Συνεχίζουν να μην καταγράφονται από την Αστυνομία οι διελεύσεις των επανεγκατασταθέντων-Χάνονται επιδόματα

Δεν έχει ακόμη επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επανεγκατασταθέντες από τα Μαρωνίτικα χωριά, όσον αφορά στην καταγραφή των διελεύσεών τους από τους αστυνομικούς που εργάζονται στα οδοφράγματα, με αποτέλεσμα κάποιοι να έχουν χάσει τα επιδόματα που δικαιούνται βάσει των σχεδίων της Κυβέρνησης. Προς αυτό το σκοπό, το θέμα έχει εγγραφεί προς συζήτηση στη Βουλή, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση, καθώς θυματοποιούνται όσοι έχουν επιλέξει να επιστρέψουν στα χωριά τους, για να τα κρατήσουν ζωντανά.

Το θέμα της μη καταγραφής των διελεύσεων των επανεγκατασταθέντων χρονίζει και και γίνεται πιο έντονο κατά τις περιόδους που οι επηρεαζόμενοι ζητούν την επίσημη αναφορά της Αστυνομίας, από τα οδοφράγματα, ώστε να την καταθέσουν ως αποδεικτικό στοιχείο στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, για να μπορέσουν να λάβουν το επίδομα που δικαιούνται, βάσει των μέτρων της Κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε κινητοποίηση το προηγούμενο διάστημα, με την Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, να κάνει διαβήματα μέσω του Υφυπουργείου Κονωνικής Πρόνοιας για να δοθούν οδηγίες προς τους αστυνομικούς στα οδοφράγματα, να προβαίνουν στην καταγραφή, εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν καταγράφονται οι διελεύσεις από την αστυνομία, με αποτέλεσμα κάποιοι να έχουν χάσει το επίδομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν καταγράφονται οι διελεύσεις επανεγκατασταθέντων στα οδοφράγματα-Κίνδυνος για το επίδομα

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, μετά από πρωτοβουλία της βουλεύτριας του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν, η οποία έχει δεχθεί καταγγελίες για τη συγκεκριμένη κατάσταση, ώστε να βρεθεί μία λύση που θα βοηθήσει τους επηρεαζόμενους.

«Η Αστυνομία δεν έχει ένα αξιόπιστο σύστημα για να καταγράφει τις διελεύσεις από και προς τα κατεχόμενα των επανεγκατασταθέντων, με αποτέλεσμα να τους αποκόπτεται το επίδομα. Για μήνες ολόκληρους, οι επηρεαζόμενοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι έχουν περάσει από τα οδοφράγματα και το μόνο στοιχείο που γίνεται αποδεκτό είναι τα έγγραφα από την Αστυνομία. Οι επανεγκατασταθέντες κάνουν ένσταση και αναγκάζονται να ζητούν στοιχεία από τις κατοχικές αρχές, αλλά δεν γίνονται αποδεκτά εκείνα τα στοιχεία, άρα δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση», υπέδειξε στον REPORTER η κα. Σούπερμαν.

Αυτό που επιδιώκεται να είναι το αποτέλεσμα της συζήτησης είναι να έρθει η Αστυνομία προ των ευθυνών της, ώστε να αλλάξει η κατάσταση και να μην αδικούνται εκείνοι οι άνθρωποι. Η κα. Σούπερμαν τόνισε πως ενώπιον της έχουν φτάσει τρεις καταγγελίες από οικογένειες που έχουν επηρεαστεί και παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν, η κατάσταση δεν έχει ακόμη αλλάξει.

«Το ένα ζεύγος που επικοινώνησε μαζί μου, από τον περασμένο Δεκέμβριο αντιμετωπίζει το πρόβλημα και μας έλεγαν από τις αρμόδιες Αρχές ότι έγινε λάθος και θα λυθεί το πρόβλημα και θα λάβουν τα λεφτά τους. Από τότε, μέχρι σήμερα, τέλη Απριλίου, απλά έλαβαν την επιστολή ότι εγκρίθηκε η αίτηση για ένσταση. Λεφτά δεν έχουν πάρει και δεν ξέρουμε αν θα τα πάρουν».

Ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων αναμένεται να παρουσιαστούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ώστε από τη μία να δοθούν απαντήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Αστυνομία και τους λόγους που διαιωνίζεται το πρόβλημα και από την άλλη να υπάρξει ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιδόματα που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, λόγω της κατάστασης.

«Η Αστυνομία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της για την κατάσταση. Εναπόκειται στον αστυνομικό, που εργάζεται βάρδια στα οδοφράγματα, για να δουν αν θα εγγράψουν τους επανεγκατασταθέντες. Εξαρτάται από τη διάθεσή τους. Είναι τραγικό αυτό, επειδή οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να εκλιπαρούν και να παρακαλούν για τα αυτονόητα, που εμείς θα έπρεπε να νιώθουμε ένα αίσθημα ευθύνης απέναντί τους. Είναι υποχρεωμένο το κράτος να κατοχυρώνει το δικαίωμα που τους δίνει».

