Έστειλε μηνύματα το Συμβούλιο στην πρώτη εμφάνιση Εισαγγελέα και Ελεγκτή-«Διαδικασία με θεσμικές προεκτάσεις»

Πρεμιέρα ενώπιον του Συμβουλίου του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, κάνει η πολύκροτη διαδικασία μετά το αίτημα παύσης που κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός του, κατά του Γενικού Ελεγκτή, για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Στην αίτηση που καταχώρησε η πλευρά της Εισαγγελίας που εκπροσωπείται από τους δικηγόρους, Ντίνο Καλλή και Λέανδρο Παπαφιλίππου, κατέθεσε ένσταση η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή με δικηγόρους τους Τζο Τριανταφυλλίδη, Πάμπο Ιωαννίδη και Χρίστο Κληρίδη.

Ως εκ τούτου, σε πρώτη φάση αναμένεται να εξεταστεί η ένσταση, που αν απορριφθεί, θα σημάνει την έναρξη της αίτησης παύσης του Ελεγκτή επί της ουσίας. Σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία ολοκληρώνεται πριν καν αρχίσει.

Όσα έγιναν στη διαδικασία

-Λίγο πριν τις δέκα, έφτασαν στον χώρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι δικηγόροι του Γενικού Ελεγκτή.

445573797_1371633703517334_589367048570138715_n

445635443_366376599268216_2720961066385969635_n

-Ο Γενικός Ελεγκτής, έφτασε στο Δικαστήριο, με τη διευθυντική ομάδα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πλην του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή.

445568722_995666525512524_2112893902956073724_n

-Λίγο αργότερα, έφτασε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, με ομάδα συνεργατών του και τους δικηγόρους του.

-Ξεκινά η διαδικασία

-Με την έναρξη της διαδικασίας, ένας εκ των δικαστών, ο Νικόλας Σάντης, έλαβε τον λόγο και ζήτησε την εξαίρεση του από τη διαδικασία. «Ο γιός μου εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο Ιωαννίδη, από τον Ιανουάριο. Αυτό το γεγονός στη βάση της δικαστικής πρακτικής επιβάλλει την εξαίρεση μου. Η υπόθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι θεσμική και συνταγματική. Συνεπώς με μέλημα πρωτίστως του αμερόληπτου της διαδικασίας δεδομένης και της σοβαρότητας της θα εξαιρεθώ», ανέφερε ο δικαστής.

-Σε δηλώσεις προέβησαν άλλοι δύο Δικαστές του Συμβουλίου. Η πρώτη δικαστής ανέφερε πως το δικηγορικό γραφείο Καλλή, χειρίζεται υπόθεση του συζύγου της, ζητώντας τις απόψεις των δύο πλευρών, σε σχέση με την εξαίρεση της, ενώ η δεύτερη, ανέφερε πως το δικηγορικό γραφείο Τριανταφυλλίδη, χειρίζεται υπόθεση του αποβιώσαντα πατέρα της. «Το δικηγορικό γραφείο Τριανταφυλλίδη χειρίζεται υπόθεση του αποβιώσαντα πατέρα μου, αλλά δεν έχω οποιοδήποτε κώλυμα αλλά θέλω την άποψη σας», ανέφερε η δικαστής.

-Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, ζήτησε τις απόψεις των δύο πλευρών για το θέμα των δύο δικαστών. Για αυτό δόθηκε διακοπή δύο λεπτών.

ΛΙάτσος/Πρόεδρος Ανωτάτου: Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο Συνεδριάζει ως Συμβούλιο προκειμένου να εξετάσει την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, εναντίον του Γενικού Ελεγγκτή που ζητά την απόλυση του για ανάρμοστη συμπβεριοφορά.

-Ο Κ. Λιάτσος σημειώνει πως η διαδικασία είναι δικαστικής φύσεως, ενώ ανέφερε πως σε αυτό το προκαταρτικό στάδιο, θα γίνει προγραμματισμός της διαδικασίας.

-«Οι προεκτάσεις επιβάλλουν την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων και την γρήγορη εκδίκαση της και τη διαφύλαξη μη εκτροχιασμού της«, είπε ο πρόεδρος του Ανωτάτου.

Λιάτσος: Αντιλαμβανόμαστε ότι ως θεματολογικής προτεραιότητας, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που εγείρονται στα προδικαστικά θέματα. Αφορούν κατά πρώτο το θέμα νομιμοποίησης της αίτησης και κατά δεύτερο, αναλόγως βεβαίως του αποτελέσματος του πρώτου, την ένσταση για αβάσιμη αίτηση.

