Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»

Σημαντικές εξελίξεις, σε σχέση με την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ έφερε η εβδομάδα, αφενός με την επίσκεψη του CEO της ΕΝΙ στην Κύπρο την περασμένη Τρίτη, αφετέρου με την επιστολή που έστειλε την ίδια ημέρα στη διοίκηση της Chevron ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παναναστασίου, με την οποία των ενημέρωνε για την απόφαση της Κυβέρνησης, να μην αποδεχθεί την πρόταση της κοινοπραξίας, για το σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη».

Ξεκινώντας από το ζήτημα του κοιτάσματος «Αφροδίτη», το οποίο χρονολογείται εδώ και μήνες, στο οποίο εξελίσσεται ως σοβαρό αγκάθι το πλάνο ανάπτυξης, πλέον η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της κοινοπραξίας που αποτελείται από την Chevron, την NewMed Energy και την BG Cyprus (Shell), οι οποίες θα πρέπει να απαντήσουν στον υπουργό, ποια είναι η νέα πρότασή τους. Κάτι που σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, θα πρέπει να συμβεί το επόμενο διάστημα.

Το ζήτημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, δεδομένου του ιστορικού των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, σε σχέση με το πλάνο ανάπτυξης, αφού ανάλογες διαφωνίες υπήρξαν και στο παρελθόν. Όταν πλέον μετά και την επιβεβαιωτική γεώτρηση, αλλά και την εξαγορά της προηγούμενης διαχειρίστριας εταιρείας από την Chevron, αφού ωρίμασαν οι συνθήκες, ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το πλάνο ανάπτυξης.

Συζητήσεις που σκόνταψαν στο κομμάτι των επενδύσεων και των έργων υποδομής, πάνω από το κοίτασμα. Εξ αρχής το πλάνο ανάπτυξης που κατέθεσε η κοινοπραξία, προβλέπει σύνδεση του κοιτάσματος με τις υποδομές υγροποίησης της Αιγύπτου μέσω θαλάσσιου αγωγού. Αυτό το πλάνο κατατέθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις στις διαπραγματεύσεις, μέχρι τελικά να υπάρξει συμφωνία.

Ουσιαστικά, αυτό που έθεσε ως κόκκινη γραμμή η Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν η κατασκευή πλωτής μονάδας παραγωγής, για την επεξεργασία του αερίου πάνω από το κοίτασμα, πριν αυτό να εισέρχεται στον αγωγό μήκους κάτι λιγότερο από 500 χιλιόμετρα για να φτάσει στο τερματικό Ιντκού της Αιγύπτου. Επιπλέον τέθηκε θέμα ως προς των αριθμό των γεωτρήσεων παραγωγής.

Και τα δύο ζητήματα, αναμφίβολα θα μείωναν το κόστος εξόρυξης για την κοινοπραξία, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις θέσεις που είχε εκφράσει η κυπριακή Κυβέρνηση, αυτές οι νέες θέσεις της κοινοπραξίας, θα προκαλούσαν μείωση της παραγωγής, μείωση του κύκλου ζωής του κοιτάσματος, και απώλεια εσόδων.

Η αναθεωρημένη πρόταση της κοινοπραξίας, δόθηκε στις αρχές Απριλίου στον υπουργό, για να λάβει απάντηση στις 30 Απριλίου. Μετά την αξιολόγηση που έγινε και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αυτή απορρίφθηκε, με τον Γιώργο Παναναστασίου να ζητά από τους εταίρους να επιβεβαιώσουν σύντομα γραπτώς την συγκατάθεσή τους στη διεξαγωγή της μελέτης FEED (Front-end Engineering and Design) σε περίοδο έξι μηνών από την ημερομηνία της επιστολής, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης, περίπτωση κατά την οποία θα δοθούν στους εταίρους (της κοινοπραξίας) ορισμένες παρατάσεις για συμμόρφωση με το ορόσημο της διεξαγωγής του FEED και με το ορόσημο για την υιοθέτηση της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Πλέον η κοινοπραξία, αφού μελετήσει την απάντηση του υπουργού, αναμένεται να λάβει και τις σχετικές αποφάσεις, που ουσιαστικά θα καταδείξουν, αφενός ποιο είναι το μέλλον του ταλαιπωρημένου εδώ και πέραν των δέκα χρόνων κοιτάσματος «Αφροδίτη», αλλά και κάτω από ποιες συνθήκες, η Κύπρος θα καταφέρει κάποια μέρα να εξορύξει, είτε για σκοπούς πώλησης στη διεθνή αγορά, είτε για σκοπούς των δικών της αναγκών, το δικό της φυσικό αέριο.

