Τέλειωσαν τα ψέματα για Εισαγγελέα και Ελεγκτή-Μπαίνει στα βαθιά η αίτηση, αποφασισμένο το Συμβούλιο
06:00 - 24 Μαΐου 2024
Όσοι βρέθηκαν στους χώρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματος παύσης του Γενικού Ελεγκτή, που κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας, ένιωσαν την άβολη κατάσταση που δημιουργεί η σύγκρουση δύο κορυφαίων θεσμών του κράτους.
Οι δύο πλευρές, παρουσιάστηκαν στο Ανώτατο, χωρίς Γενικός Εισαγγελέας και Γενικός Ελεγκτής να ανταλλάσσουν έστω μια κουβέντα. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι νομικές ομάδες τους, που ανέλαβαν την εκπροσώπηση τους ενώπιον του Συμβουλίου. Του Συμβουλίου, που από την πλευρά του, έδειξε να αντιλαμβάνεται πλήρως την μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει για να φέρει εις πέρας μια ιδιόρρυθμη κατάσταση, όπως την περιέγραψε χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρο του Σώματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπήκαν στο ρινγκ, έδωσαν στίγμα προθέσεων Εισαγγελία και Ελεγκτής-Πρώτη μάχη η νομιμοποίηση της αίτησης
Οι προθέσεις του Συμβουλίου
Πάντως, από πλευράς Συμβουλίου, αυτά που ξεχώρισαν ήταν δύο πράγματα. Αφενός η πρόθεση των μελών του να μην αφήσουν καμία σκιά σε ότι αφορά την αμεροληψία. Αφενός η εξαίρεση του Δικαστή Νικόλα Σάντη, λόγω του ότι ο γιος του εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο ενός εκ των δικηγόρων του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και αφετέρου οι δηλώσεις δύο άλλων Δικαστών για τις σχέσεις τους με άλλα δύο δικηγορικά γραφεία, που εκπροσωπούν τον Ελεγκτή και τον Εισαγγελέα, έδειξε σε όλους, πως δεν πρόκειται να αφήσουν τη διαδικασία να ξεφύγει και να δώσουν δικαίωμα στον οποιοδήποτε να αμφισβητήσει την ακεραιότητα του Σώματος
Το δεύτερο που ξεχωρίζει μέσα από την πρώτη προκαταρκτική διαδικασία της αίτησης παύσης του Γενικού Ελεγκτή, ήταν οι αναφορές του Προέδρου του Συμβουλίου, σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση, πως ότι είναι να συμβεί, θα συμβεί άμεσα, μέσα σε λογικά χρονικά πλαίσια. Παράλληλα ο Αντώνης Λιάτσος, θέλησε να τονίσει τις προεκτάσεις που το όλο ζήτημα έχει σε θεσμικό αλλά και συνταγματικό επίπεδο, γεγονός που χτυπάει καμπανάκι και στους ίδιους τους Δικαστές, πρώτον για να ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαδικασία χωρίς εκτροπές, δεύτερον για να μην υπάρξει αμφισβήτηση της ακεραιότητας τους και τρίτον να μην είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, που ενδεχομένως να πλήξει ακόμη περισσότερο, την εικόνα των Θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εξάλλου από τη στιγμή που δύο εκ των πλέον σημαντικών και προβεβλημένων θεσμών, ενώπιον του Δικαστηρίου, αναπόφευκτα στρέφει τα φώτα και στους ίδιους τους Δικαστές, οι οποίοι σε καμία περίπτωση, δεν θα ήθελαν να γίνουν μέρος της ευρύτερης κρίσης θεσμών που βιώνει ο τόπος. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχομένως και οι ίδιοι να θεωρούν πως βρίσκονται υπό κρίση, και από τους πολίτες αλλά και από τις δύο πλευρές. Τις δύο πλευρές, για τις οποίες η εν λόγω δικαστική διαδικασία διακυβεύει πάρα πολλά, ενδεχομένως και τα πάντα, ως προς το αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ο Γιώργος Σαββίδης και ο Σάββας Αγγελίδης από τη μια και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης από την άλλη, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στις ηγεσίες των ανεξάρτητων Αρχών που σήμερα ηγούνται.
Με οδηγό την υπόθεση Ρίκκου
Αν και νωρίς, ένα άλλο συμπέρασμα που εξάχθηκε κατά την πρώτη ημέρα της δίκης ενώπιον του Συμβουλίου, είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστούν, όλες οι πλευρές, για να στηρίξουν τα νομικά επιχειρήματα τους. Το γεγονός ότι από την πρώτη ημέρα, οι όποιες παραπομπές σε Νομολογία, αφορούσαν την υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, επιβεβαιώνει όλους όσους εξ αρχής, έδειχναν τη συγκεκριμένη, εξίσου πολύκροτη υπόθεση, ως την βάση για την κατεύθυνση που θα έχει και η παρούσα διαδικασία.
Πάντως, από πλευράς των νομικών ομάδων των δύο πλευρών, επιχειρήθηκε να γίνει παιχνίδι και να αρχίσουν από πολύ νωρίς να στριμώχνουν η μια την άλλη πλευρά. Η πρώτη μέρα της δίκης, ήταν ενδεχομένως και μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει, αφού και οι δύο πλευρές, δηλώνουν έτοιμες, έχοντας στη φαρέτρα τους ισχυρά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.
