Ο Φειδίας, το ουροβόρο φίδι και ποιος «θα φταίει» αν εκλεγεί ο 24χρονος youtuber

Όσο πλησιάζει η ώρα του ανοίγματος της κάλπης, τόσο πιο έντονη γίνεται η συζήτηση σε σχέση με την περίπτωση του youtuber, Φειδία Παναγιώτου. Μια βόλτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνει μια εικόνα για τις επικρατούσες απόψεις, σχετικά με την περίπτωση του.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα φαινόμενο, αφού ποτέ στο παρελθόν, ένας μεμονωμένος ανεξάρτητος υποψήφιος, δεν κατάφερνε ούτε κατά διάνοια να καταγράψει δημοσκοπικά, τα ποσοστά που ο Φειδίας Παναγιώτου πλησιάζει. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν, με επιχειρήματα που σε μεγάλο βαθμό είναι δυνατά, ότι θα ήταν ζημιά, αν τελικά ο 24χρονος Youtuber κατατρόπωσε το πολιτικό σύστημα και λάμβανε μια έδρα για την Ευρωβουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δύο σχολές σκέψης που επικρατούν για τον Φειδία, τα ρεκόρ που κυνηγά και η αμηχανία των κομμάτων

Είναι και οι άλλοι, που βλέπουν την περίπτωση του, ως μια εναλλακτική επιλογή, στην προσπάθεια τους να στείλουν το μήνυμα πως τα πράγματα στον τόπο δεν πάνε προς την ορθή κατεύθυνση. Είναι ενδεικτικό πως σε μια από τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ένας στους πέντε ψηφοφόρους, κάτω των 40 ετών, δήλωσε ότι θα ψηφίσει Φειδία Παναγιώτου, με ότι αυτό κι αν σημαίνει.

Με μια πρώτη επιφανειακή ανάγνωση, σημαίνει πως τα κομματικά επιτελεία των παραδοσιακών κομμάτων, δεν αγχώνονται μόνο για την άνοδο του ΕΛΑΜ και την εξασφάλιση έδρας, αλλά και για το ενδεχόμενο ο Φειδίας να επιτελέσει τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των κυπριακών εκλογών. Αν και απομακρυσμένο, αυτό το σενάριο θα έχει και πιθανά θύματα, στη βάση των δημοσκοπήσεων. Αφενός να είναι ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων, που αν δεν καταφέρουν να πετύχουν τα επιθυμητά ποσοστά συσπείρωσης, θα κινδυνεύουν να χάσουν μια από τις δύο έδρες, αφετέρου το ΔΗΚΟ, αφού είδε το ΕΛΑΜ να το προσπερνά, πλέον νιώθει και την ανάσα του νεαρού Youtuber.

Αν όμως επιχειρήσει κανείς να αναλύσει γιατί βρισκόμαστε προ του φάσματος της εκλογής, ενός άπειρου, χωρίς πολιτικό υπόβαθρο, με εμφανή την άγνοια κινδύνου, αλλά και την άγνοια βασικών πολιτικών όρων νέου, θα επιβεβαιώσει σε μεγάλο βαθμό τους λόγους που είναι κοινός αποδεκτό από όλους, πλην των ίδιων των κομμάτων, πως βρίσκονται σε μια διαρκή κρίση, που οι ηγεσίες και τα στελέχη τους αδυνατούν να ξεπεράσουν.

Από τη σκοπιά του ίδιου του Φειδία Παναγιώτου, είναι ξεκάθαρο σε όσους τον παρακολουθούν, πως όσο περνούν οι μέρες κι αφού έχει ένα μεγάλο δείγμα της προεκλογικής περιόδου καταγεγραμμένο, και ο ίδιος άρχισε να αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα πράγματα. Αρχικά, έβλεπε την όλη διαδικασία ως ακόμη μια αποστολή, ένα challenge που θα του εξασφάλιζε περιεχόμενο για τα νέα κανάλια επικοινωνίας που άνοιξε, μετά την επιστροφή του στην Κύπρο. Πλέον αντιλήφθηκε και ο ίδιος, μέσα από την τριβή του, σε διάφορα επίπεδα, πως αυτός ο δρόμος είναι ανηφορικός, περιλαμβάνει κακουχίες, απαιτεί γνωστικό υπόβαθρο καθώς επίσης και ορθές συμβουλές.

