Ξεκάθαρος ο Αλέξανδρος Κληρίδης: Θάνατος αργός με ασθένεια στη Φυλακή, συνιστά απάνθρωπη μεταχείριση
16:14 - 09 Μαΐου 2024
«Κανένας κατάδικος δεν θα έπρεπε να πεθαίνει στη Φυλακή, εκτός από αυτούς που πεθαίνουν αιφνίδια», υπέδειξε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων, Αλέξανδρος Κληρίδης, με αφορμή τους τελευταίους δύο θανάτους κρατουμένων των Κεντρικών Φυλακών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.
Οι δύο θάνατοι κρατουμένων μέσα σε 24 ώρες, οι οποίοι αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά παρέμεναν στις Φυλακές μέχρι που η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώθηκε, ήχησαν καμπανάκι στον Σύνδεσμο Φυλακισμένων, με τον Αλέξανδρο Κληρίδη να τονίζει πως δεν επιτρέπεται να πεθαίνει κάποιος στην Φυλακή, εκτός στις περιπτώσεις που αποβιώνουν αιφνίδια και συνεπώς, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι, σημειώνοντας πως «οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα πρέπει να τυγχάνει άλλης διευθέτησης».
Περαιτέρω, ο κ. Κληρίδης τόνισε πως «θάνατος αργός με ασθένεια στη Κεντρική Φυλακή, συνιστά απάνθρωπη μεταχείριση», προσθέτοντας πως «είναι στη βάση αυτού του σκεπτικού που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποχρέωσε την Κύπρο να δημιουργήσει το Συμβούλιο Επ' Αδεία (parole) και να αποφυλακίζει ακόμη και ισοβίτες».
Επιπρόσθετα, ο δικηγόρος αναφέρει πως, «όπως είπα αρκετές φορές, η Κεντρική Φυλακή πρέπει να λαμβάνει ένα πιο δραστικό ρόλο προάσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Ειδικά αν υπάρχουν περιπτώσεις κρατουμένων που δεν έχουν δικηγόρο. Η πρώτη όμως που γνωρίζει πραγματικά την κατάσταση, είναι η ίδια Φυλακή. Συνεπώς, η Κεντρική Φυλακή πρέπει να είναι η πρώτη που μεταφέρει το μήνυμα στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για άμεσο χειρισμό του θέματος. Εξάλλου, μόνο η Κεντρική Φυλακή μπορεί να υποστηρίξει ότι έκανε όλα όσα μπορούσε να κάνει στη βάση της υποχρέωσης που έχει να προστατεύει τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των κρατουμένων».
O κ. Κληρίδης, υπέδειξε καταληκτικά, πως εάν η κατάσταση της υγείας ενός κρατούμενου επιδεινωθεί, τότε η Φυλακή θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά τους αρμοδίους, ώστε να αποφασίσει το ιατροσυμβούλιο εάν μπορεί να συνεχίσει ή όχι η κράτηση του στη Φυλακή και στην βάση της απόφασης, να ληφθούν αποφάσεις από την Πολιτεία.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζει ο Αλέξανδρος Κληρίδης, «αν δεν το κάνει, τότε έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την ταπεινωτική συμπεριφορά, η οποία απαγορεύεται από το Σύνταγμα και στην όποια περίπτωση παραβίασης της, η Πολιτεία φέρει ευθύνη και καταδικάζεται σε αποζημιώσεις».
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη το πρωί, ο 66χρονος, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο, ωστόσο παρά τις προσπάθειες των ιατρών, πιστοποιήθηκε ο θάνατος του. Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ο θάνατος 79χρονου κατάδικου, ο οποίος στις 24 Απριλίου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με χρόνια σοβαρά ιατρικά προβλήματα, ωστόσο υπέκυψε.