Πλώρη για την εφαρμογή της ΤΑ, το βάρος στους ΕΟΑ-Μέτρα στήριξης αλλά και προώθηση αλλαγών από ΥΠΕΣ

Με ανοιχτά κεφάλαια και δυσκολίες αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το Υπουργείο Εσωτερικών να περιμένει την εφαρμογή για να διαπιστώσει τα ζητήματα που προκύπτουν, ωστόσο είναι κοινώς αποδεκτό ότι έχουν επιτευχθεί αρκετά, ώστε να είναι όσο το δυνατότερο πιο ομαλή η μετάβαση. Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζεται έτοιμο να προωθήσει αλλαγές σε σημαντικά και καίρια ζητήματα που αφορούν την μεταρρύθμιση, προκειμένου να καλυφθούν κενά και να αλλάξει η εικόνα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα και στο μέλλον.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει ξεκινήσει, αφού την 1η Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία και προς αυτό το σκοπό, τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης εργάζονται πυρετωδώς, για να καλυφθούν όσο περισσότερα κενά υπάρχουν. Σημειώνεται πως αυτό που αναμένεται είναι ότι στους πρώτους μήνες εφαρμογής της μεταρρύθμισης θα παρατηρηθούν κάποιες δυσκολίες, μέχρι ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις αλλαγές που θα υπάρχουν, ωστόσο τα οφέλη θα είναι πολλά για όλους τους πολίτες. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών συνεχίζει τις επαφές με τους ΕΟΑ, με στόχο την καλύτερη εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Αυτό που τονίζεται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών είναι πως το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στους ΕΟΑ, καθώς καλούνται να ενοποιήσουν τρεις μεγάλες αρχές, όπως είναι το Τμήμα Πολεοδομίας, οι Επαρχιακές Διοικήσεις και οι Δήμοι και το στοίχημα είναι ότι πρέπει να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικές νοοτροπίες και ρυθμοί εργασίας. Η γενική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης είναι ότι με την ενοποίησή τους θα υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα, όσον αφορά στις διαδικασίες που ακολουθούνται για την έκδοση αδειών, αφού θα μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται και προς αυτό το σκοπό, το Υπουργείο έχει προχωρήσει στη λήψη κάποιων μέτρων που θα βοηθήσουν να είναι ομαλή η αλλαγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τις εκλογές τα κεφάλια μέσα για την ΤΑ-Πρώτη συνάντηση Ιωάννου με τους περιφερειάρχες

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 85 εργοδοτούμενων αορίστου χρόνου, που θα ενισχύσουν το υφιστάμενο προσωπικό και θα τους βοηθήσουν στην διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις πολεοδομικές Αρχές. Οι εν λόγω εργοδοτούμενοι έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και με τις συγκεκριμένες προσθήκες, οι ΕΟΑ θα αρχίσουν τη λειτουργία τους με 30% περισσότερο προσωπικό, σε σχέση με το υφιστάμενο. Σημειώνεται πως η αύξηση του προσωπικού είχε θετικό αντίκτυπο, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση στην διεκπεραίωση των αιτήσεων στα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας.

Πέραν τούτου, όσον αφορά στη στελέχωση των ΕΟΑ, το προσωπικό που αναμένεται να μετακινηθεί, από το Τμήμα Πολεοδομίας, τους Δήμους και τις Επαρχιακές Διοικήσεις έχει ενημερωθεί και έχουν ήδη δημιουργηθεί ομάδες στους τομείς αδειοδότησης των ΕΟΑ, ορίστηκαν οι επικεφαλής και έγινε η κατανομή του προσωπικού σε κάθε ομάδα. Αυτό δίνει την ευκαιρία να υπάρχει καλύτερη εποπτεία του προσωπικού και κατ’ επέκταση καλύτερη οργάνωση στις διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί θα κληθούν να εφαρμόσουν τη Μεταρρύθμιση-Τα 25 νέα πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εκτός από τα μέτρα για τη στελέχωση, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί και στην απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση της ανάπτυξης γης, με τα 22 μέτρα που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο, ώστε να είναι πιο ευέλικτο το σύστημα και να περιοριστούν οι καθυστερήσεις. Από εκείνα τα 22 μέτρα, μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί τα 17, ενώ μέχρι την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, στόχος είναι να εφαρμοστούν και τα υπόλοιπα.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα εγχειρίδιο που ετοίμασε το ΕΤΕΚ και θα αφορά την εφαρμογή καλύτερων πρακτικών, αναφορικά με την εξέταση πολεοδομικών αιτήσεων και θα παραχωρηθεί στους πέντε ΕΟΑ, ώστε να υπάρχει μία κοινή γραμμή και να μην είναι διαφορετικές διαδικασίες σε κάθε επαρχία.

Στο μεταξύ, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση του προσωπικού των ΕΟΑ για το σύστημα ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, μετά την εκπαίδευση των εκπαιδευτών που έγινε το προηγούμενο διάστημα. Στόχος αυτής της δράσης είναι όπως οι υπάλληλοι των ΕΟΑ να είναι σε θέση, την 1η Ιουλίου, να χειριστούν το σύστημα ΙΠΠΔΑΜΟΣ, ενώ η εκπαίδευσή τους θα είναι συστηματική και θα συνεχιστεί και μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέγραψε εκκρεμότητες για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ στις κοινότητες ο Ιωάννου-Ολοκλήρωσε τις επαφές

Οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν μέχρι την 1η Ιουλίου

Την ίδια ώρα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν και κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να κλείσουν μέχρι την 1η Ιουλίου, που είναι η ημερομηνία ορόσημο για το Υπουργείο Εσωτερικών. Μία από αυτές, που είναι ίσως και από τις σημαντικότερες είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν βρει στέγη όλοι οι ΕΟΑ. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΑ Πάφου αντιμετωπίζει δυστοκία στην εξεύρεση της μόνιμης βάσης του και κατέφυγε σε προσωρινή λύση, όπου θα μεταφερθεί ο εξοπλισμός που απαιτείται για να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση, ενώ όπως φαίνεται οι άλλοι τέσσερις έχουν καταφέρει να βρουν στέγη.