Πάντως, παράπονα εξακολουθεί να δέχεται και ο αναπληρωτής κοινοτάρχης του Κορμακίτη, Βαλεντίνος Κουμέττου, ο οποίος επεσήμανε πως άτομα που αποδεδειγμένα πηγαινοέρχονται στο χωριό, για σκοπούς εργασίας, όταν παίρνουν τη βεβαίωση για τις διελεύσεις, φαίνεται ότι έχουν πολλές απουσίες.

«Αναγκάζονται να παίρνουν χαρτί από τις κατοχικές “αρχές”, που καταγράφουν τους πάντες, όμως αυτά τα χαρτιά δεν γίνονται αποδεκτά από τις Αρχές. Έχουμε πρόβλημα με αυτούς που λένε την αλήθεια και έχουν λόγο να υποβάλλουν παράπονα, επειδή δεν μπορούν να αποδείξουν τι γίνεται. Υπάρχουν και άτομα που έχουν πολλές απουσίες, αλλά φέρνουν δικαιολογητικά, όπως είχαμε συμφωνήσει με το Υφυπουργείο Πρόνοιας. Εμείς θέλουμε να αλλάξει η κατάσταση για εκείνους που αδικούνται».

Ο κ. Κουμέττου κάλεσε τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να αλλάξουν τον τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι στα οδοφράγματα, ώστε να μην αναγκαστεί ο κόσμος που μένει στα κατεχόμενα χωριά, να τα εγκαταλείψει. «Πρόκειται για επτά-οκτώ περιπτώσεις και μας ενδιαφέρει, επειδή είναι άτομα που έχουν δίκαιο και θέλουμε να αλλάξει η κατάσταση».

Ενώπιον της Βουλής και το θέμα της πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη

Σημειώνεται πως η κα. Σούπερμαν αναμένεται να εγγράψει προς συζήτηση και το θέμα του δικαιώματος των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων Μαρωνιτών στην ιατρική περίθαλψη, μετά και τις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της κοινότητας, Γιαννάκης Μούσας, που υποστήριζε ότι εδώ και τρεις μήνες η νοσηλεύτρια που δραστηριοποιείται στον Κορμακίτη είναι αμισθί. Ουσιαστικά, ενώπιον της Επιτροπής αναμένεται να βρεθεί ο κ. Μούσας, ο οποίος θα κληθεί να ξεκαθαρίσει την εικόνα και ενώπιον των αρμοδίων, για να του δώσουν απαντήσεις για το θέμα.

«Το θέμα της νοσηλεύτριας έγινε μείζον θέμα, χωρίς να υπάρχει λόγος. Η νοσηλεύτρια παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες στους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες μας και είναι σημαντική η παρουσία της. Η νοσηλεύτρια αμείβεται ανελλιπώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει από την ίδια και την Κυβέρνηση. Ο μισθός καταβάλλεται κάθε έξι μήνες, όπως είναι η συμφωνία και δεν ξέρουμε για ποιο λόγο δημιουργήθηκε αυτός ο αναβρασμός από συγκεκριμένο πρόσωπο», τόνισε ο αναπληρωτής κοινοτάρχης του Κορμακίτη.

Πάντως, όσον αφορά τον κ. Μούσα, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία έντονη ψιθυρολογία ότι κατέχει τουρκική ταυτότητα, κάτι που έχει καταγγελθεί και στο Προεδρικό. Οι εν λόγω ψίθυροι προκαλούν έντονο προβληματισμό και πολλά ερωτήματα, με τον ίδιο ενδεχομένως να κληθεί να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει από την Βουλή, ενώπιον της οποίας έφθασαν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, αφού πρόκειται για μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ
Χωρίς σύστημα καταγραφής κεραυνών η Κύπρος-Προσπάθειες απόκτησης από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία
«Εν να κάμουμεν τζι’ εμείς γιορτές»-Ξεκίνησε η διαλογή προϊόντων σε οικογένειες για τα Χριστούγεννα (pics)
Κολύμπησαν για όγδοη χρονιά στη Λεμεσό για τους «Μικρούς Ήρωες»
Καταδικάζει ο ΠτΔ την επίθεση στη Γερμανία-«Βαθιά σοκαρισμένος και συντετριμμένος»
Τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες
Συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες ο καιρός-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Πιο ακριβό το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων σε σχέση με πέρσι-Σύγκριση τιμών σε βασικά αγαθά
«Θέλω να βρεις έναν άντρα για τη νονά μου»-Παρέλαβε τα γράμματα των παιδιών ο Άγιος Βασίλης (pics)