Κάτι που ενδεχομένως, αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλότερα, να μην γίνει μέσω του κοιτάσματος «Αφροδίτη», αλλά μέσω των κοιτασμάτων που δραστηριοποιείται η ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν και οι συνθήκες, δεν έχουν ωριμάσει, όσο για το κοίτασμα «Αφροδίτη», η Κυβέρνηση, αναζητά τρόπους τάχιστης εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του οικοπέδου έξι. Αυτός ήταν και ο λόγος, που σχεδόν ταυτόχρονα με την άρνητική απάντηση στην κοινοπραξία του οικοπέδου 12, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντούσε στο Προεδρικό Μέγαρο τον διευθύνων σύμβουλο της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Eni, Claudio Descalzi, με τον οποίο συζήτησε τρόπους για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακάλυψε η Eni στα ύδατα στα ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου.

Στη συνάντηση, αφού και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Σημειώνεται πως η πιο πρόσφατη ανακάλυψη, το κοίτασμα «Κρόνος-2» ξεκίνησε ως μια επιβεβαιωτική γεώτρηση του «Κρόνος-1», ωστόσο διαπιστώθηκε πως σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από το συγκεκριμένο κοίτασμα, υπήρχε ένας νέος ταμιευτήρας.

Σε αυτόν δόθηκε η ονομασία «Κρόνος-2», ενώ η γεώτρηση απέδειξε τελικά ότι συνδέεται μέσω των πετρωμάτων με τον «Κρόνο-1». Κάτι που θεωρείται ως μια θετική εξέλιξη, αφού θα επιτρέψει στην κοινοπραξία που δραστηριοποιείται στο εν λόγω κοίτασμα, μέσω μιας γεώτρησης να εξορύξει το φυσικό αέριο και από τα δύο πηγάδια.

Σε σχέση με το μέλλον του κοιτάσματος, το επόμενο βήμα βρίσκεται υπό την ευθύνη της ΕΝΙ, η οποία ως διαχειρίστρια εταιρεία της κοινοπραξίας, θα πρέπει να παρουσιάσει στην Κυπριακή Δημοκρατία, την πρόταση της για το πλάνο ανάπτυξης, το οποίο ενδεχομένως να αγγίζει ή καλύτερα να επηρεάζει ευρύτερα τους σχεδιασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξαιρετική ποιότητα και υψηλή ικανότητα παραγωγής στο κοίτασμα Cronos-2-Επέκταση του Cronos-1

Είναι ξεκάθαρο, πάντως, στη βάση και των δεδομένων της περιοχής του κοιτάσματος, πως ευνοείται η μεταφορά του προς τα τερματικά της Αιγύπτου, για επεξεργασία και ακολούθως προώθηση του, είτε στην τοπική αγορά της γειτονικής χώρας, είτε στο εξωτερικό. Το γεγονός πως τόσο η απόσταση όσο και η εγγύτητα με ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή, λειτουργεί ως εχέγγυο για τον μικρότερο χρόνο που θα χρειαστεί, από τη στιγμή της ανόρυξης μέχρι την προώθηση του στις αγορές.

Εξάλλου σε πολύ κοντινή απόσταση, υπάρχει και μια άλλη σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος, αυτή στο οικόπεδο δέκα, με το κοίτασμα Γλαύκος, την ευθύνη του οποίου έχει η ExxonMobil.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»