Πέραν τούτου, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία μεταφοράς των φακέλων με τις αιτήσεις που έχουν γίνει, για πολεοδομική άδεια από τους Δήμους, τις Επαρχιακές Διοικήσεις και τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας, στους χώρους που θα στεγαστούν οι ΕΟΑ. Η διαδικασία ξεκίνησε μετά τις 14 Ιουνίου, την τελευταία μέρα, δηλαδή, που δέχονταν αιτήσεις οι Αρχές Αδειοδότησης.

Την ίδια ώρα, πρέπει να γίνει και η κατανομή των καθηκόντων στο προσωπικό των ΕΟΑ από τους επικεφαλής των διάφορων ομάδων που έχουν δημιουργηθεί. Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να γίνουν συναντήσεις για να γνωριστεί το προσωπικό και να ανατεθούν τα καθήκοντα, για να μην υπάρξει πρόβλημα από την 1η Ιουλίου και μετά.

Προωθεί αλλαγές το ΥΠΕΣ

Το επόμενο βήμα για το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης και το πέρας ενός χρονικού περιθωρίου για αξιολόγηση, είναι να προωθήσει αλλαγές, σε σημαντικά κεφάλαια, που έκρινε ότι προκαλούν κενά και προβλήματα. Συγκεκριμένα, πρώτο κεφάλαιο που θέλει να αγγίξει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι η επιστροφή των χρημάτων στους δήμους, που θα μένουν στον ΕΟΑ από τις αδειοδοτήσεις. Βάσει νομοθεσίας, στο τέλος κάθε χρονιάς, το 60% του ποσού που θα μένει στον ΕΟΑ, από τις αδειοδοτήσεις που θα γίνονται, θα πρέπει να επιστρέφονται στους δήμους.

Αυτή η νομοθετική ρύθμιση θα δημιουργήσει κάποια κενά, τα οποία έχει εντοπίσει το Υπουργείο Εσωτερικών, που διαβεβαιώνει ότι για το 2024 είναι όλα έτοιμα και για το 2025 το κενό θα το καλύψει η Κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και προς αυτό το σκοπό είναι έτοιμο να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να κλειδώσει ένα σταθερό ποσό που θα δίνεται στους δήμους για το συγκεκριμένο θέμα.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να αγγίξει και το θέμα του υπερβολικού αριθμού αντιδημάρχων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αφού θεωρεί ότι είναι έκδηλα μεγάλος αριθμός οι 93. Στόχος του Υπουργείου είναι να μειώσει τον αριθμό, μετά και από διαβούλευση που θα έχει με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, δεδομένου ότι πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι οι 93 αντιδήμαρχοι ήταν ένας αριθμός που κλείδωσε λίγο πριν την αρχική ψήφιση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και αποτελούσε το δέλεαρ στις κοινότητες για να συμφωνήσουν με τις αλλαγές που προωθούνταν.

Σημειώνεται πως όποιες αλλαγές θέλει να προωθήσει το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με τη Βουλή, ενώ σε περίπτωση που περάσουν κάποιες θα έχουν άμεση ισχύ και κάποιες θα εφαρμοστούν μετά το πέρας της πενταετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι 93 αντιδημάρχοι ανά το Παγκύπριο-Οι μισθοί που θα λαμβάνουν

Δειτε Επισης

Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Ο κ. Χριστοδουλίδης κατασκευάζει θέσεις, ως θέσεις του ΑΚΕΛ και απαντά μόνος του»
Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου-Με δύο όπλα η εκτέλεση του
Γενέθλια για τον ΔΗΣΥ-Κάλεσε κάθε μέλος να σταθεί δίπλα στην ηγεσία η Αννίτα Δημητρίου
Θρήνος για τον θάνατο της 15χρονης Γαρδένιας-Ξεψύχησε μπροστά στα μάτια του παππού και της αδελφής της
Στην τελική ευθεία η εξετάση της αίτησης για παύση Ελεγκτή-Δόθηκε χρονοδιάγραμμα για τελικές αγορεύσεις
Το μήνυμα αριστεύσασας φοιτήτριας-«Οι ευκαιρίες σπανίως μας παρουσιάζονται από μόνες τους, σερβιρισμένες σε ασημένια πιατέλα»
Αντιμέτωποι με 19 κατηγορίες Νεκτάριος και Πορφύριος-Ελεύθεροι υπό όρους
BINTEO: Ο Τραμπ βρίζει τον Μπάιντεν και τον αποκαλεί «κατεστραμμένο σωρό από σκ@τ@»
Πρόεδρος του Συμπλέγματος Γ στην Επαρχία Πάφου ο κοινοτάρχης Τσάδας
Αναβολή στην αντεξέταση του Γενικού Ελεγκτή λόγω απουσίας Δικαστή-Στις 10 Ιουλίου η επόμενη διαδικασία