Τι θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη
Επί της ουσίας διαφάνηκε πως στην επόμενη δικάσιμο, θα μπει επί τάπητος το πρώτο μέρος της ένστασης του Ελεγκτή, που αφορά τη νομιμοποίηση ή μη του Γενικού Εισαγγελέα, να αιτείται την παύση αξιωματούχου που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το δεύτερο μέρος της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή, που επίσης θα εξεταστεί προδικαστικά, αφορά το αβάσιμο των επιχειρημάτων, που υποστηρίζει ο Γενικός Ελεγκτής, ότι χαρακτηρίζουν τα όσα ο Γενικός Εισαγγελέας περιέλαβε στην αίτηση παύσης του.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λιάτσος, θα εξετάσει ξεχωριστά τα δύο μέρη της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή. Μάλιστα αν ικανοποιηθεί και κρίνει επιτυχημένο το πρώτο μέρος της ένστασης, τότε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αυτόματα, με μεγάλο νικητή τον Γενικό Ελεγκτή. Αν αποτύχει, τότε το Συμβούλιο θα προχωρήσει στην εξέταση του δεύτερου μέρους της ένστασης, που αφορά και την ουσία της υπόθεσης. Και σε αυτό το στάδιο, αν το Συμβούλιο ικανοποιηθεί και κρίνει την ένσταση επιτυχημένη, τότε θα θεωρείται νικητής ο Γενικός Ελεγκτής. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αρχίσει η εξέταση του κυρίου μέρους της αίτησης παύσης και οι δύο πλευρές, θα μπουν στα βαθιά. Τα βαθιά που δεν είναι τίποτα άλλο πέραν από την προσπάθεια του Γενικού Εισαγγελέα και της νομικής τους ομάδας να πείσουν το Συμβούλιο για την ανάρμοστη συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη μια κι από την άλλη τον Γενικό Ελεγκτή με τη δική του νομική ομάδα, να επιχειρούν την αποδόμηση των επιχειρημάτων της άλλης πλευράς. Το σίγουρο, είναι πως σε όποιο στάδιο κι αν προχωρήσει η διαδικασία, είτε αυτό είναι η εξέταση του πρώτου μέρους της ένστασης, είτε είναι το τέλος σε λίγους μήνες, τότε θα υπάρχει ένας μεγάλος νικητής και ένας μεγάλος ηττημένος.
Εξάλλου, αμφότερες οι πλευρές, ήδη έχουν καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου τις πλείστες θέσεις τους, ο μεν Εισαγγελέας, μέσα από την έκθεση γεγονότων που συνοδεύει την αίτηση παύσης και ο δε Γενικός Ελεγκτής, μέσα από το κείμενο της ένστασης που κατέθεσε, μέσα στο οποίο απαντά σημείο προς σημείο, στα δεκαπέντε βασικά επιχειρήματα του Γιώργου Σαββίδη, που περιλαμβάνει η έκθεση γεγονότων.
Κάτι που αξίζει να σημειωθεί και που καταδεικνύει και πού πέφτει το βάρος της όλης προσπάθειας, είναι πως το πρώτο μέρος της ένστασης του Ελεγκτή, καταλαμβάνει μόλις ενάμιση σελίδα από τις 75 του κειμένου της ένστασης, ενώ όλο το υπόλοιπο αφιερώνεται στο δεύτερο μέρος. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, σε ποιο πεδίο θα δοθεί η πραγματική μάχη, τουλάχιστον πριν την έναρξη του κύριου μέρους της εκδίκασης της αίτησης για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Η προσέγγιση των δύο πλευρών
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ότι αφορά το κείμενο της αίτησης παύσης που κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας, πέραν από το γεγονός ότι αυτή στηρίζεται στο επιχείρημα για ανάρμοστη συμπεριφορά, γίνονται συγκεκριμένες αναφορές, με περιπτώσεις, που κατά τον Γιώργο Σαββίδη, τεκμηριώνεται αυτή του η θέση. Ο Γενικός Εισαγγελέας στο κείμενο, κάνει λόγο για συμπεριφορά του Ελεγκτή, που είναι τόσο κακή και μεμπτή, που τον καθιστά ανίκανο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.
Χαρακτηρίζει μάλιστα τη γλώσσα που χρησιμοποίησε σε συγκεκριμένες, ανακοινώσεις, δηλώσεις ή αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσβλητική, υποτιμητική και απρεπή, ενώ κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτο και εξωθεσμικό τρόπο αντίδρασης του», σε διάφορες περιπτώσεις.
Από την πλευρά του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στο κείμενο που συνοδεύει την ένσταση που κατέθεσε, χαρακτηρίζει την αίτηση παύσης του, πρόδηλα αβάσιμη και καταχρηστική, που λίγο πολύ, αποτελεί αντίποινα από την πλευρά της Εισαγγελίας, ως εκδικητικό μέτρο, επειδή τόλμησε να διαβιβάσει καταγγελίες κατά του Σάββα Αγγελίδη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Μάλιστα εκφράζει τη θέση πως ακόμα και σήμερα, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, ο Γιώργος Σαββίδης και ο Σάββας Αγγελίδης, προστατεύουν τον Μιχάλη Κατσουνωτό, ο οποίος επίσης ήταν εμπλεκόμενος στις καταγγελίες κατά του Αγγελίδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Νέο ιστορικό κεφάλαιο στην σύγκρουση θεσμών-Μπαίνουν στην αρένα τα στρατόπεδα Εισαγγελίας και Ελεγκτή
- Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
- Στις 75 σελίδες η ένσταση Γενικού Ελεγκτή επί του αιτήματος της Εισαγγελίας για παύση του-Πρόσθεσε έγγραφα