Εξαιρετική ποιότητα και υψηλή ικανότητα παραγωγής στο κοίτασμα Cronos-2-Επέκταση του Cronos-1

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Cronos-2» εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και τριών χιλιομέτρων από την αρχική ερευνητική γεώτρηση «Cronos-1», κατέδειξε την ύπαρξη της ίδιας στήλης φυσικού αερίου, με παραγωγική ζώνη εντός γεωλογικού σχηματισμού που υπερβαίνει τα 115 μέτρα. Επιβεβαίωσε δε ότι πρόκειται για επέκταση του κοιτάσματος «Cronos», με τα ίδια χαρακτηριστικά σε ανθρακικά πετρώματα.

Κατά τις εργασίες της γεώτρησης διενεργήθηκε, επίσης, πλήρης παραγωγική δοκιμή (DST), η οποία κατέγραψε την εξαιρετική ποιότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα, καθώς και την υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα που υπολογίζεται να ξεπερνά τα 150 mmscfd (Million Standard Cubic Feet per Day) σε συνθήκες παραγωγής.

Το «Cronos» αποτελεί την τρίτη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ μαζί με τα «Calypso (2018) και «Zeus» (2022). Στο παρόν στάδιο, το Υπουργείο Ενέργειας και η αδειούχος κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα αφορά σε προμήθεια αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Ευρώπη, με το σύμπλεγμα ανακαλύψεων που έχει δημιουργηθεί να αναμένεται να συμβάλει στην επίσπευση της ανάπτυξής τους.

Σε ανακοινώσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών της «Cronos-2» έχουν προβεί και οι εταιρείες Eni και TotalEnergies.

Ερωτηθείς για το θέμα του τεμαχίου 6, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας έχει προβεί στις πρώτες δικές του εκτιμήσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν με την κοινοπραξία τώρα που υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα. Πρόσθεσε ότι ο βασικός στόχος του σχεδιασμού της Κυβέρνησης είναι «το συντομότερο δυνατόν, να μπορέσει ο Κύπριος πολίτης, ο Κύπριος καταναλωτής, τα κυπριακά νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια. Άρα, το να τεθούν χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία θα είναι εφικτά, ρεαλιστικά και συγκεκριμένα είναι κάτι που βεβαίως βρίσκεται στις σκέψεις μας».

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο