Διαφορετικές αναγνώσεις για την απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία-Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Το μοντέλο που ακολούθησε με τη Δημοτική Εκπαίδευση, επιδιώκει να προωθήσει το Υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με την απόφαση για απαγόρευση της χρήσης των κινητών εντός των σχολικών μονάδων, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας των παιδιών την ημέρα, με το Υπουργείο να προωθεί το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο ενώπιον της Βουλής, ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση πριν το καλοκαίρι και να μπορεί να εφαρμοστεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Σημειώνεται πως για το συγκεκριμένο θέμα επικρατούν διαφορετικές απόψεις, με στόχο τη συζήτηση ενώπιον της Βουλής να γεφυρώσει τις διαφωνίες.

Το Υπουργείο Παιδείας, μετά την έγκριση των νέων κανονισμών για τα Δημοτικά Σχολεία άρχισε τη συζήτηση για την τροποποίηση των κανονισμών λειτουργίας και των δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, στοχεύοντας στην απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων εντός των σχολικών μονάδων. Και παρά το γεγονός ότι στους παρόντες κανονισμούς υπάρχει σχετική πρόνοια, το Υπουργείο Παιδείας, με το τροποποιητικό νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει θέλει να συγκεκριμενοποιήσει την αναφορά και να υπάρχει ρητή απαγόρευση για τη χρήση των κινητών από τους μαθητές, κατά τη διάρκεια όλων των ωρών που βρίσκονται στα σχολεία.

Κι ενώ κάποιος θα μπορούσε να πει ότι εν έτει 2024 είναι ανήκουστο να προωθείται ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ειδικά με την τεχνολογική ανάπτυξη που υπάρχει, εντούτοις αυτή η ανάπτυξη φαίνεται να είναι και ένας από τους λόγους που ζητείται η απαγόρευση. Μόλις την προηγούμενη χρονιά, τα περιστατικά βίας ήταν σε έξαρση εντός των σχολικών μονάδων και υπήρχε δημοσιοποίηση βίντεο από τις επιθέσεις. Οι καθηγητές είχαν τονίσει πως υπήρχε μιμητισμός, αφού οι μαθητές έβλεπαν τις εν λόγω καταστάσεις να συμβαίνουν εντός των σχολικών μονάδων και είχαν τότε θέσει θέμα απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφάσισε την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων σε Γυμνάσια και Λύκεια το Υπουργικό

Οι τρεις σχολές σκέψης

Το Υπουργείο Παιδείας είχε διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το προηγούμενο διάστημα και είχε καταγράψει όλες τις απόψεις που επικρατούν, πριν καταρτίσει το νομοσχέδιο που ετοίμασε. Το τελικό κείμενο, μετά το νομοθετικό έλεγχο από τη Νομική Υπηρεσία, θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, με στόχο να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση πριν το καλοκαίρι, ώστε να τεθεί σε ισχύ η νέα νομοθεσία με την επιστροφή των παιδιών και των εκπαιδευτικών το Σεπτέμβριο.

Μέσα από το διάλογο που υπήρξε, το Υπουργείο Παιδείας έχει καταγράψει τρεις σχολές σκέψης, αναφορικά με την απαγόρευση της χρήσης των κινητών στα σχολεία. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω θέσεις αναφέρουν:

-Δεχτή η απαγόρευση χρήσης των κινητών στα σχολεία, ωστόσο οι μαθητές να τα έχουν στις τσάντες τους

-Δεχτή η απαγόρευση χρήσης των κινητών στα σχολεία και να απαγορεύεται και η μεταφορά τους στα σχολεία

-Να μην απαγορεύεται η χρήση των κινητών στα διαλείμματα

Στο πρώτο στρατόπεδο φαίνεται ότι τάσσονται οι γονείς, αφού θέλουν να έχουν οι μαθητές τα κινητά μαζί τους, ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι να έχουν επικοινωνία, στο δεύτερο φαίνεται να τάσσονται οι καθηγητές, ενώ στο τρίτο φαίνεται ότι τάσσονται οι μαθητές. Όλες οι απόψεις και διαφωνίες θα ακουστούν ενώπιον της Βουλής, όταν θα ανοίξει η συζήτηση και θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα.

Στις διευθύνσεις η ευθύνη ελέγχου

Σημειώνεται πως όσον αφορά στους ελέγχους ότι δεν υπάρχει χρήση των κινητών εντός των σχολικών μονάδων, το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε πως αυτό θα είναι ευθύνη της εκάστοτε Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας θα αποστείλει σχετικές εγκυκλίους και στη συνέχεια, η κάθε διεύθυνση θα πρέπει να ορίσει τους αρμοδίους, οι οποίοι θα κάνουν τους ελέγχους.

Οι σκέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ότι κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι καθηγητές θα πρέπει να προβαίνουν στους κατάλληλους ελέγχους, ενώ κατά τα διαλείμματα, η ευθύνη θα βρίσκεται στους παιδονόμους, που θα παρακολουθούν τους μαθητές και θα έχουν εικόνα για το αν γίνεται ή όχι χρήση κινητών τηλεφώνων.

Δειτε Επισης

Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου
Περισσότερα από 300 παιδιά σε εργαστήρια ανάγνωσης με συντροφιά σκύλους θεραπείας
Καθιέρωσαν μηνιαίες συναντήσεις Αριστοτέλους-Σολωμή για τα θέματα του Κορμακίτη
Δεν υποχωρούν οι ψηλές θερμοκρασίες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
Πήρε θέση ο Φειδίας για το περιστατικό με παιδιά αγνοουμένων-Μιλά για παρεξήγηση
Φρενάρει τις... κρατήσεις με πετσέτες σε παραλίες ο Δήμος Παραλιμνίου-Προανήγγειλε δραστικά μέτρα
Ο Mr.Foxy Κυκλοφορεί το Συγκινητικό Single «Crucified» με τον Crisis Renegade
Ρεκόρ όλων των εποχών στην κατανάλωση ηλεκτρισμού-Αναμένει μικρότερη ζήτηση ο ΔΣΜΚ
Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος, σε ισχύ νέα κίτρινη προειδοποίηση
Η μάχη του αεροδρομίου Λευκωσίας και πώς τα κομάντο των καταδρομών το έσωσαν από τους Τούρκους