Εκπέμπουν SOS για τη βία στα σχολεία οι γονείς-Πάνω από 30 περιπτώσεις μαθητών μη διαχειρίσιμες

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες που αποκαλύφθηκαν από την Επιτροπή Παιδείας, αναφορικά με σεξουαλικές κακοποιήσεις μαθητών σε συμμαθητές τους, αλλά και σεξουαλικών παρενοχλήσεων μαθητών σε καθηγητές τους, με τους εμπλεκόμενους φορείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να εκπέμπουν SOS προς την Πολιτεία, ώστε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, για να καταστούν τα σχολεία ασφαλή.

Το πρόβλημα της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία ήταν πάντα έντονο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η κατάσταση φαίνεται ότι έχει ξεφύγει, δεδομένου ότι υπάρχει άμεση πρόσβαση των μαθητών στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να εντείνονται τα περιστατικά εκφοβισμού, επιθέσεων, ακόμη και παρενοχλήσεων. Αυτό επιβεβαίωσε και η έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, κατά την οποία τέθηκαν όλα επί τάπητος, στην παρουσία της αρμόδιας υπουργού, Αθηνάς Μιχαηλίδου, καθώς και της ηγεσίας της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοκαριστικές καταγγελίες στη Βουλή-Σεξουαλική κακοποίηση μαθητή, θύμα και θύτης στο ίδιο σχολείο

Η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση μαθητή από συμμαθητές του, καθώς και το γεγονός ότι θύτες και θύμα βρίσκονται ακόμη στο ίδιο σχολείο, είναι τρανταχτό παράδειγμα ότι υπάρχει ένα σοβαρό κενό στα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της βίας στα σχολεία. Το ίδιο ισχύει και με τις καταγγελίες για καθημερινή χρήση ναρκωτικών σε αρκετές σχολικές μονάδες. Όπως πληροφορείται ο REPORTER ενώπιον των εμπλεκόμενων φορέων (σ.σ. Βουλή, γονείς, καθηγητές, Υπουργείο Παιδείας) υπάρχουν κάποιες χτυπητές περιπτώσεις, στις οποίες έγινε αναφορά κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ άλλες τόσες είναι στο μικροσκόπιο που είναι το ίδιο ανησυχητικές.

Αυτό μαρτυρά το μέγεθος του προβλήματος, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι τα ναρκωτικά έχουν διεισδύσει στις μονάδες και έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα των μαθητών. Αυτό τόνισε και στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, θέλοντας να ταρακουνήσει τους αρμόδιους.

«Υπάρχουν νομοθεσίες που δεν έχουν εφαρμοστεί»

Τα περιστατικά και οι καταγγελίες έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στους γονείς, που ουσιαστικά το μόνο που ζητούν είναι ασφαλή σχολεία για να πηγαίνουν τα παιδιά τους και να λαμβάνουν μόρφωση, όπως αναφέρεται και στο σύνταγμα.

«Είναι ευθύνη της Πολιτείας να το διασφαλίσει αυτό. Δεν θα πάρουμε εμείς το νόμο στα χέρια μας. Από την άλλη εμείς λέμε στην Πολιτεία ότι πρέπει να αναλάβει δράση και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και οι διευθυντές και τα Υπουργεία και η Αστυνομία. Δεν γίνεται να συμβαίνει ένα περιστατικό το Φεβρουάριο και να είναι Απρίλιος και να μην ξέρουμε πώς θα χειριστούμε το θέμα. Δεν υπάρχουν υποδομές, για να μπορούν να πάνε τα παιδιά. Δεν έχει ενεργοποιηθεί η νομοθεσία. Ποιον περιμένουν; Υπάρχουν καταγγελίες που έφτασαν στους βουλευτές και αφορούν παιδιά και εκπαιδευτικούς και είναι σοβαρότατες καταγγελίες», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου.

Σημειώνεται πως το 2021 είχε ψηφιστεί μία νομοθεσία, βάσει της οποίας πρέπει να δημιουργηθούν δομές και κέντρα ημέρας, όπου θα πηγαίνουν τα παιδιά που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά και είναι επικίνδυνο να βρίσκονται εντός των σχολείων. Μία νομοθεσία που μέχρι και σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.

«Το βασικό που πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι να δημιουργήσει τις δομές που θα πρέπει να φιλοξενήσουν τις περιπτώσεις των παιδιών που δεν μπορούν να είναι μέσα στις σχολικές μονάδες, λόγω της παραβατικής τους συμπεριφοράς. Δεν μπορούν τα παιδιά να είναι στις φυλακές. Ο νόμος από το 2021 προβλέπει να υπάρχουν αυτοί οι χώροι. Υπάρχουν 35 υποθέσεις μαθητών που δεν έπρεπε καν να είναι μέσα στα σχολεία».

Αναφορικά με τις περιπτώσεις των μαθητών που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, ο κ. Κωνσταντίνου υπέδειξε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν λάβει από το Υπουργείο Παιδείας, υπάρχουν περίπου 200 περιπτώσεις τέτοιων μαθητών, όμως οι 35 περιπτώσεις κρίθηκαν ως μη διαχειρίσιμες, σε σημείο που είναι επικίνδυνοι για τους άλλους.

«Αυτό μας το είπαν εδώ και έξι μήνες και ακόμη είναι μέσα στο σχολείο. Τι άλλο πρέπει να γίνει; Πρέπει να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες για τα κέντρα ημέρας, που θα πηγαίνουν οι μαθητές για να μπορούν να παρακολουθούνται. Υπάρχει η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και κάνει ημέρες να επισκεφτεί το σχολείο; Αυτό είναι σοβαρό. Είναι λες και καλούμε την Πυροσβεστική και έρχεται τρεις ημέρες μετά. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το κράτος πρέπει να παρέχει παιδεία στους πολίτες του υψηλού επιπέδου. Εμείς ζητούμε από το κράτος να εφαρμόσει τους νόμους».

Έντονα προβληματισμένοι και οι καθηγητές

Εκτός από τους γονείς, καμπανάκι κρούουν και οι καθηγητές, ειδικά όσον αφορά στο θέμα των ναρκωτικών, με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρη Ταλιαδώρο να τονίζει πως ό,τι υπάρχει στην κοινωνία, υπάρχει και στα σχολεία, τονίζοντας πως είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες καταγγελίες, ο κ. Ταλιαδώρος τόνισε πως το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει από τον Σεπτέμβριο να θέσει σε ισχύ ένα πιλοτικό πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα προσφέρεται εναλλακτική διδασκαλία στα παιδιά.

«Θα είναι ένας συνδυασμός με τα μαθήματα του σχολείου και εκείνα τα κέντρα θα είναι στελεχωμένα με ψυχίατρους και ψυχολόγους. Είναι μία πρόταση που είχε ακουστεί πρώτη φορά από τον Άκη Κλεάνθους το 2007, είναι εκεί η πρόταση, είχε υποστηριχθεί από γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά τα κόμματα ήταν εναντίον. Έχουμε πλέον όμως μία νομοθεσία από το 2021, βλέπουμε μεγάλη καθυστέρηση και μία ασυνεννοησία των υπηρεσιών».

Δειτε Επισης

Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Νέες έρευνες στα Περβόλια για «Δημητρούι»-Γεμιστήρας το τεκμήριο που εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο