Φουντώνει η κόντρα για τα ΚΙΕ, απαντούν στην ΟΕΛΜΕΚ οι συντεχνίες-Πυρά και κατά ΥΠΑΝ

Παρά τη νηνεμία των τελευταίων εβδομάδων, μία κίνηση της ΟΕΛΜΕΚ φαίνεται να προκάλεσε την έντονη δυσφορία των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, οι οποίοι εκ νέου στρέφουν τα πυρά τους ενάντια στο Υπουργείο Παιδείας, κάνοντας λόγο για καθυστέρηση στην ανακοίνωση των θέσεων του, για το τι μέλλει γενέσθαι με τα προγράμματα. Την ίδια ώρα, προειδοποιούν με λήψη μέτρων, αν δεν αποσταλεί άμεσα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, για το οποίο είχαν στείλει τις θέσεις τους, εντός του χρονοδιαγράμματος που απαιτείτο.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Προεδρικό, ανάμεσα σε καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία και της υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, κατά την οποία τέθηκε προς συζήτηση και το θέμα της στελέχωσης των ΚΙΕ, με την ΟΕΛΜΕΚ να επαναλαμβάνει το αίτημά της όπως αυτή γίνεται μέσω των καταλόγων της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, έχει προκαλέσει νέα φουρτούνα, στα ήδη ταραγμένα νερά και παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα επικρατούσε μία ηρεμία, φαίνεται ότι ήταν σύντομη.

Ουσιαστικά, για ακόμη μία φορά, οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους καθηγητές που τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια εργάζονταν με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών για τα ΚΙΕ, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι συνεχίζεται η συζήτηση, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν λάβει από το Υπουργείο Παιδείας, ότι η στελέχωση των ΚΙΕ θα γίνει από το μητρώο εκπαιδευτικών, που εργάζονταν στα Ινστιτούτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέρχονται οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ-Ζητούν άμεσες απαντήσεις για τη στελέχωση

«Τα ΚΙΕ ακόμη βρίσκονται στα χέρια των συντεχνιών. Πώς γίνεται να συζητούσαν στη συνάντηση, χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων των συντεχνιών; Έκαναν τη συνάντηση, για να συζητήσουν τα κακώς έχοντα στα σχολεία, που όλοι γνωρίζουμε είναι αρκετά και θέτουν ξανά αυτό το θέμα; Θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από το Υπουργείο Παιδείας για τις προθέσεις του και πώς θα στελεχωθούν τα ΚΙΕ», υπέδειξε στον REPORTER η οργανωτική γραμματέας των εκπαιδευτικών ΚΙΕ της ΣΕΚ, Κυπρούλλα Κυπριανού.

Σημειώνεται πως οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους καθηγητές των ΚΙΕ είχαν εδώ και αρκετούς μήνες απευθυνθεί προς το Υπουργείο Παιδείας, για να λάβουν ενημέρωση για τον τρόπο που θα στελεχωθούν τα Ινστιτούτα, δεδομένου ότι με την κατάργηση τους καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών είχε δημιουργηθεί ένα κενό ως προς τον τρόπο που θα γίνεται η στελέχωση. Ωστόσο και παρά τις έντονες και επίμονες κλήσεις προς το Υπουργείο Παιδείας, μέχρι και σήμερα δεν έχει ακόμη ληφθεί οποιαδήποτε απάντηση που θα ξεκαθαρίσει την εικόνα.

Το μόνο που γνωρίζουν ότι έχει κλειδώσει είναι ότι η στελέχωση για τα προγράμματα ΔΡΑΣΕ+ θα γίνεται μέσω των καταλόγων των διορισίμων-διοριστέων της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνες τις συντεχνίες και τους εκπαιδευτικούς, αφού με αυτό τον τρόπο κάποιοι ενδεχομένως θα μείνουν άνεργοι.

«Εμείς από το Δεκέμβρη περιμένουμε απαντήσεις. Τελειώνει ο Μάης και ο κόσμος είναι στην αβεβαιότητα. Κόσμος που έχει οικογένειες, έχει υποχρεώσεις. Πότε θα τους ενημερώσουμε για το τι θα γίνει; Κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς των ΔΡΑΣΕ, είναι στον κατάλογο και των ΚΙΕ και αφού θα μείνουν άνεργοι από τα ΔΡΑΣΕ, θα περιμένουν για τα ΚΙΕ. Τι θα γίνει; Θα χάσουμε και τα ΚΙΕ; Πρέπει να μας ενημερώσουν και δεν πρέπει να συζητούν για μας χωρίς εμάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συμφώνησαν στα περισσότερα Πρόεδρος και ΟΕΛΜΕΚ-Στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων οι αποφάσεις

Η δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας για στελέχωση των ΚΙΕ με το μητρώο των εκπαιδευτικών, που τα τελευταία δέκα χρόνια είχαν στηρίξει τα προγράμματα για την επόμενη σχολική χρονιά, φαίνεται ότι παρά να ικανοποιήσει και να φέρει ηρεμία, προκάλεσε περισσότερη ανησυχία, καθώς μετά και τις εξελίξεις με τα ΔΡΑΣΕ, οι συντεχνίες και οι εκπαιδευτικοί που εκπροσωπούν εκφράζουν φόβους ότι την μεθεπόμενη χρονιά, θα χάσουν και τα ΚΙΕ και πολλά άτομα θα θυματοποιηθούν.

