Εργοδότες δεν συμμορφώθηκαν με το νόμο για ορθοστασία-Ζητά ενημέρωση η Βουλή

Μη συμμόρφωση των εργοδοτών, με το νόμο που έχει ψηφίσει τον περασμένο Δεκέμβριο η Ολομέλεια της Βουλής, αναφορικά με την ορθοστασία των εργαζομένων, διαπιστώνουν οι αρμόδιοι, με τους βουλευτές να καλούν ενώπιον τους όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να δώσουν απαντήσεις, αναφορικά με την πορεία της εφαρμογής της νομοθεσίας και κατά πόσο γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τη νομοθεσία που διέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν στους εργαζομένους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν επαρκή και κατάλληλα καθίσματα κατά την εργασία τους, προκειμένου να αποφεύγεται η αδιάκοπη και παρατεταμένη ορθοστασία, η οποία δύναται να βλάψει την υγεία τους. Σημειώνεται πως, όπως είχε αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας, με την νέα πρόνοια της νομοθεσίας αναβαθμίζονται τα επίπεδα ασφάλειας και υγείας για τους εργαζόμενους, που εκτελούν καθήκοντα που προνοούν παρατεταμένη ορθοστασία και βασίζεται στις βέλτιστες πρακτικές που ετοίμασε και δημοσιοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU OSHA) για τα θέματα της ορθοστασίας σε χώρους εργασίας.

Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν περάσει έξι μήνες, με την Επιτροπή Εργασίας, ως η καθ’ ύλην αρμόδια, να καλεί ενώπιον της όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να γίνει μία πρώτη αξιολόγηση και να ενημερωθούν οι βουλευτές για την πορεία εφαρμογής της νομοθεσίας και αν υπάρχουν τυχόν προβλήματα.

«Έχουν περάσει έξι μήνες και θέλουμε να εξετάσουμε την πορεία εφαρμογής της νομοθεσίας, τι και πόσοι έλεγχοι έγιναν, τι κατέδειξαν τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, τη συμμόρφωση των εργοδοτών, ως προς τι υποχρεώσεις τους για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Είναι μία κίνηση για να βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζεται η νομοθεσία», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενέκρινε το νομοσχέδιο για κατάργηση της ορθοστασίας στους χώρους εργασίας η Ολομέλεια

Δεν συμμορφώθηκαν οι εργοδότες

Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία ήταν ξεκάθαρη και υπήρχαν αναφορές στις πρόνοιες που πρέπει να λάβει ο κάθε εργοδότης, ώστε να βοηθήσει τους εργαζόμενούς του, εντούτοις οι αναφορές ότι οι εργοδότες δεν έχουν συμμορφωθεί είναι ποικίλες. Σημειώνεται πως ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας έχουν καλεστεί τόσο οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, όσο και οι εργοδότες, ώστε να δώσουν την εικόνα που επικρατεί, όπως οι ίδιοι καταγράφουν.

«Ενώπιον μας δεν έχουν έρθει καταγγελίες ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος, δεν έχουμε συγκεκριμένες αναφορές, όμως η γενική εκτίμηση που αποκομίζουμε και ως επισκέπτες και πελάτες κάποιων χώρων, συναντήσαμε εργαζόμενους που δεν φαίνεται να επωφελούνται. Διαπιστώσαμε ότι σε κάποιους χώρους δεν υπάρχει ευθυγράμμιση με τη νομοθεσία, όμως θέλουμε να δούμε τις ενέργειες των αρμοδίων και τι καταγράφουν για να μπορούμε να μιλήσουμε με πιο ασφαλή συμπεράσματα».

Πάντως, το προηγούμενο διάστημα μέλη της ΠΕΟ είχαν βγει στους δρόμους και επισκέφτηκαν διάφορα καταστήματα και χώρους εργασίας και διαπίστωσαν κάποια κενά και παραλείψεις ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας και κάλεσαν το Υπουργείο Εργασίας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι.

«Η γενική αίσθηση είναι ότι το γενικό μήνυμα της νομοθεσίας δεν πέρασε στους εργοδότες, για να τηρηθούν όλα όσα περιλαμβάνονται στις πρόνοιές τις. Θέλουμε να ελέγξουμε τι έχουν γίνει από πλευράς αρμοδίων. Εμείς είχαμε ζητήσει να γίνουν και καμπάνιες ενημέρωσης για τους εργοδότες», κατέληξε ο κ. Καυκαλιάς.

Δειτε Επισης

Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου
Περισσότερα από 300 παιδιά σε εργαστήρια ανάγνωσης με συντροφιά σκύλους θεραπείας
Καθιέρωσαν μηνιαίες συναντήσεις Αριστοτέλους-Σολωμή για τα θέματα του Κορμακίτη
Δεν υποχωρούν οι ψηλές θερμοκρασίες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
Πήρε θέση ο Φειδίας για το περιστατικό με παιδιά αγνοουμένων-Μιλά για παρεξήγηση
Φρενάρει τις... κρατήσεις με πετσέτες σε παραλίες ο Δήμος Παραλιμνίου-Προανήγγειλε δραστικά μέτρα
Ο Mr.Foxy Κυκλοφορεί το Συγκινητικό Single «Crucified» με τον Crisis Renegade
Ρεκόρ όλων των εποχών στην κατανάλωση ηλεκτρισμού-Αναμένει μικρότερη ζήτηση ο ΔΣΜΚ
Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος, σε ισχύ νέα κίτρινη προειδοποίηση
Η μάχη του αεροδρομίου Λευκωσίας και πώς τα κομάντο των καταδρομών το έσωσαν από τους Τούρκους