Πρόσφατα, μάλιστα προχώρησε και σε μια καταγγελία, ότι έκοψαν εκπομπή στην οποία προσκλήθηκε στο κρατικό κανάλι και θα την μεταδώσουν μετά τις εκλογές, με τον ίδιο να θεωρεί ότι αυτό συνέβη, επειδή οι παρευρισκόμενοι και η παρουσιάστρια, μίλησαν για αυτόν με κολακευτικά λόγια και μετά από παρεμβάσεις, αποφασίσθηκε η εκπομπή να μην προβληθεί. Είναι ξεκάθαρο πως ο Φειδίας, έχοντας επιτύχει σημαντικά πράγματα στη ζωή του, στα 24 του χρόνια, προσεγγίζει το θέμα των εκλογών ως μια νέα εμπειρία. Το ζει, μαθαίνει, συνομιλεί με κόσμο που δεν γνωρίζει, ανεβάζει συνεντεύξεις με ανθρώπους που έχουν κάτι να του μάθουν. Όσο κι αν επιχειρούν κάποιοι να τον κατηγορήσουν, ο ίδιος από την δική του πλευρά δεν κάνει κάτι λάθος. Δεν εξαπατεί κανένα, παραδέχεται τις αδυναμίες του και επιχειρεί να βελτιωθεί.

Από τη σκοπιά των κομμάτων ωστόσο, αλλά και διαφόρων που προσεγγίζουν το φαινόμενο Φειδίας επικριτικά, δίδεται βαρύτητα στα σοβαρά του μειονεκτήματα. Τα κόμματα κάνουν λόγο για έναν κενό νέο, που δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο Ευρωκοινοβούλιο και η εκεί παρουσία του, θα ρεζιλέψει την Κύπρο.

Βέβαια, το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν όλα τα κόμματα, είναι να παραδεχθούν τι έκαναν ή τι δεν έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να εμφανιστεί ένας νέος με θράσος, χωρίς εμπειρία ή άλλα βαρίδια και μέσα σε λίγους μήνες να θέσει σε κίνδυνο τα κεκτημένα τους.

Η αντίδραση τους, να μειώσουν και να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους από την ενδεχόμενη εκλογή του Φειδία, είναι δικαιολογημένη. Αυτό που παραμένει αδικαιολόγητο, είναι η δική τους πολιτική ένδεια και η απομάκρυνση τους από την κοινωνία. Η δική τους παρουσία, οι δικές τους πολιτικές, οι δικές τους αποφάσεις, είναι αυτές που επιτρέπουν σε διάφορα φαινόμενα να κάνουν την εμφάνιση τους και να κερδίζουν την προσοχή των πολιτών, που έχουν κουραστεί, από τα πολλά «θα» και έχουν βαρεθεί την «υψηλού επιπέδου μικροπολιτική», στην οποία καθημερινά επιδίδονται τα κόμματα, αλλά και που πλέον έχουν εμπεδώσει την αδυναμία τους, να επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα.

Άρα ότι κι αν κάνει ο Φειδίας, όσο κενός ή καινός κι αν είναι, το γεγονός ότι παρουσιάζεται σήμερα, ως εν δύναμη διεκδικητής μιας εκ των έξι εδρών του Ευρωκοινοβουλίου, δεν είναι λόγω της ικανότητας του να πείθει και να εμπνέει τα πλήθη. Άλλωστε, ούτε πολιτικό πρόγραμμα παρουσίασε, ούτε πολιτικές θέσεις διαθέτει και ενδεχομένως να αγνοεί πως θα έπρεπε να παρουσιάσει πολιτικές θέσεις, ενώπιον του λαού. Το πρόβλημα είναι αποκλειστικά του πολιτικού συστήματος, Ο Φειδίας απλά ξεχώρισε, ανάμεσα στους διάφορους θαρραλέους και ενίοτε γραφικούς που κατά καιρούς, επιχείρησαν να κεντρίσουν τα φώτα της δημοσιότητας, υποβάλλοντας υποψηφιότητα για πολιτικό αξίωμα.

Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι ο Φειδίας, αλλά το ουροβόρο φίδι που το κάθε κόμμα εκτρέφει στο εσωτερικό του. Το φίδι, δηλαδή που ελίσσεται γύρω από τον εαυτό του και δαγκώνει την ουρά του. Έτσι και τα κόμματα. Αδυνατώντας να πιάσουν τον παλμό της κοινωνίας, τείνουν να γίνουν αυτοκαταστροφικά και, είτε να καλύπτουν τις αδυναμίες τους, κρυβόμενα πίσω από καιροσκοπικές επιτυχίες, όπως συνέβη με τα κόμματα του Ενδιάμεσου στις πρόσφατες Προεδρικές, είτε αποτυγχάνουν και αρνούνται να δεχθούν την πραγματικότητα, όπως συνέβη παλαιότερα με το ΑΚΕΛ και πιο πρόσφατα με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τα βίντεο στο Youtube στο... project των Ευρωεκλογών-Η ανάγνωση της υποψηφιότητας του Φειδία

Δειτε Επισης

Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες