Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στην Κύπρο από Μπορέλ-«Έκκληση για αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ»

O ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο.

«Μίλησα με τον υπουργό εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Κόμπο εκφράζοντας την ανησυχία μου για τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μπλε Γραμμή και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Εστιάσαμε στην ισχυρή δέσμευση για την προώθηση των προσπαθειών αποκλιμάκωσης» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Τονίζει ότι «η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Κύπρο. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για αποφυγή περιφερειακής εξάπλωσης».

Κθησυχάζει ο Κόμπος-«Η Κύπρος δεν έχει καμία σχέση με στρατιωτικές επιχειρήσεις»

Οι απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο κατά της Κύπρου είναι αβάσιμες και η Κύπρος δεν έχει καμία σχέση με στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος,

Ο ΥΠΕΞ είπε πως η Κύπρος έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι οι απειλές και οι δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ δεν τεκμηριώνονται και ότι η χώρα μας δεν έχει και δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει κανενός είδους στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον οποιασδήποτε χώρας στην περιοχή μας, εναντίον οποιασδήποτε χώρας που είναι θύμα στρατιωτικών επιθέσεων.

«Η Κύπρος δεν έχει καμία σχέση με αυτό, επομένως θεωρούμε ότι η όλη συζήτηση στερείται βάσης. Προσπαθούμε επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες να προσφέρουμε υποστήριξη στους ανθρώπους στη Γάζα, σε συνεργασία με μια σειρά από άλλες χώρες, με τον ΟΗΕ, άρα είμαστε εξίσου έκπληκτοι με αυτά που ειπώθηκαν γιατί δεν έχουν ουσιαστική εφαρμογή σε αυτό που έκανε η Κύπρος ή που εκπροσωπεί η Κύπρος», ανέφερε.

Ο κ. Κόμπος είπε ότι «έγιναν όλες τις απαραίτητες κινήσεις και λάβαμε όλα τα απαραίτητα διπλωματικά μέτρα» και αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις των αρχών του Λιβάνου, της ΕΕ, της Ελλάδας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών που εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους.

«Επομένως αυτή είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις απειλές Νασράλα ο Υπουργός των  Φιλιππίνων είπε ότι συζήτησε την κατάσταση στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή με τον ομόλογό του και εκφράστηκε η ανησυχία «ότι εάν δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε την ανθρωπιστική κατάσταση, αντιμετωπίζουμε έναν κίνδυνο κλιμάκωσης στα άλλα μέρη της περιοχής και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για όλους».

Υπενθύμισε ότι στην Κύπρο διαμένει και εργάζεται ένας τεράστιος αριθμός Φιλιππινέζων και οποιαδήποτε όξυνση της έντασης και κλιμάκωση του προβλήματος, σίγουρα μπορεί να τους επηρεάσει άμεσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με προσεκτική διπλωματία και ευρωπαϊκό δίκτυ προστασίας η απάντηση στη Χεζμπολάχ

Δειτε Επισης

Βάζει στη ζυγαριά το εκλογικό αποτέλεσμα η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ
Τo capital statement που αντικαθιστά το «ό,τι δηλώσεις είσαι» των αξιωματούχων στο Πόθεν Έσχες
Παγιδευμένη ανάμεσα στις φωτιές που άναψε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ-Της στέλνουν μέχρι και επιστολές διαγραφής
Βεβαιότητα από ΠτΔ ότι πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξουν θετικά νέα στο Κυπριακό
Γαλλίδα Πρέσβειρα: Πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε για δίκαιη λύση Κυπριακού
Διπλωματικές Πηγές ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για το Κυπριακό
Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού
Εμμένει στη λύση δυο κρατών ο Τατάρ-«Πρώτα επιβεβαίωση της κυριαρχίας μας και μετά διαπραγματεύσεις»
Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου ο Κοινοτάρχης Αναρίτας
Δεν επηρεάζει τη λειτουργία του Αμάλθεια η απομάκρυνση της προβλήτας από τους Αμερικανούς