«Κάνουν συζητήσεις για τη στελέχωση για τη μεθεπόμενη χρονιά, αλλά οι εκπαιδευτικοί μας βλέπουν τις δημόσιες αναφορές και πιστεύουν ότι είναι για την επόμενη χρονιά. Εμείς κάναμε συνάντηση και πιστέψαμε ότι τελειώσαμε, όχι ότι θα κάνουμε συνάντηση και θα μάθουμε ότι θα χάσουμε κι άλλα προγράμματα. Όλα αυτά τα χρόνια κάνουμε μόνοι μας τους αγώνες μας. Δεν ήρθε κανένας να μας στηρίξει. Εμείς οι συντεχνίες στηρίξαμε τους εκπαιδευτικούς και δεν είχαμε ώρα να αναπνεύσουμε για να στήσουμε υποθέσεις για εκείνους που είχαν αδικηθεί».

Ζητούν και το νομοσχέδιο για τη διασφάλιση της εργασίας των εκπαιδευτικών

Την ίδια ώρα, πέραν της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε για τις απαντήσεις αναφορικά με την στελέχωση, υπάρχει και ένα δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο αφορά στο νομοσχέδιο για την διασφάλιση της εργασίας των εκπαιδευτικών στα ΚΙΕ. Ένα νομοσχέδιο για το οποίο οι συντεχνίες είχαν κληθεί να δώσουν τις θέσεις τους, κάτι που έκαναν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τους είχαν δοθεί, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έλαβαν απαντήσεις.

«Μας είχαν ενημερώσει ότι έγιναν αποδεκτές οι εισηγήσεις μας, όμως από εκεί και πέρα τι γίνεται; Πού βρισκόμαστε; Νιώθουμε ότι τις συνέπειες θα τις πληρώσουν τα παιδιά και οι μαθητές. Δεν πρέπει να συνεχίζουμε τα σκαμπανεβάσματα, αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσουν λειτουργία τα ΚΙΕ. Ο στόχος που έχει τεθεί από το Υπουργείο και από τις συντεχνίες είναι να αρχίζει η λειτουργία των ΚΙΕ όταν ξεκινά και η σχολική χρονιά, για να μην χάνουμε μαθητές. Όμως, πώς θα γίνει αυτό, από τη στιγμή που δεν έχουμε ιδέα πώς θα γίνει η στελέχωση;», διερωτήθηκε η κα. Κυπριανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κοντά στη λύση για τη στελέχωση των ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ ΥΠΑΝ και εκπαιδευτικοί-Εν αναμονή τελικών θέσεων

Πάντως, οι συντεχνίες έχουν ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, ώστε να λάβουν ενημέρωση για τις προθέσεις του Υπουργείου αλλά και για να θέσουν εκ νέου τα αιτήματά τους στο τραπέζι, ενώ έχει σταλεί επιστολή με τις θέσεις τους τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, στην οποία επισημαίνεται πως η λήψη μέτρων είναι ορατή.

«Δεν έχουμε άλλο τρόπο να εισακουστούμε. Δέκα χρόνια παλεύουμε με την αγορά υπηρεσιών, ανέλαβε η καινούργια Κυβέρνηση και οι εκπαιδευτικοί αυτοί έγιναν μισθωτοί και τι θα γίνει σε δύο χρόνια; Θα μείνουν άνεργοι; Ποιο είναι το καλύτερο; Εμείς θέλουμε να ξέρουμε. Πρέπει να βγουν να μας πουν τους σχεδιασμούς τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα

Δειτε Επισης

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Φαρμακά λίγο πριν το δάσος-Στο σημείο 250 άτομα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη σύλληψη του Τούρκου εκτελεστή στον Πειραιά
Κινδυνεύει το δάσος του Μαχαιρά από την πυρκαγιά στο Φαρμακά-Κάηκε ένα σπίτι (vid&pics)
Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα δώσουν απαντήσεις για τα αίτια θανάτου του τρίμηνου βρέφους
Δημιουργία Υφυπουργείου Ηλικιωμένων ζητά το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου
Πύρινη κόλαση στο Φαρμακά, μάχη με τις φλόγες-Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Πυρσός
Βελτίωση στον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξεων ζητά η ΕΚΥΣΥ
ΒΙΝΤΕΟ: Μπαράζ πυρκαγιών στη Λευκωσία, ξέσπασε φωτιά και στον Φαρμακά-Στη μάχη πέντε εναέρια μέσα
Σοκαριστικές μαρτυρίες για το μέλλον των γυναικών που τα έβαλαν με τους Ταλιμπάν
Στην κορυφή της λίστας του Politico με τους kookiest ευρωβουλευτές ο Φειδίας Παναγιώτου