Καλλής: Κ. Πρόεδρε για τον καθορισμό της διαδικασίας, είναι εισήγηση μας για αποκάλυψη εγγράφων

Λιάτσος: Περιμένετε κ. Καλλή. Τώρα είναι προδικαστικό.

Καλλής: Η άλλη πλευρά επιχειρεί να ερμηνεύσει την Ερωτοκρίτου

Λιάτσος: Πρώτα οι θέσεις

Καλλής: Δεν έχουμε πρόβλημα να ακούσουμε την πρώτη προδικαστική ένσταση, φτάνει να τεθεί ορθά. Έτσι όπως είναι δεν είναι υπό μορφή προδικαστικής. Το ίδιοι ισχύει και για τη δεύτερη.

Λιάτσος: Τι εννοείτε; Τέθηκε ένα αίτημα.

Καλλής: Ναι, αλλά παραθέτει μαρτυρία.

Τριανταφυλλίδης: Συμφωνούμε πως κατά προτεραιότητα θα πρέπει να εκδικαστεί η πρώτη προδικαστική ένσταση.

Λιάτσος: Σας ακούμε.

-Ο κ. Τριανταφυλλίδης, ανέφερε πως η διαδικασία ήταν ορισμένη για προγραμματισμό, συνεπώς ζήτησε χρόνο μερικών ημερών, με την πλευρά του Εισαγγελέα, να δηλώνει μεν την ετοιμότητας της, ωστόσο δεν έφερε ένσταση στο να δοθεί χρόνος.

-Ο κ. Καλλής ζήτησε να απαντηθεί το ερώτημα εάν θα προσκομιστεί μαρτυρία, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, να απαντά πως αυτό θα κριθεί στη διαδικασία.

Λιάτσος: Καλό θα ήταν, για σκοπούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό, να είστε προετοιμασμένοι για όλα τα γεγονότα που μπορούν να προκύψουν, πχ παραδεκτά γεγονότα, μαρτυρίες , τι σχέση μπορεί να έχουν κτλ. Πρόκειται για μια ιδιόρρυθμη διαδικασία με θεσμικές και συνταγματικές προεκτάσεις και όλα θα γίνουν το συντομότερο δυνατό, με πλήρη διαφάνεια. Για αυτό να υπάρχει μια προεργασία.

-Το Συμβούλιο όρισε νέα ημερομηνία για την άλλη βδομάδα, για εξέταση της πρώτης προδικαστικής ένστασης.

Δηλώσεις Γιώργου Σαββίδη: Εξερχόμενος από το κτίριο του Ανωτάτου, ο Γενικός Εισαγγελέας, κλήθηκε να σχολιάσει τη διαδικασία που άρχισε ενώπιον του Συμβουλίου. Ο κ. Σαββίδης, δήλωσε πως μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δεν θα προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις. «Δεν επιθυμώ να προβώ σε δηλώσεις που αφορούν αυτή τη διαδικασία. Η διαδικασία εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου, έχουν δοθεί κάποιες οδηγίες, εκκρεμούν στα Δικαστήρια, δεν είναι σωστό να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους δρόμους η τροχαία για νέα εκστρατεία και ελέγχους
Τυλίχθηκε στις φλόγες όχημα στην Πάφο-Εμπρησμό δείχνουν οι πρώτες εξετάσεις των Αρχών
Χωρίς ενεργά μέτωπα φωτιάς στον Φαρμακά-Αρχίζουν οι έρευνες για τα αίτια
Το πλάνο της Αρχής Αδειοδότησης για τη βία-Ταυτοποίηση, άμεση σύλληψη και ανανέωση κάρτας φιλάθλου
Έτσι θα γλυτώσουμε το 50% στους λογαριασμούς από τα κλιματιστικά-Θερμοκρασία, ταχύτητα και καθάρισμα
Με λένε Petya, με σκότωσε το σύστημα που τους ξεπλένει
Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Φαρμακά λίγο πριν το δάσος-Στο σημείο 250 άτομα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη σύλληψη του Τούρκου εκτελεστή στον Πειραιά
Κινδυνεύει το δάσος του Μαχαιρά από την πυρκαγιά στο Φαρμακά-Κάηκε ένα σπίτι (vid&pics)
Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα δώσουν απαντήσεις για τα αίτια θανάτου του τρίμηνου βρέφους