Ολοκληρώθηκε η έρευνα που διατάχθηκε μετά τη φωτιά στο λεωφορείο-Περιμένουν απαντήσεις από Εισαγγελία

Στη Νομική Υπηρεσία για απαντήσεις βρίσκεται το αποτέλεσμα της διοικητικής έρευνας που είχε διατάξει ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, μετά τη φωτιά σε μαθητικό λεωφορείο στην Αγλαντζιά, τον περασμένο Δεκέμβριο και τις έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν για τα συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης στα μέσα που μεταφέρουν τα παιδιά στα σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Έρευνες σε Κύπρο και εξωτερικό για το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης στα λεωφορεία

Τότε, ο υπουργός είχε διορίσει τριμελή Επιτροπή, η οποία είχε καθήκον να διερευνήσει κατά πόσον οι εταιρείες ακολουθούσαν τις πρόνοιες της σύμβασης που είχαν υπογράψει με την Κυβέρνηση, καθώς επίσης και εάν προέκυπταν ευθύνες προς αυτές, ώστε να τις καλέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Το Υπουργείο Μεταφορών, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και την αποστολή της στην Εισαγγελία, αναμένει ουσιαστικά τις απαντήσεις της Νομικής Υπηρεσίας, επί συγκεκριμένου ερωτήματος που έθεσε ο υπεύθυνος για την διοικητική έρευνα και ακολούθως θα τοποθετηθεί και θα δώσει αναλυτικές απαντήσεις επί των ζητημάτων που προκύπτουν.

Μιλώντας στον REPORTER, ο υπουργός Μεταφορών, τόνισε ότι η ενημέρωση από την Νομική Υπηρεσία αναμένεται σύντομα και ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα είναι καθαρά διοικητικό. Μάλιστα, ο κ. Βαφεάδης υπέδειξε ότι έχουν ληφθεί όλα τα διορθωτικά μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί. «Η ουσία του θέματος είναι να ενημερωθούμε τι πήγε ή δεν πήγε λάθος, διότι ένα από τα θέματα που θέλουμε να διευκρινιστεί από την Νομική Υπηρεσία, είναι αν πράγματι η θέση των ανάδοχων εταιρειών είναι σωστή».

Παρόλα αυτά, υπέδειξε ότι έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος αυτόματης πυρόσβεσης στα λεωφορεία, που εκτελούν την μαθητική υπηρεσία, οπότε προχωρά με γνώμονα τι πήγε λάθος και τι πρέπει να κάνει από εδώ και στο εξής. «Ουσιαστικά η Νομική Υπηρεσία καλείται να διευκρινίσει το ερώτημα που έθεσε ο ερευνών λειτουργός, για το οποίο θα ενημερώσουμε μόλις λάβουμε την απάντηση της Εισαγγελίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Τα επτά μέτρα του Υπ. Μεταφορών μετά τη φωτιά σε σχολικό λεωφορείο-Πού στοχεύουν

Έλυσε το ζήτημα με τα συστήματα πυρόσβεσης

Σε ό,τι αφορά στο μείζον θέμα με τα συστήματα πυρόσβεσης, ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι τοποθετήθηκαν τα συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης σε όλα τα σχολικά λεωφορεία και κανένα δεν κατέβασε χειρόφρενο πριν να πληροί τις προϋποθέσεις που είναι υπογεγραμμένες στις συμβάσεις με τις ανάδοχες εταιρείες.

«Δεν τα αφήσαμε να κυκλοφορήσουν χωρίς το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης και πλέον για μας το θέμα έκλεισε, γιατί εγκαταστάθηκε σε όλα τα λεωφορεία. Όλα τα νέα λεωφορεία που έρχονται στην Κύπρο, είναι με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, όλα τα νέα λεωφορεία περιλαμβάνουν εργοστασιακό σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης».

Για να καθησυχάσει τυχόν ανησυχίες, διευκρίνισε ότι τα λεωφορεία που δεν έχουν αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλισμένα, εξηγώντας ότι, «εμείς σαν κράτος έχουμε περιλάβει στα έγγραφα της σύμβασης με τις εταιρείες, ότι πρέπει να έχουν».

Συνέχισε, λέγοντας ότι, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθορίσει ότι μετά το 2020 πρέπει να έχουν αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης όλα τα λεωφορεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προηγούμενα ακυρώνονται και πρέπει να σταματήσουν να κινούνται στους δρόμους. Είναι νόμιμα και μπορούν να κυκλοφορούν, απλώς εμείς έχουμε εφαρμόσει τις πρόνοιες μιας σύμβασης που έχουμε υπογράψει με τις ανάδοχες εταιρείες. Είναι ένα μέτρο πέραν του τι απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο είχε ανακοινώσει μετά τις αντιδράσεις σειρά επτά μέτρων, για να βελτιωθεί η κατάσταση με τα λεωφορεία, που φαίνεται να απέδωσε καρπούς με τις ενέργειες που έγιναν.

Ωστόσο, ο κ. Βαφεάδης έστειλε μήνυμα ότι «δεν εφησυχαζόμαστε από τα μέτρα που λάβαμε μετά τη φωτιά στο λεωφορείο. Αντίθετα, έχουμε εντατικοποιήσει όλους τους ελέγχους που κάνουμε στα λεωφορεία και στα φορτηγά, τους οποίους ανακοινώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σε τρεις εβδομάδες στην Κύπρο ο εξοπλισμός για τα λεωφορεία-Στη Βουλή για απαντήσεις ο Βαφεάδης

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος
Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»
Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»