Οι δύο σχολές σκέψης που επικρατούν για τον Φειδία, τα ρεκόρ που κυνηγά και η αμηχανία των κομμάτων

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν τον Φειδία Παναγιώτου, τον γνωστό Youtuber που κατέρχεται ως ανεξάρτητος στις επικείμενες Ευρωεκλογές, να λαμβάνει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό και παράλληλα, υπό προϋποθέσεις να διεκδικεί μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, ξεσήκωσαν, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια συζήτηση, αν αυτή η εξέλιξη είναι θετική ή αρνητική.

Η μια σχολή σκέψης, είναι αυτή που υιοθετεί το success story του Φειδία. Ένας νέος, επιτυχημένος, αυτοδημιουργητος, ο οποίος βγήκε μπροστά και ξεμπροστιάζει το σύστημα. Παραδέχεται όσα δεν ξέρει, προσπαθεί να μάθει από τους μεγαλύτερους και τους καλύτερους, έχει όρεξη για μάθηση, δεν δίνει υποσχέσεις, μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και δεν κοροϊδεύει κανένα.

Από την άλλη, η δεύτερη σχολή σκέψης, μιλά για έναν «νέο ανώριμο», που φτιάχνει βίντεο και «φούσκωσαν τα μυαλά του», που «δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην πολιτική», και αν γίνει το «λάθος» και εκλεγεί, τότε θα «μιλάμε για μια χαμένη έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τα βίντεο στο Youtube στο... project των Ευρωεκλογών-Η ανάγνωση της υποψηφιότητας του Φειδία

Σε όποια σχολή σκέψης κι αν ανήκει ο καθένας θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποιες παραδοχές. Καταρχήν θα πρέπει να αντιληφθεί τα μεγέθη στα οποία πλέον κινείται ο Φειδίας Παναγιώτου. Πρόκειται για τον πιο πετυχημένο Youtuber πανελλήνια, με 2,6 εκ. ακολούθους. Από τα βίντεο του, έχει έσοδα του αποφέρουν ετήσια εξαψήφιο, ίσως και μεγαλύτερο νούμερο, ενώ συντηρεί μια ομάδα με επαγγελματίες τεχνικούς για τη δημιουργία του περιεχομένου τους.

Το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στην Κύπρο και άφησε κάπως στο περιθώριο τη δημιουργία περιεχομένου για το κοινό του εκτός Κύπρου, αναμφίβολα του προκαλεί απώλεια εσόδων κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να σημειωθεί. Ποιος άλλος, δηλαδή, θα άφηνε την κότα με τα χρυσά αυγά για να δώσει μια μάχη που πιο πιθανό είναι να χαθεί, παρά να κερδηθεί;

Ο Φειδίας Παναγιώτου, είναι όπως θα έλεγε και ο Νίκος Αναστασιάδης πριν από δέκα χρόνια, όταν θα προχωρούσε στους διορισμούς των συμβουλίων των Ημικρατικών, ότι είναι ο άριστος των αρίστων της εποχής και του τομέα του. Αυτό που κάνει το έκανε καλύτερα από τον καθένα. Θα μπορούσε σήμερα αντί να είναι στην Κύπρο και να διοργανώνει μαραθώνια live με υποστηρικτές του, να ήταν στα βάθη της Ρωσίας και να ανταλλάζει το iphone του με ένα Landa Niva, η στην έρημο Σαχάρα και να χαρίζει earpods με αντάλλαγμα ένα μπουκαλάκι νερό.

Αυτό καθιστά τον αγώνα που δίνει ακόμη πιο αξιοσημείωτο. Από εκεί και πέρα, όταν κανείς εμβαθύνει ακόμη περισσότερο, για να ανιχνεύσει την πολιτική συγκρότηση του, ενδεχομένως να προβληματιστεί. Αναμφίβολα, από τον Φειδία απουσιάζει το βάθος, το υπόβαθρο, βασικές γνώσεις λειτουργίας του πολιτικού οικοσυστήματος και άλλα πολλά. Δεν μπορεί ωστόσο κανείς να αμφισβητήσει, πως δείχνει να έχει διάθεση να μάθει. Διακατέχεται από μια δίψα να μάθει, από όσους βρίσκονται γύρω του και αυτό φαίνεται κυρίως μέσα στα podcast που ανεβάζει καθημερινά, μαζί με ανθρώπους που έχουν κάτι να μας πουν, όπως οι κορυφαίοι αθλητές μας, μεταξύ των οποίων και ο Ολυμπιονίκης μας Παύλος Κοντίδης, γνωστοί άνθρωποι του πολιτισμού και των επιστημών.

