Δεν καταγράφονται οι διελεύσεις επανεγκατασταθέντων στα οδοφράγματα-Κίνδυνος για το επίδομα

Προβλήματα με τις αιτήσεις τους, ώστε να λάβουν το επίδομα που δικαιούνται, αντιμετωπίζουν αρκετοί επανεγκατασταθέντες στα Μαρωνίτικα χωριά, λόγω των λανθασμένων τακτικών που εφαρμόζουν μέλη της Αστυνομίας στα οδοφράγματα και έχει ως αποτέλεσμα να μην καταγράφονται πλήρως οι διελεύσεις τους, κάτι που έχει αντίκτυπο στις αιτήσεις τους προς την Κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που φαίνεται ότι χρονίζει και γίνεται πιο έντονο κατά τις περιόδους που οι επανεγκατασταθέντες ζητούν την επίσημη αναφορά της Αστυνομίας, από τα οδοφράγματα, ώστε να την καταθέσουν ως αποδεικτικό στοιχείο στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, για να μπορέσουν να λάβουν το επίδομα που δικαιούνται, βάσει των μέτρων της Κυβέρνησης.

«Τώρα είναι η περίοδος που οι επανεγκατασταθένετες παίρνουν βεβαίωση από την Αστυνομία, για να μπορέσουν να αποταθούν στο Υφυπουργείο Πρόνοιας, για να συνεχιστεί το επίδομα που λαμβάνουν ως επανεγκατασταθέντες. Αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις διελεύσεις τους, επειδή η κυπριακή Αστυνομία φαίνεται ότι είτε από αμέλεια, είτε επειδή δεν το παίρνουν σοβαρά το θέμα, δεν καταγράφονται κανονικά οι διελεύσεις και οι επιστροφές τους στα χωριά, με αποτέλεσμα να πιάνουν τις βεβαιώσεις με πολλές παραλήψεις. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποκόπτεται το επίδομα από το Υφυπουργείο Πρόνοιας», εξήγησε στον REPORTER ο αναπληρωτής κοινοτάρχης του κατεχόμενου Κορμακίτη, Βαλεντίνος Κουμέττου.

Ουσιαστικά, αρκετοί είναι οι επανεγκατασταθέντες που όταν λαμβάνουν το έντυπο της βεβαίωσης από την Κυπριακή Αστυνομία στα οδοφράγματα, διαπιστώνουν ότι υπάρχουν πολλές φορές που δεν έχει γίνει σωστά η εγγραφή τους, όσον αφορά στις διελεύσεις τους, επειδή κάποια μέλη της Αστυνομίας, όπως αναφέρουν, δεν εφάρμοσαν τις διαδικασίες που έπρεπε. Γεγονός που δημιουργεί ζήτησε σε όσους επιλέγουν να επιστρέψουν στο κατεχόμενο χωριό τους για μόνιμη διαμονή.

«Υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις, επειδή πηγαινοέρχονται η αλήθεια αρκετοί. Αυτοί που ξεγελούν το κράτος και πιάνουν το επίδομα, δεν δικαιολογούνται και να χάσουν το επίδομά τους. Αυτοί που έρχονται στο χωριό και κινδυνεύουν με αποκοπή του επιδόματος και είναι πολύ άδικο, επειδή η Αστυνομία δεν κάνει να καλά τη δουλειά της. Αναγκάζονται πολλές φορές να πάρουν την ίδια βεβαίωση από τις τουρκοκυπριακές αρχές, που καταγράφουν τα πάντα. Όποιος περάσει και επιστρέψει από τα οδοφράγματα, οι Τουρκοκύπριοι καταγράφουν κανονικά τις διελεύσεις. Στους δικούς μας αστυνομικούς πρέπει να τους ζητήσουν οι ίδιοι να το γράψουν, επειδή είναι επανεγκατασταθέντες».

Παράλληλα, ο κ. Κουμέττου αναφέρει πως «υπάρχουν περιπτώσεις που ζητούν οι ίδιοι από τους αστυνομικούς να τους γράψουν. Τους λένε ''σας παρακαλώ γράψετε μας επειδή είμαστε επανεγκατασταθέντες και πρέπει να καταγράφετε η είσοδος και η έξοδος μας από τα οδοφράγματα''. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως μας λένε, που οι αστυνομικοί αντιδρούν, επειδή μπορεί να μην είναι επανδρωμένα τα οδοφράγματα με μέλη της Δύναμης και είναι οι ουρές ατελείωτες, με εκείνους που πηγαίνουν και έρχονται. Όμως, είναι αρνητικό ότι αποκόπτεται το επίδομα σε εκείνους που το δικαιούνται».

Η τοπική αρχή του κατεχόμενου Κορμακίτη, αφού έχει δεχθεί αρκετά παράπονα, προέβη σε κάποια διαβήματα προς την Αστυνομία, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η λύση που θα σταματήσει το πρόβλημα και θα βοηθήσει τους επηρεαζόμενους. «Εμείς ως κοινοτικό συμβούλιο του Κορμακίτη, είχαμε δει τον υπεύθυνο της αρμόδιας επιτροπής της Αστυνομίας και συζητήσαμε το συγκεκριμένο θέμα. Πήραμε διαβεβαιώσεις ότι θα καταγράφουν τις εισόδους και εξόδους και όπου δημιουργείται πρόβλημα θα το βλέπουν μαζί μας. Εμείς βλέπουμε ότι υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα και δεν έχουμε ενημέρωση ή ειδοποίηση για να συζητήσουμε ξανά το θέμα».

Σημειώνεται πως λόγω της κατάστασης, υπάρχουν περιπτώσεις επανεγκατασταθέντων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις αιτήσεις τους και είναι στα πρόθυρα να χάσουν το επίδομα που δικαιούνται, λόγω των κακών χειρισμών τρίτων.

«Υπάρχουν άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της κατάστασης. Έχουν κάνει ένσταση στο Υφυπουργείο Πρόνοιας και αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη. Πρέπει να τους δώσουν την ευκαιρία να το αποδείξουν. Η αναφορά γράφει ότι δεν πήγαν όμως πήγαν, αλλά δεν μπορούν να δεχτούν τις αναφορές από τις Τουρκοκυπριακές Αρχές. Είναι μία βεβαίωση αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό εκείνο. Εμείς θέλουμε να παρακαλέσουμε την Αστυνομία Κύπρου να διευκολύνει τον κόσμο, να μην αντιδρούν όταν τους ζητούν να τους γράψουν. Είναι κίνητρο για μας για να κερδίσουμε κι άλλους επανεγκατασταθέντες».

Ο κ. Κουμέττου υπέδειξε πως το θέμα έχει τεθεί ενώπιον και της Επικεφαλής για τα ανθρωπιστικά θέματα για αγνοούμενους και εγκλωβισμένους, Άννα Αριστοτέλους, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δειτε Επισης

Το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι από τους Ουκρανούς αξιωματούχους-«Πύραυλος, drone, πύραυλος»
Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ κατέχει το πέρασμα της Ράφα
Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στη ατμόσφαιρα
Συνεχίζει να μην καταγράφονται από την Αστυνομία οι διελεύσεις των επανεγκατασταθέντων-Χάνονται επιδόματα
Ο κώδικας τιμής της λαμπρατζιάς, οι βίαιοι νεαροί άντρες και η απουσία σοβαρής μελέτης
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»