Σε τρεις εβδομάδες στην Κύπρο ο εξοπλισμός για τα λεωφορεία-Στη Βουλή για απαντήσεις ο Βαφεάδης

Συνεχίζεται ο σάλος που προέκυψε με τα λεωφορεία, μετά τις αποφάσεις του Υπουργείου Μεταφορών, που είχε ως αποτέλεσμα να καθηλωθεί ο μισός στόλος των οχημάτων, με τον Αλέξη Βαφεάδη να πρέπει να δώσει απαντήσεις ενώπιον της Βουλής, για τους λόγους που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Την ίδια ώρα, οι εταιρίες αντιστρέφουν τα πυρά που δέχονται, όσον αφορά στο γεγονός ότι δεν έχουν τοποθετήσει τα συστήματα που απαιτούντο.

Το περιστατικό με την πυρκαγιά σε εν κινήσει λεωφορείο, την ώρα που μετέφερε μαθητές σε σχολείο, που παρατηρήθηκε την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται ότι έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και έχει φέρει στην επιφάνεια δεδομένα και καταστάσεις, που κάποιοι δεν ήθελαν να γίνουν γνωστές, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι από το Σεπτέμβριο του 2021 είχε παρθεί απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να τοποθετηθεί το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης στα λεωφορεία, ωστόσο μέχρι και σήμερα, τα μισά λεωφορεία που μετέφεραν μαθητές δεν τα είχαν.

Αυτό δημιουργεί ερωτήματα ως προς το ποιος φέρει την ευθύνη, καθώς από τη μία υποδηλώνει ότι τόσα χρόνια το Υπουργείο Μεταφορών δεν προέβαινε σε επαρκείς ελέγχους των λεωφορείων και από την άλλη, οι εταιρείες ενδεχομένως να εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και το κενό που υπήρχε σε θέμα ελέγχων και συνέχιζαν να κυκλοφορούν λεωφορεία, τα οποία δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές. Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έχει το Υπουργείο Μεταφορών, με τον Αλέξη Βαφεάδη να καλείται ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, για να εξηγήσει τους λόγους που υπάρχει αυτή η κατάσταση.

«Θέλουμε να μας λύσουν τις απορίες μας, να δούμε τι φταίει και φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση και να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε παρόμοια θέματα στο μέλλον. Αν ήταν μέσα στη σύμβαση η πρόνοια να υπάρχει αυτό το σύστημα, γιατί τώρα γίνεται ο έλεγχος και όχι πριν; Πρέπει να δούμε αν συνάδουν οι συμβάσεις. Ευτυχώς μας χαμογέλασε η τύχη αυτή τη στιγμή, επειδή δεν υπήρχε τραυματισμός, όμως δεν πρέπει να παίζουμε με την ασφάλεια», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας.

Σε τρεις εβδομάδες πιθανό να έρθει το σύστημα

Στο μεταξύ, από το απόγευμα της Τρίτης, οι εταιρείες είχαν λάβει την έγκριση από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών, όσον αφορά στις αιτήσεις που υπέβαλαν για το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης και στη συνέχεια έκαναν τις δικές τους επαφές με τις εταιρίες που πωλούν τα συγκεκριμένα συστήματα. Το μεσημέρι της Τετάρτης έλαβαν απάντηση, βάσει της οποίας ενημερώθηκαν ότι οι πλείστες εταιρείες μπορούν να διαθέσουν τα συστήματα και να φτάσουν στην Κύπρο σε τρεις εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι χάθηκε το στοίχημα να χρησιμοποιηθούν λεωφορεία που καθηλώθηκαν πριν το τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά στη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών, οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις για το θέμα, χωρίς να έχουν λόγους να κρυφτούν.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, ανοιχτοί και διάφανοι να συζητήσουμε τα πάντα. Το θέμα της ασφάλειας των μαθητών δεν είναι μόνο το σύστημα της αυτόματης πυρόσβεσης στους κινητήρες των λεωφορείων. Ένα στα τρία λεωφορεία παίρνει φωτιά λόγω ηλεκτρικών και ένα στα τρία λόγω ελαστικών. Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο. Εξάλλου, τα 2 από τα 3 λεωφορεία που κάηκαν τελευταία είχαν το σύστημα και έσβησε η πυρκαγιά», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΕΜΕΛ, Πέτρος Θεοχαρίδης.

Απαντώντας στις τοποθετήσεις που θέλουν τις εταιρείες να έχουν ευθύνη για την απουσία του συστήματος αυτόματης πυρόσβεσης, ο κ. Θεοχαρίδης τόνισε πως όλα τα λεωφορεία που εγγράφηκαν μετά το Σεπτέμβριο του 2021, όταν πάρθηκε και η απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση φέρουν το σύστημα.

«Ακόμη και να δεχόμαστε ότι έπρεπε να βάλουμε το σύστημα από το Σεπτέμβριο του 2021, που στα λεωφορεία που εγγράφηκαν μετά το 2021 έχουν το σύστημα και είναι καλά, υπάρχουν λεωφορεία που κατασκευάστηκαν για να μην έχουν αυτό το σύστημα. Όμως είναι θέμα ασφαλείας και εμείς δεχόμαστε ότι πάμε ένα βήμα πιο κάτω με την τοποθέτηση αυτή. Ακόμη και να έπρεπε να το τοποθετήσουμε, η επιτροπή που εγκρίνει αυτά τα συστήματα συστάθηκε τη Δευτέρα. Να βάλουμε οτιδήποτε στο λεωφορείο; Τα λεωφορεία είναι μία χαρά, το συγκεκριμένο σύστημα είναι επιπρόσθετο μέτρο ασφάλειας».

Ψάχνει λύσεις το Υπουργείο Παιδείας

Σημειώνεται πως λόγω της κατάστασης υπάρχουν μαθητές που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν κάποιες ώρες από το σχολείο ή να χάνουν εντελώς την ημέρα τους. Αν και οι απουσίες την Τρίτη ήταν στο 8% σε αντίθεση με το 14% που παρατηρήθηκε τη Δευτέρα, το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται πυρετωδώς ώστε να βρεθούν οι τρόποι να βοηθηθούν οι εν λόγω μαθητές. Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες προτάσεις για μην επηρεαστούν οι μαθητές και όπως ανέφερε στη Βουλή την Τετάρτη ο Διευθυντής Μέσης, Κυπριανός Λούης, μία εξ αυτών είναι να υπάρχουν και συμπληρωματικά μαθήματα σε εκείνα τα παιδιά που έχασαν το σχολείο, για να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν.

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα