Αχίλλειος πτέρνα της Μονής τα οικονομικά-Αγγίζουν άπαντες οι €υθύνες για τη διακίνηση μεγάλων ποσών

Από όποια οπτική γωνία και αν το δεις, αναμφίβολα το ιερό σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ, δεν αγγίζει μόνο την μία ή την άλλη πλευρά, αλλά και τις δύο και γενικότερα όλο τον θεσμό της Εκκλησίας, η οποία δέχθηκε ίσως ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην ιστορία της και η υπόθεση θα μνημονεύεται για δεκαετίες. Και αυτό διότι, πέραν της ηθικής πτυχής, τα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν και τα μεγάλα χρηματικά ποσά που φαίνεται να διακινούνταν, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν παραπέμπουν σε όσα προστάζει η Εκκλησία, αντιθέτως δείχνουν μια μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε, ενδεχομένως και βάρος των πολιτών, για την οποία έχουν ευθύνη όλοι οι πρωταγωνιστές. Ευθύνη, που δεν σημαίνει πως συνεπάγεται με ποινικά αδικήματα, αλλά κατά κύριο λόγο για τον διασυρμό της Εκκλησίας και για το γεγονός ότι οι ενέργειες τους κλόνισαν την εμπιστοσύνη και την πίστη των πολιτών.

Τόσο η πλευρά των μοναχών, όσο και η πλευρά του Μητροπολίτη Ησαΐα, έχει το δικό της αφήγημα. Βγάζοντας από την εξίσωση τα ηθικά ζητήματα, σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, αυτό τυγχάνει διαφορετικής ανάγνωσης από το κάθε στρατόπεδο, ωστόσο πέραν των όποιων θέσεων προβάλλονται, στο κάδρο αυτή τη στιγμή, με βάση τα όσα ακούστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα. Ένα από αυτά είναι ο τζίρος της Μονής, ο οποίος ομολογουμένως είναι τεράστιος και ξεπερνά τα καθαρά έσοδα ακόμη και μιας κερδοφόρας επιχείρησης. Ενδεικτική είναι η έκθεση τεσσάρων σελίδων του Τμήματος Φορολογίας, που μεταξύ άλλων εντοπίζει πως υπάρχει αδήλωτο ποσό πέραν των €1.330.000 που προέκυψαν από τις πωλήσεις του ζαχαροπλαστείου που λειτουργούσε η Μονή, ενώ επιπλέον, υπάρχουν αδήλωτα ποσά που αφορούσαν την ανέγερση της Μονής, ύψους €302.007.

Από εκεί και πέρα, στην εξίσωση μπαίνουν και οι μαρτυρίες που προέρχονται από πιστούς, οι οποίες αναφέρονται, όχι για σκοπούς απόδοσης ευθυνών σε οποιοδήποτε εμπλεκόμενο, αλλά για να αντιληφθεί κανείς τα μεγάλα χρηματικά ποσά που διακινούνταν στην Μονή τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικές είναι μόνο μερικές από τις μαρτυρίες, οι οποίες αναφέρονται σε καταβολή οκτώ χιλιάδων για αγορά ενός πολυέλαιου, έξι χιλιάδες για αγορά εικόνας της Αγίας Μαρίνας, τρεις χιλιάδες για λειψανοθήκη της Αγίας Θέκλας, τρεις χιλιάδες για προσκυνηματική εικόνα, πέντε χιλιάδες για αγορά εικόνας του Αγίου Εφραίμ, πέντε χιλιάδες για εικόνα του Αγίου Αποστόλου Ιούδα, κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Επίκεινται εξελίξεις για το σκάνδαλο στη Μονή-Προς η καθαίρεση οι μοναχοί, δεν αποκλείονται νέες συλλήψεις

Πέραν των πιο πάνω, υπενθυμίζεται πως στο ένα χρηματοκιβώτιο εντοπίστηκαν 807 χιλιάδες ευρώ, ενώ το δεύτερο περιείχε περίπου 500 χιλιάδες ευρώ.

Ανεξαρτήτως των ισχυρισμών που προβάλλονται, ως προς το πώς αξιοποιήθηκαν ή θα αξιοποιούνταν τα χρήματα, ή ποιου ανήκαν και πώς εξασφαλίστηκαν, το δεδομένο που προκύπτει, είναι πως το Μοναστήρι που υπάγεται στην Μητρόπολη Ταμασού, αποκόμιζε μεγάλα έσοδα, τα οποία έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ερευνών της Αστυνομίας που εξετάζει την οικονομική πτυχή του σκανδάλου.