Ήδη ο Φειδίας Παναγιώτου έχει καταγράψει μια μεγάλη νίκη. Αυτή δεν είναι άλλη από το ρεκόρ εγγραφής ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό που υποκριτικά δεν κατάφερναν τα κόμματα, να κινητοποιήσουν δηλαδή τις μάζες νέων για να εγγραφούν, το πέτυχε ο ίδιος, επισκεπτόμενος για μέρες καφετέριες και πανεπιστήμια για να κινητοποιήσει τους νέους να εγγραφούν.

Η δεύτερη διαφαινόμενη νίκη του, φαίνεται, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, να είναι πως θα επικρατήσει μόνος του, μια σειρά από παραδοσιακά κόμματα. Το να πετύχει ωστόσο τον μεγάλο στόχο της εκλογής, μοιάζει πάρα πολύ δύσκολο, αφού για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εκπληρωθούν μια σειρά από προϋποθέσεις: Πρώτον ο ίδιος να πιάσει το ταβάνι, δηλαδή ένα ποσοστό πέραν του 7,5% και δεύτερον ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα να πιάσει ποσοστό κοντά στο μίνιμουμ που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Πάντως, σε ένα άλλο επίπεδο, αυτοί που θα πρέπει να είναι απογοητευμένοι από την τροπή που παίρνει η υποψηφιότητα του Φειδία, θα είναι οι Οικολόγοι, από τους οποίους ο Φειδίας βρέθηκε μια ανάσα πριν ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο τους. Ο ίδιος τους προσέγγισε και μετά από μια περίοδο διαβουλεύσεων, οι Οικολόγοι τον αποδέχτηκαν. Ο ίδιος, έτρεξε ψηφοφορία ανάμεσα στους ακολούθους του στο Χ, ρωτώντας τους, τι θα ήθελαν να κάνει. Οι ακόλουθοί του, με μεγάλη πλειοψηφία, τον κάλεσαν να κατέλθει ως ανεξάρτητος και ταυτόχρονα οι Οικολόγοι, έχασαν έναν υποψήφιο που θα έδινε στο ψηφοδέλτιο τους μια μεγάλη δυναμική. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αν αυτή θα ήταν ανάλογη με αυτή που καταγράφει σήμερα.

Πέραν από τα σενάρια για εκλογή ή μη του Φειδία Παναγιώτου, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο αριθμός ψήφων που θα λάβει. Όλα δείχνουν πως θα σπάσει κάθε ρεκόρ που υπάρχει σε επίπεδο Βουλευτικών και Ευρωεκλογών, για ανεξάρτητους υποψηφίους. Από εκεί και πέρα, μοιάζει αδύνατο, να σπάσει ρεκόρ, σε ότι αφορά τις προσωπικές ψήφους, με το σχετικό ρεκόρ να το κατέχει από το 2009, ο Γιαννάκης Κασουλίδης με 69756 ψήφους.

Ειδικότερα, το 2004 ο κ. Κασουλίδης έλαβε 67261 σταυρούς προτίμησης, το 2009 με 69756 ψήφους, ενώ η Ελένη Θεοχάρους ήταν πρώτη σε σταυρούς προτίμησης το 2014 με 57948 ψήφους και ο Λουκάς Φουρλάς με 43156 σταυρούς προτίμησης το 2019.

Ο Φειδίας Παναγιώτου, εάν επιβεβαιώσει και στην κάλπη τα ποσοστά που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή ένα ποσοστό πάνω από 6% τότε αυτό θα μεταφραστεί σε 20 με 30 χιλιάδες ψήφους. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ που έλαβαν 6,7%, έλαβαν κάτι περισσότερο από 24 χιλιάδες ψήφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τα βίντεο στο Youtube στο... project των Ευρωεκλογών-Η ανάγνωση της υποψηφιότητας του Φειδία

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών