Μπήκαν στο ρινγκ, έδωσαν στίγμα προθέσεων Εισαγγελία και Ελεγκτής-Πρώτη μάχη η νομιμοποίηση της αίτησης

Το μήνυμα για άμεση εκδίκαση της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, για παύση του Γενικού Ελεγκτή, για ανάρμοστη συμπεριφορά, έστειλε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, ενώπιον του οποίου, βρέθηκαν το πρωί για πρώτη φορά, τα δύο στρατόπεδα, που πήραν θέσεις μάχης και είναι έτοιμοι για την τελευταία μετωπική σύγκρουση.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ανέφερε πως πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση, με θεσμικές και συνταγματικές προεκτάσεις, εξού και υπέδειξε πως η διαδικασία θα πρέπει να συμπληρωθεί τάχιστα. Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, ανέφερε πως, «το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο Συνεδριάζει ως Συμβούλιο προκειμένου να εξετάσει την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, εναντίον του Γενικού Ελεγκτή που ζητά την απόλυση του για ανάρμοστη συμπεριφορά».

Παράλληλα σημείωσε πως η διαδικασία είναι δικαστικής φύσεως, ενώ ανέφερε πως σε αυτό το προκαταρτικό στάδιο, θα γίνει προγραμματισμός της διαδικασίας. Υπέδειξε την ίδια ώρα, πως «οι προεκτάσεις επιβάλλουν την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων και την γρήγορη εκδίκαση της και τη διαφύλαξη μη εκτροχιασμού της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ όσα έγιναν ενώπιον του Συμβουλίου του Ανωτάτου

Εξαιρέθηκε ο Σάντης, εξηγήθηκαν άλλοι δύο Δικαστές

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Δικαστής Νικόλας Σάντης, ανέφερε πως λόγω του ότι ο γιος του εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο Ιωαννίδη, από τον περασμένο Ιανουάριο ζητά να εξαιρεθεί από τη διαδικασία, πράγμα το οποίο έγινε.

«Ο γιός μου εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο Ιωαννίδη, από τον Ιανουάριο. Αυτό το γεγονός στη βάση της δικαστικής πρακτικής επιβάλλει την εξαίρεση μου. Η υπόθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι θεσμική και συνταγματική. Συνεπώς με μέλημα πρωτίστως του αμερόληπτου της διαδικασίας δεδομένης και της σοβαρότητας της θα εξαιρεθώ», ανέφερε ο δικαστής.

Προκειμένου να μην αφεθούν στη συνέχεια οποιεσδήποτε σκιές, άλλες δύο δικαστές, θέλησαν να ξεκαθαρίσουν τη σχέση που έχουν με δύο δικηγορικά γραφεία, που επίσης εκπροσωπούν τους εμπλεκομένους στην υπόθεση.

445635264_1920001175085478_9060398152536793918_n

Η πρώτη δικαστής ανέφερε πως το δικηγορικό γραφείο Καλλή, χειρίζεται υπόθεση του συζύγου της, ζητώντας τις απόψεις των δύο πλευρών, σε σχέση με την εξαίρεση της, ενώ η δεύτερη, ανέφερε πως το δικηγορικό γραφείο Τριανταφυλλίδη, χειρίζεται υπόθεση του αποβιώσαντα πατέρα της. «Το δικηγορικό γραφείο Τριανταφυλλίδη χειρίζεται υπόθεση του αποβιώσαντα πατέρα μου, αλλά δεν έχω οποιοδήποτε κώλυμα, αλλά θέλω την άποψη σας», ανέφερε η δικαστής.

Ωστόσο στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, ζήτησε από τις δύο πλευρές, να απαντήσουν κατά πόσον εγείρουν οποιαδήποτε ένσταση, ώστε να εξαιρεθούν, ωστόσο, τόσο ο Ντίνος Καλλής όσο και ο Τζο Τριανταφυλλίδης, ανέφεραν πως δεν υπάρχει καμία ένσταση και παραμένουν στην οκταμελή σύνθεση του Συμβουλίου.

Πρώτη προδικαστική

Κατά τη σημερινή διαδικασία, έγινε ξεκάθαρο από το Συμβούλιο, ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να εξεταστεί το πρώτο μέρος που καταχώρησε η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, η οποία θα κρίνει την τύχη του δεύτερου μέρους της προδικαστικής ένστασης. Με απλά λόγια σε πρώτη φάση θα εξετασθεί κατά πόσον η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα νομιμοποιείται να ζητά την παύση ενός κρατικού αξιωματούχου, που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εάν η ένσταση απορριφθεί, τότε θα εξετασθεί το δεύτερο μέρος της ένστασης που αφορά το περιεχόμενο της αίτησης, το οποίο κρίνεται από την πλευρά του Ελεγκτή ως αβάσιμο.

445613963_7939174829439788_5329877437295061410_n

Σε διαφορετική περίπτωση, που γίνει αποδεκτό το πρώτο μέρος της ένστασης, τότε δεν θα εξεταστεί το δεύτερο και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί. Αν και η σημερινή διαδικασία είχε οριστεί για προγραμματισμό, εντούτοις το Συμβούλιο εμφανίστηκε έτοιμο να ακούσει τις δύο πλευρές, με τον εκ των δικηγόρων του Γενικού Ελεγκτή, Τζο Τριανταφυλλίδη, να αναφέρει πως ζητούν χρόνο μερικών ημερών, για να προετοιμαστούν για τις αγορεύσεις.

Στο αίτημα δεν έφερε ένσταση ο εκ των δικηγόρων του Εισαγγελέα, Ντίνος Καλλής, ο οποίος την ίδια ώρα δήλωσε ετοιμότητα για να παραθέσει τις θέσεις του.

Από εκεί και πέρα ο Τζο Τριανταφυλλίδης, ανέφερε πως το βάρος της απόδειξης, ως προς τη νομιμοποίηση της αίτησης, πέφτει στην πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως αυτοί θα πρέπει να αγορεύσουν σε πρώτη φάση και μετά ο ίδιος.

Το Συμβούλιο στα πλαίσια της συζήτησης για αυτό το θέμα, παρέπεμψε στην υπόθεση Ερωτοκρίτου, όπου και πάλι είχε τεθεί ως ζήτημα, ωστόσο ο κ. Τριανταφυλλίδης, υπέδειξε πως στην προκειμένη είναι διαφορετική περίπτωση, από αυτή του πρώην Γενικού Βοηθού Εισαγγελέα.

Η επόμενη ακρόαση για αγορεύσεις, όπου στην ουσία θα δοθεί και η πρώτη νομική μάχη, ορίστηκε για την 29 Μαίου, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου να καλεί τις δύο πλευρές, να είναι έτοιμες για όλα τα πιθανά σενάρια, που ενδεχομένως να πάρει η ακροαματική διαδικασία.

«Καλό θα ήταν, για σκοπούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό, να είστε προετοιμασμένοι για όλα τα γεγονότα που μπορούν να προκύψουν, πχ παραδεκτά γεγονότα, μαρτυρίες , τι σχέση μπορεί να έχουν κτλ. Πρόκειται για μια ιδιόρρυθμη διαδικασία με θεσμικές και συνταγματικές προεκτάσεις και όλα θα γίνουν το συντομότερο δυνατό, με πλήρη διαφάνεια. Για αυτό να υπάρχει μια προεργασία», είπε ο κ. Λιάτσος.

Με συνοδεία στο Δικαστήριο Σαββίδης και Οδυσσέας

Σχεδόν ταυτόχρονα, έφτασαν στον χώρο του Ανωτάτου Δικαστηρίο, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Ο κ. Σαββίδης, προσήλθε συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του καθώς και ομάδα συνεργατών του. Από την άλλη πλευρά, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσήλθε στο Ανώτατο, συνοδευόμενος από τη Διευθυντική Ομάδα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πλην του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο Γιώργος Σαββίδης, προέβη σε δηλώσεις στα μέσα, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει την ουσία της υπόθεσης. Ο κ. Σαββίδης, δήλωσε πως μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δεν θα προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις. «Δεν επιθυμώ να προβώ σε δηλώσεις που αφορούν αυτή τη διαδικασία. Η διαδικασία εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου, έχουν δοθεί κάποιες οδηγίες, εκκρεμούν στα Δικαστήρια, δεν είναι σωστό να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους δρόμους η τροχαία για νέα εκστρατεία και ελέγχους
Τυλίχθηκε στις φλόγες όχημα στην Πάφο-Εμπρησμό δείχνουν οι πρώτες εξετάσεις των Αρχών
Χωρίς ενεργά μέτωπα φωτιάς στον Φαρμακά-Αρχίζουν οι έρευνες για τα αίτια
Το πλάνο της Αρχής Αδειοδότησης για τη βία-Ταυτοποίηση, άμεση σύλληψη και ανανέωση κάρτας φιλάθλου
Με λένε Petya, με σκότωσε το σύστημα που τους ξεπλένει
Άλλα στα πρωτόκολλα, άλλα στην πράξη-Πλήρωσε με τη ζωή της την αποτυχία της Αστυνομίας η Petya
Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Φαρμακά λίγο πριν το δάσος-Στο σημείο 250 άτομα
Κινδυνεύει το δάσος του Μαχαιρά από την πυρκαγιά στο Φαρμακά-Κάηκε ένα σπίτι (vid&pics)
Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα δώσουν απαντήσεις για τα αίτια θανάτου του τρίμηνου βρέφους
Πύρινη κόλαση στο Φαρμακά, μάχη με τις φλόγες-Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Πυρσός