Από το κάδρο βέβαια, δεν μπορούν να αφαιρεθούν και οι ισχυρισμοί πως από αυτά τα έσοδα, ένα ποσό της τάξεως των 450 χιλιάδων ευρώ, κατέληξε στον Μητροπολίτη Ησαΐα, είτε για προεκλογικούς σκοπούς, είτε για ταξίδια, είτε για δώρα, είτε ακόμα και για την αγορά των οχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Εμείς θέλουμε να κάνουμε εικόνες που να σου μιλούν και όχι Μίκυ Μάους»-Τι κατέθεσε εργαζόμενη του Κτηματολογίου

Με βάση πάντα τα όσα προκύπτουν και τις θέσεις που προβάλλονται εκατέρωθεν, αντιλαμβάνεται κανείς πως τα οικονομικά της Μονής αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα. Εύλογα διερωτάται κανείς εάν όλα αυτά θα ερχόνταν στο φως και εάν θα κατέληγάν στην Αστυνομία, αν δεν είχαν προκύψει διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και όλων των εμπλεκομένων. Και αυτό διότι, τα εν λόγω ποσά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είτε αυτά κατέληξαν στην μια πλευρά είτε στην άλλη, δεν «στοιβάζονται» από την μία μέρα στην άλλη. Συνεπώς, οι ευθύνες για το πώς εξασφαλίζονταν, βαραίνουν άπαντες και όλους όσους είχαν οποιοδήποτε κέρδος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, ειδικότερα όταν με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν αποτελούσαν μυστικό.

Για το πού τελικά θα καταλήξει η υπόθεση σε ό,τι αφορά το ποινικό μέτωπο, αυτό θα διαφανεί στην πορεία, όπως θα ξεκαθαριστεί και το σκηνικό των ευθυνών αναφορικά με τις υπόλοιπες έρευνες, μεταξύ των οποίων και η υπόθεση με τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, τα οποία κατέγραφαν τόσο εικόνα όσο και ήχο.

Πέραν όμως των ζητημάτων που διερευνά η Αστυνομία, αποφάσεις θα κληθεί να πάρει και η Ιερά Σύνοδος, η οποία δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το θέμα των μοναχών, που όπως όλα δείχνουν αναμένεται να τους καθαιρέσει, αλλά και τα όσα προκύπτουν για τον Μητροπολίτη Ησαΐα, εναντίον του οποίου μέλη του Συνοδικού θέτουν διάφορα θέματα, στην βάση κυρίως των θέσεων των Αρχιμανδριτών για καταβολή χρημάτων για διάφορους σκοπούς.

Η Ιερά Σύνοδος, όμως, θα πρέπει να πάρει αποφάσεις και για την εικόνα της Εκκλησίας. Γιατί η διακίνηση εκατομμυρίων δεν θεωρείται συνήθως άγια...

Δειτε Επισης

Έκλεψαν και έκαψαν όχημα στη Λάρνακα-Χειροπέδες σε ένα άνδρα και μια γυναίκα
Έκαναν έφοδο σε ακίνητο και βρήκαν ναρκωτικά στον Άγιο Νικόλαο-Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα
ΒΙΝΤΕΟ: Προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές η πυρκαγιά στο κτίριο στην Πάφο-Τέθηκε υπό έλεγχο
Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του 62χρονου τουρίστα που ανασύρθηκε από θάλασσα της Πέγειας
Έμφραγμα μυοκαρδίου κατέδειξε η νεκροτομή του άστεγου άνδρα στην Πάφο
Προ των πυλών νέο σκάνδαλο τύπου Αββακούμ-Ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής άλλοι δυο ιερωμένοι
Άγνωστοι μπούκαραν στο σπίτι ηλικιωμένης-Άρπαξαν χρήματα και χρυσαφικά υπό απειλή ξύλου
Ένσταση επί του κατηγορητηρίου στην δίκη για Ανδρονίκου-Έδειξε ελαττωματικότητα η υπεράσπιση, επιφυλάχθηκε η απόφαση
Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα για εικονικό γάμο στην Πάφο
Σε κρίσιμη κατάσταση 39χρονος μετά από τροχαίο στη Λευκωσία-Πήρε φωτιά το όχημα του μετά τη σύγκρουση