Ενέκρινε το νομοσχέδιο για κατάργηση της ορθοστασίας στους χώρους εργασίας η Ολομέλεια

Η Ολομέλεια με 34 ψήφους υπέρ ενέκρινε νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμο, ώστε να βελτιωθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν στους εργαζομένους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν επαρκή και κατάλληλα καθίσματα κατά την εργασία τους, προκειμένου να αποφεύγεται η αδιάκοπη και παρατεταμένη ορθοστασία, η οποία δύναται να βλάψει την υγεία τους.

Αποσύρθηκαν δύο προτάσεις νόμων του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά για το θέμα.

Η μία αφορούσε εισαγωγή πρόνοιας σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες να έχουν υποχρέωση να οργανώνουν τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους, προκειμένου να αποφεύγεται η αδιάκοπη και παρατεταμένη ορθοστασία και η δεύτερη την υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν στους εργαζομένους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν επαρκή και κατάλληλα καθίσματα κατά την εργασία τους, προκειμένου να αποφεύγεται η αδιάκοπη και παρατεταμένη ορθοστασία, η οποία δύναται να βλάψει την υγεία τους.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς ανέφερε ότι κανένας δεν ανάγκασε τους εργοδότες να μεριμνούν για τις συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων από παρατεταμένη ορθοστασία, όπως για παράδειγμα εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο.

Έκανε λόγο για καθημερινή καταπόνηση και εξάντληση των εργαζομένων και διεθνή μελέτη που δείχνει τις συνέπειες της παρατεταμένης ορθοστασίας όπως ρευματοπάθειες και μυοσκελετικές παθήσεις.

Ανέφερε ότι με το νόμο θεσπίζεται η υποχρέωση των εργοδοτών να οργανώνουν τον χρόνο των εργοδοτουμένων τους, ώστε αποφεύγεται η παρατεταμένη ορθοστασία. Πρόκειται, είπε, για κάτι που αφορά την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Ικανοποίηση Υπουργείου Εργασίας για υπερψήφιση νομοσχέδιο για την ορθοστασία

Την ικανοποίησή του εκφράζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την υπερψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του Νομοσχεδίου, που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση, για την καλύτερη ρύθμιση σχετικά με την ορθοστασία των εργαζομένων και τονίζει ότι η καλύτερη ρύθμιση της εργασίας αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα που αναδεικνύεται στην πράξη μέσα από την σημερινή έγκριση του νομοσχεδίου για την ορθοστασία.

Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι με την νέα πρόνοια της νομοθεσίας αναβαθμίζονται τα επίπεδα ασφάλειας και υγείας για τους εργαζόμενους, που εκτελούν καθήκοντα που προνοούν παρατεταμένη ορθοστασία και βασίζεται στις βέλτιστες πρακτικές που ετοίμασε και δημοσιοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU OSHA) για τα θέματα της ορθοστασίας σε χώρους εργασίας.

Συγκεκριμένα, σημειώνει πως η τροποποιητική νομοθεσία προνοεί ότι στην γραπτή εκτίμηση κινδύνων στην οποία υποχρεούται να προβαίνει ο κάθε εργοδότης, προστίθεται η παράμετρος της αξιολόγησης των κινδύνων σχετικά με την έκθεση των εργαζομένων σε παρατεταμένη ορθοστασία και αναλόγως των συμπερασμάτων προκύπτει η υποχρέωση για την λήψη των κατάλληλων μέτρων, μέσα από την παροχή καθισμάτων ή οργανωτικών μέτρων για ανάπαυση από την ορθοστασία. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας «το κυβερνητικό νομοσχέδιο διαμορφώθηκε μέσα από τον κοινωνικό διάλογο στον οποίο συμμετείχαν οι κοινωνικοί εταίροι στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας και την πολιτική συζήτηση που αναπτύχθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, καθώς και την Δημόσια Διαβούλευση που διεξήγαγε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και τη διαβούλευση με τα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος».

«Η καλύτερη ρύθμιση της εργασίας», σημειώνει, «αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα που αναδεικνύεται στην πράξη μέσα από την σημερινή έγκριση του νομοσχεδίου για την ορθοστασία, την πρόσφατη έγκριση του νομοσχεδίου για την τηλεργασία, την έκδοση του διατάγματος για την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων που προνοεί διακοπή εργασιών σε περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών και άλλες ανάλογες αποφάσεις που επηρεάζουν χιλιάδες εργαζόμενους αναβαθμίζοντας τους όρους και τις συνθήκες εργασίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Κολλημένη στην Βουλή η πρόταση Νόμου για δημιουργία Υπηρεσίας ασφάλειας παραλιών
Με τη… δευτέρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία-EURO και Ολυμπιακοί Αγώνες επηρεάζουν την τουριστική κίνηση
Μέτρα για επιπτώσεις ξηρασίας στη γεωργία συζήτησε η Μαρία Παναγιώτου στις Βρυξέλλες
Εργασίες στον παρακαμπτήριο Λεμεσού και στον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού
Πραγματοποιείται η δεύτερη διοργάνωση Γηρι-Ολυμπιακών-Στο επίκεντρο η ενεργός γήρανση
«Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον φόβο του καρκίνου με ελπίδα»
Την Πέμπτη η τελετή επαναπατρισμού λειψάνων Ελλαδιτών πεσόντων στην Κύπρο
Νέα συνάντηση ΟΚΥπΥ-νοσηλευτών στις 6 Ιουνίου-Στο επίκεντρο η εξοικονόμηση προσωπικού
Εταιρείες που συμμετέχουν στο Φωτοβολταϊκά για όλους δεν προσφέρουν την απαιτούμενη εγγύηση