοβαρός. Προτρέπουμε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση».

ΔΙΑΒΑΣΤ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Καταδικάζει τις απειλές Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Προστέθηκε αναφορά στα Συμπεράσματα
Εγκρίθηκε από την ΚΣΣΕ το Ψήφισμα Fassino για τα Βαρώσια
Παράνομες επισκέψεις υπουργών Εμπορίου και Εργασίας της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη για τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Πάφου
Ρ. Σούπερμαν: Ανάγκη συμμετοχής γυναικών σε πολιτικά υψηλόβαθμα αξιώματα
Α. Δημητρίου: Σαφή αναφορά σε ισχυρή στήριξη προσπαθειών ΗΕ για επανένωση περιλαμβάνει το κείμενο EΛΚ
Με ανταλλαγή απόψεων με Ζελένσκι ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής-Στο τέλος της ατζέντας τα ονόματα
Διαδικτυακές υπηρεσίες νέου Δήμου Λευκωσίας μετά τη μεταρρύθμιση της ΤΑ
Aπό τις 4 Ιουλίου θα επαναρχίσει η εξυπηρέτηση του κοινού και οι πληρωμές για τον Δήμο Αν. Πάφου
Ενοχλημένος ο Φιντάν για τη συμμετοχή Κύπρου και Ισραήλ σε Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία